Očista střev: Jak na ni a proč je důležitá | Moje zdraví

Očista střev: Jak na ni a proč je důležitá

Očista střev: Jak na ni a proč je důležitá
detox • Autor: Shutterstock.com
20. května 2022 • 14:00

Střeva jsou velmi důležitou součástí celého organismu. Když nefungují tak, jak mají, následkem mohou být potíže s trávením či metabolické reakce v organismu. Dojde k narušení vnitřní rovnováhy střev, zamoření vnitřního prostředí a možnému přemnožení škodlivých bakterií, plísní a kvasinek.

Pokud je střevo oslabené, nevykonává dostatečné pohyby a není dostatečně prokrveno. Dochází tedy k omezené průchodnosti střev, která způsobuje problematické vyprazdňování, plynatost a značné trávicí potíže.

Video se připravuje ...
Čas na detox: Co ve vašich střevech udělají šťávy z ovoce a zeleniny?VIDEO 

Jak pročistit střeva?

Způsobů, jak střeva pročistit, je několik. Nejlepší je samozřejmě přírodní cesta, především pomocí ovocných a zeleninových šťáv. Z ovocných šťáv jsou vhodné citrusové, protože rozpouštějí hleny a toxické nánosy ve střevech. Další vhodnou šťávou je ta jablečná, která má skvělou schopnost odvádět jedovaté látky ve střevě ven z těla.

Ze zeleninových šťáv pak doporučujeme především mrkvovou šťávu, která má blahodárný vliv na celý trávicí systém. Jaké jsou další možné metody očisty střev?

Ájurvédská metoda Shangprakshalana

Tato metoda rozhodně není pro každého, neboť je založena na pití slaného roztoku. I proto by se měla provádět maximálně 4x do roka. Nejlépe v době úplňku, kdy má tělo přirozenou tendenci k očistě.

Doba trvání jedné Shangprakshalany je 4 až 6 hodin. V rámci jedné očistné kúry provádíme několik cyklů, které začínají konzumací slané vody a končí vyprázdněním střeva. Provádí se od rána a končí přibližně dobou oběda. Po jedné kúře dosáhnete očistného účinku zažívacího traktu odpovídající několikadennímu půstu.

Hydrocolon terapie – výplach střeva

Hydrocolon terapie je zjednodušeně řečeno výplach tlustého střeva, který pacientovi provádí školený personál. Pacient při proceduře leží na lůžku, do konečníku je mu zavedena trubička, jejímž prostřednictvím je do střeva napouštěna a zase vypouštěna teplá voda. Zákrok trvá přibližně 45 minut.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.