Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Zaručený způsob, jak spálit cukroví a válení se u pohádek? Procházka musí být takhle dlouhá!

Zaručený způsob, jak spálit cukroví a válení se u pohádek? Procházka musí být takhle dlouhá!
Jak spálit kalorie? Procházka prospěje každému • Autor: istock.cz
27. prosince 2023 • 04:33

Není pravda, že aby člověk během Vánoc nepřibral, nesmí se během svátků na cukroví ani podívat. Nebo že by si na Štědrý den nemohl přidat milovaný bramborový salát... Jen je potřeba to s přejídáním nepřehánět, a hlavně se hýbat.

"Na každý den si naplánujte nějakou pohybovou aktivitu, například svižnější chůzi. Nemusí to být nic, co vám radikálně zasáhne do programu, počítá se i cesta nebo část cesty na návštěvu pěšky. Důležité je vydávat přibližně tolik energie, kolik jí přijímáte v podobě jídla a pití," doporučuje nutriční poradkyně Věra Boháčová z Aqualife Institutu.

Jak jíst zdravě? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Jak zdravě jíst? Doporučení inženýrky v oboru výživyVIDEO 

Čím více pohybu budete mít, tím méně se musíte obávat nechtěného přírůstku na váze. Nemusíte vymýšlet nic složitého, skutečně stačí věnovat se chůzi, zvláště pokud běžně moc nechodíte. Stačí malá změna. Chůze je každopádně vhodná i pro lidi, kteří mají nadváhu, obezitu nebo nějaké zdravotní potíže.

Talířek cukroví? Musíte hodinu plavat

A teď si to přepočítejme na kilojouly. Sto gramů cukroví, což bývá obvykle pět až šest kousků, má v průměru 2200 až 2400 kilojoulů. Mimochodem, neplatí, že to s krémem je horší, protože bez krému obvykle obsahuje o to více hutného těsta rovněž plného cukru a tuku.

Horší bývá spíše nepečené cukroví, protože sice neobsahuje kritizovanou mouku, ale o to větší je to kalorická nálož – stačí si představit třeba recept na rumové kuličky z nastrouhané tatranky, k níž se přidají máslo a cukr moučka.

Zrádná jsou vosí hnízda – nepečená, a ještě obvykle dvakrát těžší než třeba linecké. Hodinou chůze v ostrém tempu spálíte přibližně 1000 až 1200 kilojoulů, tedy asi dva až tři kousky cukroví.

Vydatnější je běh na lyžích, za hodinu spálíte 1600 až 2000 kilojoulů, což stačí na 4 až 5 kousků cukroví. Účinnější je plavání. Pokud tedy vydržíte plavat hodinu ve slušném tempu, dostanete se na 2500 kilojoulů, což už stačí na talířek se sto gramy cukroví. Podobně efektivní je také běh v tempu osm kilometrů za hodinu.

Někdy stačí dvě krátké procházky

"V případě, že vám zdravotní stav delší chůzi nedovoluje, ideální pro vás budou dvě kratší procházky za den, vhodné domácí cvičení či protahování, jízda na rotopedu nebo plavání. Jakákoliv fyzická činnost udržuje tělo funkční a působí dobře na psychiku," shrnuje možnosti Aneta Sadílková, nutriční terapeutka.

Pokud je venku sníh a nejste limitováni svým fyzickým stavem, doporučuje bruslení, lyžování nebo běžkování. Tyto aktivity velmi efektivně spalují kalorie. Počítá se i rodinná procházka spojená se sáňkováním nebo stavěním sněhuláka.

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.