Začněte se hýbat! Jaké nemoci vám hrozí, když máte nedostatek pohybu? | Moje zdraví

Začněte se hýbat! Jaké nemoci vám hrozí, když máte nedostatek pohybu?

Začněte se hýbat! Jaké nemoci vám hrozí, když máte nedostatek pohybu?
Pohyb výrazně zlepšuje šanci na zdravé stárnutí • Autor: istock.cz
7. března 2024 • 06:00

Pravidelná fyzická aktivita má mnoho pozitivních dopadů na tělo i mysl. Zlepšuje kardiovaskulární zdraví, podporuje správnou funkci svalů a kloubů, snižuje riziko vzniku obezity, cukrovky druhého typu a dalších civilizačních chorob. Pohyb také zvyšuje hladinu energie, zlepšuje náladu a snižuje stres. 

Tři čtvrtiny Čechů vstoupily do nového roku s alespoň jedním předsevzetím. Nejčastějším z nich bylo tradičně sportování. K tomu, abyste nezůstali pouze „ledňáčkem“ a zdravý pohyb vám vydržel dlouhodobě, vám může pomoci lepší znalost toho, co nám skutečně sport přináší a jaká jsou jeho nesporná pozitiva.

„Pohyb má na naše tělo výrazné blahodárné účinky. Působí jako prevence nádorových onemocnění a obezity, udržuje naše srdce zdravé, umožňuje nám déle se hýbat bez bolestí pohybového aparátu a snižuje riziko deprese až o 31 %,“ vysvětluje revizní lékařka VoZP Kristina Slavíková.

Pozvolné začátky jsou nutnost

Spousta lidí si zdravotní benefity sportu sice uvědomuje, problémem však často bývá, že ti, kteří se sportem začínají, si pro začátek ukousnou až příliš velké sousto, a jakmile neplní ambiciózní cvičební plán, přestanou se sportem úplně. A to je chyba. Sport potřebuje ke svému osvojení jako jakákoli jiná aktivita čas, stejně tak jako tělo potřebuje čas k tomu, než to na něm začne být vidět. Proto je dobré dávat si dobře zvládnutelné a dosažitelné cíle a postupně přidávat nejen na intenzitě, ale také na případné zátěži.

Posilovna není jedinou cestou

Fakt, že nám pandemie covidu mnohdy ztížila možnosti sportovního vyžití, je sice pravdivý, ale buďme upřímní, posilovna není jediným místem, kde je možné sportovat a pracovat tak se svým tělem.

Zcela adekvátním způsobem pohybu je i chůze. Jedná se o kardio aktivitu, při které dochází k posílení srdeční činnosti a zvýšení fyzické kondice. Čerstvý vzduch a slunce kromě toho působí pozitivně na psychiku a chůze navíc mnohem méně namáhá klouby než například dnes velmi populární běh,“ vysvětluje Kristina Slavíková.

Co všechno nám sport přináší?

Kromě psychické pohody nám sportování celkově zlepší kvalitu života. Když totiž sportujeme, nemáme takové tendence nezdravě jíst, být líní a bez cíle a obezita se nám obloukem vyhýbá. To ale nejsou jediné výhody této aktivity. Sport má skutečně celou řadu zdravotních benefitů. Mezi ty zásadní a důležité patří zejména to, že:

  • zlepšuje psychický stav – zlepšuje koncentraci, snižuje stres, zvyšuje sebevědomí, zlepšuje sebekontrolu
  • zlepšuje kardiovaskulární systém, posiluje srdce, zvyšuje adaptaci oběhu na zátěž, tzn. dokáže se okysličit a přečerpat větší množství krve za kratší čas, a tím se srdce méně namáhá a šetří se jak v klidu (nižší klidová tepová frekvence), tak při zátěži (rychleji se tepová frekvence zvýší na potřebnou tréninkovou hodnotu)
  • zvyšuje energetický výdej, tím pomáhá udržovat optimální váhu či redukovat nadváhu a zmírňovat obezitu
  • snižuje množství tělesného tuku za současného udržení svalové hmoty (je-li v souladu s vhodným jídelníčkem)
  • zlepšuje profil lipidů v krvi, zvyšuje HDL cholesterol, snižuje celkový cholesterol a tím snižuje riziko vzniku aterosklerózy
  • zlepšuje funkce trávicího traktu
  • snižuje riziko tvorby trombů, které jsou příčinou vzniku infarktu myokardu či mozkových příhod
  • zvyšuje imunitní odolnost organismu

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.