Co jsou to madla lásky? Proč se dělají a jak je shodit | Moje zdraví

Co jsou to madla lásky? Proč se dělají a jak je shodit

Co jsou to madla lásky? Proč se dělají a jak je shodit
Madla lásky aneb tuk nad pasem • Autor: istock.cz
14. března 2024 • 06:00

V Česku se tohle slovní spojení zatím tolik neuchytilo, ale v angličtině patří na internetu k těm nejvyhledávanějším, přinejmenším pokud jde o hubnutí. Řeč je o madlech lásky neboli tukových zásobách kolem pasu a nad ním. Jak se jich zbavit? 

Madla lásky určitě znáte. Jsou to ty špeky, které člověku přetékají nad pasem ne úplně padnoucích kalhot. Nevypadá to dobře, což často bývá první motivací pro hubnutí. 

Bohužel, je to oblast, kde se tuk ukládá velmi rychle – jde nejspíš o pozůstatek pravěkého mechanismu, který sem směroval tuk, aby ochránil vnitřní a reprodukční orgány lidského těla. Z toho zároveň plyne, že jde do velké míry o tuk útrobní neboli viscerální, s nímž je spojeno vyšší riziko rozvoje cukrovky či nemocí srdce, a proto máte o důvod víc se ho zkusit zbavit. 

Jak zdravě jíst? Ve videu o tom hovoří Karolína Fourová:

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Jak zdravě jíst? Doporučení inženýrky v oboru výživyVIDEO 

Na výsledky si počkáte dva až tři měsíce

Asi tušíte, že neexistuje jednoduchý způsob, jak se zbavit tuku zejména a především tady, nicméně možné to je, a pokud se dáte do cvičení a odlehčeného jídelníčku, bude oblast břicha a pasu jednou z prvních, kde se to začne projevovat. I tak ale počítejte s tím, že to bude trvat osm až dvanáct týdnů, než uvidíte první výsledky svého úsilí. 

Je také pravda, že ukládání tuku v oblasti kolem pasu a nad ním je do určité míry dáno geneticky, ale neznamená to, že se s tím musíte smířit. Jen vás bude stát více úsilí se těchto tukových zásob zbavit ve srovnání s někým, kdo takový sklon od přírody nemá. 

Vedle genů hrají roli samozřejmě i nezdravá strava, dále hormony a také stres. Čím více ho máme, tím spíše se nám bude tuk ukládat právě v těchto oblastech. Zhoršuje se to rovněž s nedostatkem pohybu a s věkem. Ještě jeden důvod přidává výživová poradkyně Alena Vídeňská, spolupracovnice iniciativy Vím, co jím: "Za madla lásky může v dnešní době také příliš mnoho času, který prosedíme v práci, tudíž nám špatně pracují střed těla neboli core a zádové svalstvo."

Jak zhubnout zdravě a bez diety? Stačí dodržovat tyto zásady

Jak shodit madla lásky?

Zkuste zapomenout na všechny rychlodiety, protože i když se s nimi zhubne třeba o deset kilo za dva měsíce, jakmile se povolí tělu otěže, tělo má tendenci nabrat ztracenou hmotnost zase zpět. Jedním z míst, kde by se tak dělo, by byla oblast pasu. 

Zdravý a udržitelný úbytek tuku se pohybuje kolem 0,5 až 1 procenta tělesného tuku za týden, podobné je to v kilech, hubnout by se mělo tempem nejvýše půl kila až kilo týdně, a to tak, aby tělo neztrácelo vodu ani svaly, ale právě jen tuk. Zásadní je proto jídelníček sice odlehčený, ale s dostatkem bílkovin a k tomu rovněž dostatek pohybu, včetně posilování. 

Jak cvičit?

Má přitom smysl zaměřit se na cvičení s váhou vlastního těla, nebo ještě lépe s posilovací gumou či činkami. Nezaměřujte se přitom jen na posilování břicha – svaly potřebujete všude, ty samy zvýší tempo spalování, potvrdila to třeba tahle odborná práce. Chybu neuděláte ani s dřepy a různými výpady. Důležitost posilování pro hubnutí, zejména ve středním a vyšším věku, dokládá například tahle studie.

Nejlepšího efektu spalování tuků dosáhnete při posilování v tepové frekvenci 60–75 procent vašeho maxima s ohledem na věk. Spočítat si ji můžete podle následujícího vzorce: 220 - (0,7 x váš věk) = maximální srdeční frekvence. Každopádně posilování platí na madla lásky více než třeba běhání. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.