Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Trenérka radí: Jaké potraviny nám zajistí trvající mládí?

31. října 2022 • 14:00

Vaše pleť hodně vypovídá o tom, jaký život vedete, jak se stravujete, zda dostatečně spíte a nejdete takzvaně proti sobě.

Marcela Blechtová je fitness trenérka a odbornice na zdravé stravování. Možná se divíte, proč právě ona by mohla znát návod na péči o pleť. Jistě proto, že bez tréninku a vytrvalosti se nic neobejde. Pojďme tedy naslouchat jejím radám.

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Správná výživa má svá pravidla. Která to jsou?VIDEO 

Voda pro kožní buňky

Kožní buňky je nutné zásobovat vodou zevnitř, tedy pitím. Vaše pleť potřebuje hydrataci. Pravidelným a dostatečným pitím vody se pleť vyhlazuje a zvláčňuje. Základem pitného režimu by měla být čistá neochucená voda a neslazené minerálky. V horkých letních dnech, kdy tělo ztrácí s tekutinami i minerální látky, je potřebuje doplnit stejně jako tekutiny. Pokud je tělo dostatečně zásobováno vodou, pokožka se udrží mladistvě svěží a krásná mnohem déle.

Jděte na to přes jídlo

Co dáte tělu dovnitř, z toho pak čerpá. Vaše pleť je velmi spojená s tím, v jakém stavu jsou vaše střeva. Vyvážený jídelníček by měl denně obsahovat zdravé tuky. Zařaďte do stravy avokádo, vejce, lososa, olivový olej, ořechy. Přidejte do svého jídelníčku omega-3 mastné kyseliny, které pleť udržují hydratovanou a pomáhají v produkci kolagenu, který je nezbytný pro její pružnost. Bílkoviny jsou nutné pro výstavbu tkání, jsou součástí podpůrných tkání (pojmy jako chrupavka a kolagen jste už určitě slyšeli), dále jsou nutné pro tvorbu enzymů, hormonů a protilátek (imunitní systém). Nepleťte si sacharid a cukr. Bílý cukr vám může pěkně uškodit. Podporuje růst škodlivých bakterií ve střevě a vznik kvasinek, na několik hodin zcela ochromí imunitní systém, navozuje únavu a ochuzuje náš organismus o vitaminy a minerály. Energii dočerpejte z kvalitních sacharidů, ty nabízejí třeba i přílohy, jako jsou rýže nebo brambory. Váš jídelníček obohatí kvalitní zelenina a ovoce. Dodají tělu vlákninu i vodu. Ovoce a zelenina obsahují zhruba z 90 % vodu. Obsahují mnohé vitaminy (například A, C), minerální látky (zejména draslík, hořčík a železo) a vlákninu. Ovoce považujte za doplněk stravy, nikoli její základ, na rozdíl od zeleniny. Proto stačí jíst dvě porce ovoce denně (jedna porce je jeden kus ovoce).

Mladší díky spánku

Spánek dokáže mnoho. Kvalitní nebo naopak špatný, narušený a krátký spánek se odrazí ve vaší tváři i na vaší pleti. A neoblíbené kruhy pod očima jsou na vás hned vidět.

Alkohol je zloděj krásy

Nadměrný příjem alkoholu odbourává minerální látky z těla, snižuje množství bílkovin v kůži, narušuje tvorbu kolagenu a pleť začne pomalu ochabovat. Snižuje množství zinku a vápníku v krvi, což vede ke zvýšenému vypadávání vlasů. Dalším příznakem neblahého vlivu alkoholu jsou rozšířené cévy a žilky v obličeji. Příjmem alkoholu se do těla mohou dostat další nebezpečné látky, známé jako volné radikály, které negativně působí na kvalitu cévní soustavy. Při časté konzumaci alkoholu vás mohou trápit otoky a opuchlost v obličeji.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.