Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Suchý nebo vlhký: Vyhrajte souboj s kašlem jednou provždy

17. ledna 2022 • 14:00

Nachlazení, rýma a kašel. V dnešní době spíše skloňujeme slovo covid, ale když se ochladí, jsou tu s námi i tradiční virózy. Primárně si musíme říct, že kašel není nemoc, ale pouze příznak, který nemoc doprovází.

Kašel je obranný reflex. Může být suchý nebo vlhký a tyto typy kašle se mohou objevit u jednoho samotného onemocnění,“ říká MUDr. Václava Bártů, vedoucí lékařka oddělení pneumologie a ftizeologie Polikliniky MEDICON. Bolavý suchý kašel se vyskytuje hned v počátcích nachlazení a je hodně dráždivý. Mohou za něj bakterie v dýchacích cestách nebo podráždění kouřem, prachem či suchým vzduchem. Je velice nepříjemný, protože dráždí hltan, a může tak vyvolat i zvracení. Oproti tomu vlhký kašel je vlastně produktivní typ, u kterého se tvoří hlen. Nejčastěji se to děje po ránu, kdy se přes noc v plicích hlen nahromadí a ráno chce jednoduše ven. Po vykašlání se vám na pár chvil může ulevit, ale neustálé vykašlávání bere hodně energie, proto můžete být velmi unavení.

Video se připravuje ...
Jak vypadá laryngitida u kojencůVIDEO 

Dlouhý seznam příčin

„V dnešních dnech je nejčastější příčinou kašle prochladnutí, respirační infekty a nezanedbatelnou kapitolou jsou takzvané poinfekční kašle, které mohou přetrvávat řadu týdnů i měsíců, kdy primární původce nemoci již není v dýchacích cestách přítomen,“ říká praktický lékař Rodion Schwarz z Přílepské ordinace. „Často to vidíme u špatně léčených virových infekcí, při nesprávně nasazené antibiotické léčbě či u pacientů po prodělané covidové infekci. Zvláštní případy kašle se nyní množí u pacientů po očkování proti covidu-19.“ Podle doktora Schwarze však může být kašel také přidružený i u onemocnění, která primárně nesouvisejí s dýchacími cestami. „Jsou to třeba srdeční onemocnění, onemocnění štítné žlázy či gastroezofageální reflux, kdy se šťávy dostávají ze žaludku do jícnu a následně dráždí dýchací cesty, což se stává především v noci, kdy je tělo v horizontální poloze,“ dodává lékař.

Plíživý návrat černého kašle

V posledních letech narůstá výskyt několika fenoménů, na které se moc nemyslí. „Prvním z nich je návrat černého kašle, kde velká část dospělé populace již nemá ochrannou hladinu protilátek z dětství a není přeočkovaná. I v dětských kolektivech má tato nemoc vzrůstající tendenci. Zajímavými příklady z praxe jsou také psychogenní kašle – kašle bez zjevné příčiny. Naši předci by to popsali, jako by se člověk chtěl na něco ve svém životě vykašlat, a stále mu to nejde,“ říká doktor Schwarz. „Pokud tedy kašel trvá, subjektivně posouzeno pacientem, příliš dlouho a selhala domácí léčba, je namístě návštěva lékaře. Vždy je nutné poslechnout plíce, udělat CRP (marker, který nám ozřejmí, zdá se jedná o bakteriální zánět plic) a eventuálně doplnit rentgen plic. Ve druhé linii lze provést kompletní odběry krve na virové infekce, jako jsou pravá chřipka a podobně, a také doplnit vyšetření netypická, jako jsou plicní chlamydie či již zmiňovaný černý kašel nebo tuberkulóza,“ vysvětluje lékař.

Přidat vitaminy C a D

Pro posílení imunity, aby vás takový kašel hned neskolil, je důležitý dostatečný přísun vitaminů, nejvíce pak C a D. „Tělo napadené infekcí spotřebuje až desetinásobek doporučené denní dávky vitaminu C,“ říká Kateřina Šimková, zakladatelka a nutriční specialistka Zdravého stravování (www.zdravestravovani.cz). „Ten najdete nejen v citrusech, ale i v šípcích, černém rybízu, jahodách, paprikách, petrželové nati, bramborách, brokolici a jablkách. Vitamin C se velmi snadno ničí tepelnou úpravou, proto je nejlepší konzumovat ovoce a zeleninu v čerstvé podobě. Vitamin D také efektně funguje při obraně proti infekcím, tedy i v případě virových infekcí dýchacích cest může snížit riziko jejich vzniku či zmírnit průběh infekce. Je hojně zastoupen v rybím tuku, játrech tresky, halibuta či makrely nebo ve svalovině ryb, jako je makrela či losos. Výborným zdrojem vitaminu D jsou i vaječné žloutky nebo houby, například žampiony, Jidášovo ucho nebo šitake.“

Domácí prostředky

„Suchý, dráždivý kašel je velmi vysilující, a tak pochopitelně hledáme způsoby, jak si ulevit pomocí vhodných potravin či bylinek. Je dobré využít potraviny jak s antivirovými, tak antibakteriálními vlastnostmi, protože kašel mohou způsobit oba druhy infekce. Mezi přírodní antibiotika a antivirotika patří česnek, cibule, křen, zázvor nebo třeba brusinky,“ říká Kateřina Šimková. „Při kašli je důležité dodržovat pitný režim. Hojnost tekutin napomáhá k uvolnění hlenu, což v důsledku snižuje nutkání ke kašli. Kromě čisté vody, ovocných a bylinkových čajů můžete přidat i vývary a polévky či smoothie z ovoce a zeleniny.“

Přírodní produkty pro úlevu od kašle

Česnek

Pojídání česneku, ať už paličkového, či medvědího, ničí v celém organismu kvasinky i plísně. Nejvýznamnější látkou v česneku je allicin. Ten má zároveň antivirózní účinky. Cibule pomáhá s odkašláváním, protože uvolňuje a rozpouští hleny. Příznivě působí při zánětech dutin či kašli, jelikož dokáže zklidnit organismus. Nejvýraznější antibiotické účinky mají šťavnaté druhy cibule.

Med

V něm obsažené přírodní silice ředí hlen v průduškách, čímž usnadňují jeho vykašlávání. Navíc podrážděné sliznice zklidňuje a má tlumicí schopnost. Křen přispívá k ochraně plic a dýchacích cest, je to takový přírodní antivirus. Dopřát si ho můžete třeba ve formě pomazánky.

Zázvor

Je multifunkční, protože vyniká protiparazitickými, protizánětlivými, antibakteriálními i antivirovými vlastnostmi. Je schopný na sebe vázat škodlivé toxiny a odvádět je z těla. Mezi hlavní bioaktivní látky patří gingerol, shogaol a zingeron.

Bylinky

Meduňka umí zmírnit urputné záchvaty kašle a dopomůže vám k uklidňujícímu spánku. Nať i list tymiánu mají protibakteriální účinky a odvar nebo sirup z tymiánu usnadňují odkašlávání a kašel tlumí.

Kdy vyhledat odborníka

„U kuřáka je podezřelý kašel, který změní svůj charakter, intenzitu či nastane změna vykašlávaného hlenu. Pokud kašel u nekuřáka trvá tři až šest týdnů a není doprovázen teplotou, bolestí, dušností, hubnutím, vykašláváním sputa s příměsí krve, obvykle vystačí konzultace v lékárně. Jsou-li však přítomny uvedené symptomy, je vhodné navštívit praktického lékaře,“ vysvětluje doktorka Bártů. Tělo napadené infekcí spotřebuje až desetinásobek doporučené denní dávky vitaminu C.

Jak se léčí chronický kašel?

Odpovídá MUDr. Rodion Schwarz: „Chronický kašel je definován jako kašel trvající více než šest až osm týdnů. Možnosti léčby jsou buď symptomatické – léky potlačující kašlací reflex – kodein, nebo podporující vykašlávání – expektorancia, jako je ambroxol. Zvláštní kapitolou je erdomed, lék, který dokáže hleny rozpustit, nedráždí ke kašli a působí i mírně antibakteriálně. Ve své praxi velice rád používám i bylinné směsi čínské medicíny, které v mnoha případech fungují lépe než léky klasické a mnohdy řeší i kauzální příčinu kašle jako takového.“

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.