Melanom: S jakým znaménkem vyrazit k doktorovi? | Moje zdraví

Melanom: S jakým znaménkem vyrazit k doktorovi?

Melanom: S jakým znaménkem vyrazit k doktorovi?
Autor: iStock.com
13. října 2021 • 10:00

Kožní znaménka mají mnoho podob, barev i tvarů. Mnohé z nich nepředstavují žádné riziko, i když nás MOHOU postrašit. Mezi neškodné formy znamének patří kromě pih i větší skvrny, vyvýšená znaménka a bradavice. POKUD se vám nezdají, je čas navštívit odborníka. Melanom totiž patří mezi nejagresivnější kožní nádory a mezi onkologickými onemocněními patří mezi nejvážnější.

Melanom je zcela oprávněně obávaným nádorem, který patří mezi nejagresivnější. Důvodem je především rychlost, s jakou nádorové buňky vycestují nejen do přilehlých uzlin, ale velmi často i do plic, mozku nebo dutiny břišní. Skryté metastázy jsou obávanou komplikací, kterou někdy odhalí až důslednému kombinace zobrazovacích vyšetření. Navíc nebolí.

Video se připravuje ...
Nebezpečný melanom už i u malých dětí. Přednostka z Bulovky o prevenci rakoviny kůže nejen na dovolenéVIDEO 

Ale není důvodů se bát, ne každé "divné" znaménko nutně musí být melanom. Mnoho znamének je nakonec vyšetřeno a zhodnoceno jako nezhoubných. Například melanocytové skvrny. Jestli to tak je, musí posoudit po vyšetření lékař. Může se zdát, že taková znaménka bude nutno dlouhodobě sledovat. Důležitá je jak prevence, tak samovyšetření.

Kdy vyrazit k doktorovi?

Samovyšetření kůže je úplně prvním krokem k tomu, abyste se vůbec objednali k lékaři na vyšetření znamének. Podívejte se na své tělo, bez oblečení. Pomocí zrcadla prohlédněte i záda a intimní oblast svého těla. Důležité je podívat se i na chodidla, na ruce z odvrácené strany, do podpaží, kolenních jamek a třísel. Pečlivě si prohlédněte také krk i ze zadní šíjové strany. Pokud máte znaménko ve vlasech, požádejte o pomoc někoho z rodiny.

Každé podezřelé znaménko si vyfoťte do mobilu. Tak nejlépe uvidíte, jestli se mění, zda roste a následně to můžete ukázat svému lékaři. Mnoho odborníků navíc poskytuje odborné konzultace zdarma přes internet. To sice nenahradí odborné vyšetření, ale může ukázat správný směr.

Kdy byste měli zpozornět a určitě vyhledat lékaře? To, co by mělo každou z nás varovat, je náhlá změna znaménka, jeho ztmavnutí nebo nerovnoměrné probarvení, změna tvaru a vystoupnutí nad úroveň. Měnící se znaménko může svědit, případně je lehce zranitelné a snadno krvácí.

Do boxu:

V České republice se pravidelně koná Stan proti melanomu, kde se může každý nechat vyšetřit odborníky. Jedním z podporovatelů je i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, která z Fondu prevence přispívá svým klientům 500 Kč na vyšetření mateřských znamének dermatoskopem. V celé České republice si v roce 2019 přišlo do Stanu nechat zkontrolovat znaménka rekordních 4 421 osob. Lékaři u nich odhalili 149 kožních nádorů, z toho 28 melanomů. V České republice uslyší ročně diagnózu maligní melanom 3500 pacientů. Těchto nádorů nejvíce přibývá ve skupině mužů nad 50 let a u žen ve věku 10-29 let.

Abeceda znamének

Každá změna znamének nebo pih by nás měla varovat. Abyste věděli, čeho si máte na kůži všimnout a kdy se rozhodnout pro konzultaci s odborníkem, použijte poměrně jednoduché pravidlo 5 písmen abecedy (z angličtiny). Pokud odpovíte na jednu z nich ano, objednejte se k lékaři:

A jako asymetrii - asymetričnost Znamenka. B jako Border - okraj. Všímejte si, zda je okraj Znamenka rozostřený, neohraničený. C jako Colour - barva. Podezřelá je Zejména různobarevnost, Přítomnost červené barvy a skvrn. D jako Diameter - průměr Znamenka. Pozorujte každé Znamenka nad 5 mm. E jako Elevation - Růst Znamenka do výšky, prostatektomií. To je DŮLEŽITÉ kritérium nádorového Rust, které ale nemusí znamenat riziko v případě, že je takova znamének více a vyskytují se více let.

Jak se bránit?

Až 80 procent melanomu vzniká v důsledku nadměrné expozice kůže UV záření. Nezapomínejte, že je vždy nutné se vyvarovat spálení od sluníčka. To je známka, že jste vystavila kůži prostředí, před kterým nebyla Dostatečně chráněna vlastní pigmentaci nebe opalovacím krémem s SPF faktorem. Každé spálení Dlouhodobě zvyšuje šanci na vznik kožních nádorů. Spáleniny od sluníčka se totiž Sect!

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.