Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Nejezte ovoce nalačno! Říká česká expertka na výživu, která radí královské rodině

7. prosince 2023 • 03:55

Nikdy nejezte ovoce nalačno, měli byste po něm brzy hlad. Dejte si ho, ale rovnou s nějakou bílkovinou. To je jedna z mnoha rad Gabriely Peacock, nutriční poradkyně zahraničních celebrit, které nedávno vyšla již druhá kniha. 

Expertka na výživu českého původu Gabriela Peacock se původně živila jako modelka. Poslední roky se o ní mluví jako o tajné zbrani britské královské rodiny, alespoň pokud jde o zdraví, štíhlou linii a výživu. Ačkoli ona sama nechce s ohledem na profesní tajemství specifikovat, komu všemu radila nebo radí, ví se například o tom, že většinou jde o mladší příslušníky panovnické rodiny. 

Gabriela Peacock • Autor: Profimedia.cz

Mluví se o například o princeznách Beatrice a Eugenii a také o radách pro prince Harryho, respektive pro dvě jeho malé děti. Ostatně, Harryho svatby s Meghan Markle se Gabriela Peacock zúčastnila. Princezna Beatrice se nechala slyšet, že rady, které od expertky dostala, jsou účinné a přitom realistické a že se dají dodržovat bez ohledu na to, co člověk přes den dělá. 

Přerušovaný půst a potravinové doplňky

Gabriela Peacock zatím vydala dvě knihy. V češtině nedávno vyšla druhá z nich pod názvem Úžasnější za dva týdny, tu předchozí autorka pojmenovala Mladší za dva týdny. V obou sází na čtrnáctidenní kúru založenou na metodě přerušovaného půstu. "Biochemie je tak mocná – můžete opravdu změnit něčí blaho za pouhý týden," citoval ji před časem magazín People. Peacock zároveň upozorňuje na to, že aby se člověk něčím dokázal skutečně řídit, nesmí to pro něj být příliš náročné. 

Autorka, která se svým manželem a třemi dětmi žije v Londýně, se pro napsání knihy rozhodla někdy v době prvních covidových lockdownů, kdy jí – podle toho, co říká – došlo, jak zásadní je, aby naše tělo dobře fungovalo a nic mu nechybělo.

Kromě přerušovaného půstu Peacock, která výživu studovala na univerzitě, svým čtenářům doporučuje určité změny v jídelníčku a rovněž různé potravinové doplňky. Mnohé z nich ona sama na svém britském e-shopu prodává. Nestojí zrovna malé peníze. Pro představu – rozpustný nápoj nazvaný Metabolism Complex přijde na 43 liber, což je něco přes dvanáct set korun, je to dávka na 28 dní, která by měla nastartovat metabolismus.

K ní by si měl člověk přidat aspoň vlákninu za dalších deset liber (zhruba 300 korun). Nabízí nejen přípravky na hubnutí, ale například také ty zpomalující stárnutí, přičemž se odvolává na vědecké poznatky, ale blíže je nespecifikuje. 

Půst a věda

Základem její metody hubnutí je přerušovaný půst. Sází na poměr 4:3 – člověk smí každý druhý den jíst pouze 2000 kilojoulů denně, ostatní dny se jí více, ale stále přiměřeně a jeden den je ponechán coby "hříšný".

Komu to nevyhovuje, měl by podle ní zkusit plán 16:8 (každodenní půst po dobu 16 hodin zahrnujících i noc). „Je vědecky prokázáno, že půst je prospěšný pro celé tělo, nejen pro hubnutí. Protože je protizánětlivý, předchází kardiovaskulárním onemocněním a brání předčasnému stárnutí, což je fantastické,“ uvedla Peacock. 

Je pravda, že existují studie, které přerušovaný půst hodnotí vcelku pozitivně, ale jsou i jiné, podle nichž nevede k hubnutí více než například počítání kilojoulů – více například zde

Kritický vůči němu je například odborník na výživu ze společnosti FitBee Pavel Suchánek, podle nějž jde o módní vlnu, která zase odezní. Někomu sice vyhovuje, ale mnoha lidem spíše rozhodí spalování a nakonec mohou paradoxně kvůli obdobím hladovění začít přibírat, protože tělo se snaží energii ukládat na horší časy. 

V knihách Peacock přináší i recepty, které by měly pomáhat vyrovnat hladinu cukru v krvi, a  tím mírnit pocit hladu – tady v souladu s moderními poznatky doporučuje konzumaci bílkovin, včetně bílkovinových svačin. Zdůrazňuje také, že večeře by měla být nejlehčím jídlem dne. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.