Přerušovaný půst: Jaká jsou pravidla a jak vypadá jídelníček? | Moje zdraví

Přerušovaný půst: Jak si užít jídlo a přitom zhubnout

Přerušovaný půst: Jak si užít jídlo a přitom zhubnout
Pro koho je půst zdravý? • Autor: iStock.com
20. června 2018 • 06:00

Intermittent fasting neboli řízený přerušovaný půst je jedním z posledních trendů v hubnutí. Nejde o dietu, je to spíš trochu jiný způsob stravování, který více řeší, „kdy jíte“, než to, „co jíte". Jak funguje, jaké jsou jeho výhody a je vhodný pro ženy i muže?

Metoda přerušovaného půstu je založena na jednoduchém faktu: Ve chvíli, kdy něco sníme, se do krve začne vyplavovat inzulin, díky kterému tělo spaluje cukry přijaté z potravy. Během této doby tělo pochopitelně nemá žádný důvod sahat do tukových energetických zásob. Pokud si ovšem dobu mezi jídly vhodně prodloužíte, bude tělo nuceno sáhnout právě do nashromážděného tuku.

Jak se drží půst?

Metoda přerušovaného půstu je založena na střídání časových úseků, kdy jíte, a doby, kdy se postíte. Nejčastěji se doporučuje půst v režimu 16/8 pro muže a 14/10 pro ženy. První číslo znamená dobu půstu a druhé dobu věnovanou jídlu. Tedy režim 14/10 značí 14 hodin bez jídla a 10 s jídlem. Každý den.

Co to v praxi znamená?

Možná to zní hrozivě – 14 hodin bez jídla, ale když si uvědomíte, že se do nich započítává spánek, kdy tělo hladoví jaksi přirozeně, jsou hned vyhlídky optimističtější. Pokud tedy poslední jídlo sníte v sedm večer, dáte si další jídlo až v devět ráno (14/10) nebo v 11 dopoledne (16/10). Nemusí to ale nutně znamenat, že přeskočíte snídani. I když jíte první jídlo v době, kdy kolegové chodí na oběd, pojměte ho klidně jako snídani. Nebo jako velkou snídani.

Výhody přerušovaného půstu

Přerušovaný půst neurčuje, kolik kalorií máte spálit ráno, dopoledne nebo večer. Porce si můžete udělat, jak chcete velké, a sníst je, kdy chcete vy. Nijak neomezuje vegetariány a respektuje i váš životní styl. Nemáte ráno hlad? Dejte si po fázi půstu jen malou snídani. Potřebujete se ráno pořádně najíst? Pak začněte držet půst už odpoledne předchozího dne. Pracujete dlouho do noci a klidně si dáte večeři v jedenáct večer? Dejte, pak se ale najezte až po poledni následujícího dne.

Video se připravuje ...
Jak držet půst? Margit Slimáková má jasno: s hladovkou riskujete jojo efekt, s přerušovaným vyhrajeteVIDEO 

Na co nezapomenout při půstu

Co je ale důležité: I v tomto případě by skladba vašeho jídelníčku měla vycházet z principů zdravého stravování, tedy zelenina, bílkoviny, kvalitní tuky i sacharidy a vláknina. Myslete také na to, že během kratší doby jídla byste měli spořádat svůj doporučený denní příjem. Pokud tedy stihnete sníst méně porcí, měly by být větší. Nesnažte se kalorický příjem snížit – to už by se zase vaše tělo dostalo do režimu hladu a veškerou energii z potravin by naopak ukládalo ve formě tuku, což nechce nikdo.

Díky přerušovanému půstu můžete zhubnout tuk, a to i přesto, že nijak zásadně nezměníte jídelníček. Kila dolů ovšem nejsou jedinou věcí, kterou přerušovaný půst může ovlivnit. Podle zastánců přerušovaného půstu zrychluje metabolismus, zpomaluje stárnutí buněk a funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Ukazuje se ale také, že může naopak vést ke vzniku cukrovky. Na to, aby lékaři dokázali přesněji zhodnotit účinky této metody, budou ale ještě potřeba další studie.

Pro koho přerušovaný půst není vhodný

Přerušovaný půst určitě nezkoušejte u dětí, v těhotenství nebo během kojení. Nebude vhodný ani pro někoho, kdo si prošel poruchou příjmu potravy.

A co na přerušovaný půst říká výživový specialista Petr Havlíček?

Více o přerušovaném půstu si můžete přečíst ZDE.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.