Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Jeden den přejídání je v pohodě. Týden už může znamenat 5 kilo navrch

Jeden den přejídání je v pohodě. Týden už může znamenat 5 kilo navrch
Jeden přejídání je v pohodě, víc už ne • Autor: istock.cz
26. prosince 2023 • 04:32

Lidé běžně o svátcích přibírají dvě až tři kila. Ale nestane se to kvůli jedné opulentní štědrovečerní večeři, dokonce ani tehdy, když druhý den pokračujete obědem u tchyně. Ale může se to stát kvůli neustálému ujídání salátu, kvůli talířkům cukroví u televizních pohádek a každodenním svařákům.

Je normální, když o svátcích kilo dvě přiberete. Důležité je se však po jejich skončení co nejdříve striktně vrátit ke svému běžnému střídmějšímu životnímu stylu.

Na své váze byste díky tomu měli být nejpozději do konce ledna, možná i dříve. Bohužel, často nastává jeden z následujících scénářů. Člověk má pocit, že ani týden vánočního hodování s jeho váhou moc nehnul, a do omezování se nežene a má pak po měsíci o čtyři kila víc, která už se sama jen tak neztratí.

Jak jíst zdravě? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Jak zdravě jíst? Doporučení inženýrky v oboru výživyVIDEO 

Druhým případem je rezignace po tom, co člověk přes Vánoce přibere a začne mít pocit, že už nemá cenu se v tomto ohledu nijak snažit. Oba případy jsou spolehlivou cestou k tomu, abyste za rok či dva měli těch kilo navíc deset či víc. Vrátit se na svou původní hmotnost a následně ji udržet však zvládne podle odborníků po Vánocích jen 7 až 14 procent těch, kteří se do hubnutí pustí.

Hody ano, ale jen na chvíli

Není přitom potřeba si vánoční nestřídmost vyčítat, dopouštějí se jí skoro všichni, jak ukázal nedávný průzkum společnosti Naturhouse. Podle něj zvýšené množství jídla o svátcích konzumuje 79 procent lidí, a více než třetina lidí dokonce během nich kvůli jídlu trpí různými zažívacími potížemi. Důležité tak zjevně je umět hodování včas utnout a vyhnout se různým záludnostem.

Specialistka na hubnutí lékařka Marie Skalská z ProFit Institutu radí klientům, aby si v době vánočních svátků nic nezakazovali ani se nepokoušeli shodit, cílem by mělo být udržení stávající hmotnosti. K tomu podle ní pomáhá také takzvané vědomé stravování, kdy se člověk na jídlo plně soustředí. "Nejhorší je průběžné uždibování mezi hlavními jídly, kdy si necháte třeba tác s cukrovím na stole a pokaždé, když jdete okolo, si kousek dáte," dodává lékařka.

Ať vás stres nepřemůže

K tomu, že se o Vánocích přejídáme, vede často i stres, který v nás Vánoce spouštějí, a proto se vyplatí preventivně uvažovat i tímto směrem a nepodlehnout mu. "Všechny stresující záležitosti mají na svědomí zvyšující se hladinu hormonu kortizolu, který vede k vyšší konzumaci jídla, a tedy i nárůstu hmotnosti," varuje Martina Weisserová, hlavní výživová poradkyně KetoDiet. Podle ní navíc stres vede také k tomu, že častěji saháme po nezdravých potravinách, které máme o svátcích bohužel často hned po ruce.

Pro takové chvíle je dobré mít v zásobě nějakou náhradní aktivitu. "Ke zvládání stresu může pomoct pohyb, ať už ve formě silového tréninku v posilovně, horského výšlapu či jen svižné procházky v parku, nebo pomůžou meditace, dechová cvičení či jóga," radí Tereza Horová, trenérka fitness sítě Form Factory.

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.