Injekce na hubnutí: Jak funguje, kde ji sehnat a jak aplikovat? | Moje zdraví

Injekce na hubnutí: Zázrak nebo vyhozené peníze?

Injekce na hubnutí: Zázrak nebo vyhozené peníze?
... • Autor: istock.com
1. prosince 2022 • 12:00

Zázraků na hubnutí, které nefungují, známe víc než dost. Jak je to ale s injekcí, která zaručuje nejen zhubnutí, ale také regulaci cukru v krvi, úpravu metabolických procesů a hlavně udržení nově nabyté váhy? 

Injekce mají za cíl jediné: Slouží jako suplementace hormonů, které v našem těle metabolizují potravu. Výsledkem je dosažitelné procento redukce čítající zhruba 20% stávající hmotnosti postiženého. 

Video se připravuje ...
„Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za coviduVIDEO 

V hlavní roli Saxenda

Injekční preparát, který slouží k léčbě obezity a to takové, kde se BMI vyšplhá nad hranici 30 kg/m². Saxenda obsahuje účinný liraglutid. Analog lidského glukagonu podobného peptidu-1 (GLP-1). Ten se získává rekombinací DNA technologií. GLP-1 je přirozeně se vyskytující hormon lidského těla, který se po každém jídle uvolňuje ze střev.

Hlavní účinky liraglutidu

  • Nejdůležitější funkcí tohoto hormonu je navození pocitu sytosti
  • Hormon celkově omezuje chuť k jídlu
  • Působí na mozkové receptory, které chuť k jídlu podmiňují
  • Pomáhá pacientům regulovat porce jídla a následně redukovat hmotnost

Bez práce nejsou koláče

Zázraky na počkání rozhodně nečekejte. Je potřeba hubnout komplexně a vyměnit stávající životní styl za ten zdravý. Liraglutid není všespásný. Jeho užívání je potřeba propojit s pravidelným pohybem a zdravým způsobem stravování. Tím dojde k maximalizace jeho účinků. Obecně se doporučuje dodržet pohybovou aktivitu čítající alespoň 10 000 kroků denně nebo silový trénink 2 - 3 krát týdně pod vedením trenéra. V případě, že trpíte obezitou, je víc než důležité cvičit správně a s ohledem na tělesnou konstituci svého těla

Jste to, co jíte

I proto je důležitá osvěta v zásadách správného stravování. Během redukce se většina nemocných či hubnoucích učí jíst. Ačkoliv je obezita nemoc, základy má často v neschopnosti klienta jíst potraviny nutričně bohaté a také dodržovat pravidelnost stravování. 

Znáte zásady správného stravování?

  • Vybírejte plnohodnotné potraviny
  • Ovoce a zeleninu volte z lokálních zdrojů - Je pro naše tělo daleko lépe využitelná. Navíc ovoce a zelenina, které přirozeně dozrají v našem podnebném pásu mají více vitamínů a tělu prospěšných látek. 
  • Vynechejte nízkotučné potraviny - Nízký obsah tuku je často kompenzován vysokou hladinou cukru či škrobu, které slouží jako konzervanty.
  • Stravujte se v pravidelných intervalech - Jídlo rozdělené do celého dne nás učí volit menší porce a ponechat variabilitu potravin. Lajcky řečeno to znamená jíst všechno, ale hlídat množství. "Všeho s mírou" zde tedy platí dvojnásob. 
  • Kvalitní sacharidy doplňte stejně kvalitními bílkovinami a každé jídlo obohaťte zeleninou. 

Jak probíhá léčba 

Pokud váš lékař rozhodne o léčbě Saxendou, nejprve vás krátce vzdělá právě v zásadách zdravého životního stylu. Saxenda se aplikuje injekčně jednou denně do oblasti břicha. Nejprve si pacient aplikuje jakési "aklimatizační" množství v hodnotě 0,6 mg. Poté množství postupně navyšuje na doporučené, které činí 3,0 mg na den. Tato hodnota je konečná.  

Cílem je přimět tělo spolupracovat

A to se u obézních pacientů ne vždy daří. Podpořit mechanismy těla jeho správným fungováním je pak cestou, jak přimět tělo s námi spolupracovat. Jakmile tělo pochopí, že mu chceme pomoci, začne v kombinaci se stravou a pohybem kila konečně shazovat. Problém obézních pacientů spočívá především v tom, že ačkoliv znají zásady zdravého životního stylu, účinky hypotalamu jejich těla velmi často pracují proti nim. Lajcky řečeno je pro ně dodržování jakéhokoliv režimu dlouhodobě neudržitelné. Díky přípravku Saxenda postupně dochází k přenastavení hormonální produkce a hypotalamického termostatu tak, aby tělo s pacientem "táhli za jeden provaz". 

Kolik mě to bude stát?

Saxenda není hrazená zdravotní pojišťovnou. Pacient si ho hradí sám. Na to, zda Saxenda na pacienta působí pozitivně, plně postačí první dva měsíce léčby. Pokud se pozitiva léčby projeví, je třeba v ní pokračovat. Částka se pak pohybuje podle naordinovaného množství v rozmezí 50 - 260 Kč za den. Cena celého balení je zhruba 4560 Kč za 3 pera (1 balení vydrží dle velikosti dávky od 18 dnů při dávce 3,0 mg až 90 dnů při dávce 0,6 mg).

Důležité kontraindikace

Saxenda není pro všechny. Používat by ji neměli pacienti trpící těžkým onemocněním jater a ledvin, těhotné ženy, s opatrností pak pacienti s onemocněním štítné žlázy. 

Nejčastější nežádoucí účinky

Ačkoliv má Saxenda daleko méně nežádoucích účinků ve srovnání s antiobezitiky, u některých pacientů se může objevit zácpa, průjem či nauzea. V menší míře se pacient může potýkat se závratí, nespavostí či pocitem sucha v ústech.

Víte, jaké jsou nejčastější zdravotní problémy české populace?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.