Při premenstruačním syndromu pomůže i homeopatie | Moje zdraví

Při premenstruačním syndromu pomůže i homeopatie

Při premenstruačním syndromu pomůže i homeopatie
Týden před menstruací se většina žen stává ne vlastní vinou uzlíčkem nervů. • Autor: iStock.com
2. února 2017 • 06:00

Zná to téměř každá žena. Jsou období v měsíci, kdy je žena bezdůvodně plačtivější, citlivější, úzkostnější a podrážděnější. Máte vztek, který se mísí s výbuchy sebelítosti a deprese? Pak pravděpodobně trpíte premenstruačním syndromem (PMS).

Premenstruačním syndromem trpí zhruba 70 % žen a dívek. Muži se často mylně domnívají, že podrážděnost a návaly pláče a vzteku se ženám dějí v době menstruace. To je přitom již většina žen v období klidu a rovnováhy.

Tělo zadržuje vodu

Změny nálady jsou však jen vrcholem ledovce, dalšími projevy PMS je nesoustředěnost, únava, tlaky a bolest v podbřišku, bolestivost prsou, poruchy spánku, nadýmáni, otoky kotníků a prstů, žízeň a neustálý hlad.

Jde o důsledek hormonální nerovnováhy. Tělo produkuje v této době velké množství prolaktinu a estrogenu a naopak chybí progesteron. Estrogen v organismu ženy zadržuje vodu a progesteron ji naopak pomáhá regulovat. Proto jsou ženy krátce před menstruací oteklejší a neubývají na váze.

S PMS může pomoci lékař - gynekolog, který předepíše hormonální terapii.

Zkusit můžete i bylinky. Například ženský čaj uvaříte z jedné lžičku kontryhelu, jedné lžičku drmku (drmek obecný) a jedné lžičku řebříčku. Tuto směs přelijte 2 dcl vroucí vody a nechte deset minut louhovat.

Proti nafouknutému břichu pomáhají čaje z fenyklu, anýzu a kmínu. Duševní pohodu pomůže navodit meduňka a třezalka. Příjemný je v tomto období také čaj z máty.

Další alternativou je homeopatická léčba, která je na rozdíl od té hormonální bez vedlejších účinků.

V úvahu přicházejí tato homeopatika:

Lachesis – je typický, vzorový lék pro situaci, kdy se spuštěním menstruace končí obtíže. Bolestivé pocity tlaku v podbřišku v prsou spolu s bolestmi hlavy nastupují zejména na slunci a v teple. Provází je návaly horka. Pro zacílení na lék je důležitá i psychická pozice pacientky. Jde o dívky velmi hovorné, žárlivé, často levoruké. Odborné vyšetřením s určením typu pacientky a lékem na vysoké ředění ji může dlouhodobě harmonizovat na úrovni těla i mysli. Zlepší také celkovou obranyschopnost.

Calcarea carbonica pomáhá silnějším, dílem nemotorným, ale hodným dívkám. Typické je městnání ve vyvinutých, při PMS rozbolavělých prsou. Menstruace je častější a silná. Někdy jí předchází bělavý výtok.

Pulsatilla je pro dívky a ženy křehké, náladové, schopné jemné manipulace s druhými. Mají typický slabší žilní návrat krve. Zejména před menstruací dochází ke zvýšenému bolavému městnání v oblasti malé pánve, prsou a na dolních končetinách. Ty až promodrávají ze zvýrazněné žilní kresby v kůži. Celkově  a nadlouho zlepší podání léku ve vysokém řešení.

Sepia léčí dívky s PMS, kde předčasné či zpožděné menses bývají slabé. Před menstruací je bolestivý městnavý tlak v pánvi, žilní bolesti nohou, ne vzácně hemoroidy, které se při ní zhorší. Mívají dráždivý výtok a zažívací obtíže. Stres je tak veliký, že se objevuje opakovaně opar na rtech a genitáliích. Zhoršují se nemoci kůže, akné a ekzémy. Smutek, deprese a vztek se před menstruací zvýší.

Zdroj: MUDr. Tomáš Karhan, Homeopatie a děti, Grada, 2011
 

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.