Nový objev: Extrémní potíže před menstruací jsou ovlivněny geneticky | Moje zdraví

Nový objev: Extrémní potíže před menstruací jsou ovlivněny geneticky

Nový objev: Extrémní potíže před menstruací jsou ovlivněny geneticky
Proti bolestem v podbřišku pomůže suchý teplý obklad • Autor: iStock.com
23. února 2017 • 06:00

Patříte k ženám, které jednou za měsíc emocionálně a fyzicky odrovná blížící se menstruace? Máme pro vás dobrou zprávu: Za vaše potíže nemůže nějaká vaše slabost nebo nevhodný životní styl, jak se občas traduje. Na vině je pravděpodobně dědičnost. A s objevem nového genu vzniká také naděje na nový lék.

Návaly pláče, úzkosti a vzteku zná v určité fázi menstruačního cyklu téměř každá žena. Ano, řeč je o předmenstruačním syndromu – PMS. Ke změnám nálady se mohou ale přidat i horší příznaky – nevolnost, citlivost na zvuky, hluboké deprese, vyhýbání se kontaktu s lidmi, neschopnost chodit do práce a starat se o děti. Tuto extrémní formu PMS nazývanou premenstruační dysforická porucha (Premenstrual dysphoric disorder, PMDD) má až pět procent žen.

Vědci konečně našli gen, který je za každoměsíční extrémní psychické výkyvy zodpovědný. Ten totiž ovlivňuje citlivost na hormony. Z výzkumu tedy plyne podstatný fakt: Za nepříjemné stavy před menstruací nemůže nevhodný styl života dané ženy nebo nějaká její neschopnost. Je to vrozený fakt. S objevem genu působícího potíže zároveň vzniká naděje, že bude existovat léčba, která ženy ze zajetí PMDD vysvobodí.

Nakolik nový objev změní pohled gynekologů na léčbu či spíše zmírnění příznaků PMS, ale i PMDD, není zatím jasné. „Mnoha ženám jsou předepisovány léky, zejména hormonální antikoncepce, aby jim pomohly překonat PMS a úzkost s ním spojenou. Ty ale nejsou nezbytně nutné, protože se nezaměřují na podstatu problému,“  říká spoluautor výzkumné studie Peter Schmidt z National Institute of Mental Health v USA. „Náš objev dává ženám naději, že léčba bude účinnější,“ dodává.

Pohyb a bylinky uleví tělu

Než bude vymyšlen nový způsob léčby jako alternativa k té hormonální, můžete zkusit zatím osvědčené rady na PMS, jako je pohyb, který prospěje vašemu tělu nejen fyzicky, ale i psychicky. Vhodné jsou zejména procházky v přírodě, jízda na kole nebo na běžkách. Nedoporučuje se posilování nebo sporty zaměřené hodně na výkon, které organismus vyčerpají. Na bolesti v podbřišku pomáhají suché teplé obklady, teplá koupel nebo jemná masáž.

Výborné jsou také bylinkové čaje z kontryhelu, drmku a řebříčku. Proti nafouknutému a bolavému břichu pomáhají čaje z fenyklu, anýzu a kmínu. Duševní pohodu pomohou navodit čaje z meduňky a třezalky. Jen pozor zejména u třezalky na dávkování. Nesmí se užívat s některými antidepresivy a také zmírňuje účinky antikoncepce. Příjemný je v tomto období také čaj z máty.

Homeopatie zmírní příznaky PMS

Některým ženám pomáhají homeopatika. Podle MUDr. Tomáše Karhana (Homeopatie u dětí, Grada, 2015) je to například Lachesis, což je vzorový lék pro situaci, kdy se spuštěním menstruace končí obtíže. Je vhodný, pokud bolestivé pocity tlaku v podbřišku a v prsou spolu s bolestmi hlavy nastupují zejména na slunci a v teple a provází je návaly horka. Pro zacílení na lék je důležitá i psychická pozice pacientky. Jde o dívky velmi hovorné, žárlivé, často levoruké. Odborné vyšetření s určením typu pacientky a lékem na vysoké ředění ji může dlouhodobě harmonizovat na úrovni těla i mysli. Zlepší také celkovou obranyschopnost.

Dále Calcarea carbonica pomáhá silnějším, dílem nemotorným, ale hodným dívkám. Typické je městnání ve vyvinutých, při PMS rozbolavělých prsou. Menstruace je častější a silná. Někdy jí předchází bělavý výtok.

Pro dívky a ženy křehké, náladové, schopné jemné manipulace s druhými je tu Pullsatilla. Zejména před menstruací dochází ke zvýšenému bolavému městnání v oblasti malé pánve, prsou a na dolních končetinách. Ty až promodrávají ze zvýrazněné žilní kresby v kůži. Celkově a nadlouho zlepší podání léku ve vysokém ředění.

Sepia léčí dívky s PMS, kde předčasné či zpožděné menses bývají slabé. Před menstruací je bolestivý městnavý tlak v pánvi, žilní bolesti nohou, ne vzácně hemoroidy, které se při ní zhorší. Mívají dráždivý výtok a zažívací obtíže. Stres je tak veliký, že se objevuje opakovaně opar na rtech a genitáliích. Zhoršují se nemoci kůže, akné a ekzémy. Smutek, deprese a vztek se před menstruací zvýší.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.