Co pomáhá na hlasivky: Babské rady na ztrátu hlasu! | Moje zdraví

Co pomáhá na ztrátu hlasu? Babské rady na nemocné hlasivky

Co pomáhá na ztrátu hlasu? Babské rady na nemocné hlasivky
Důležité je mít krk v teple • Autor: iStock.com
3. října 2023 • 06:00

Podzimní čas je plný plískanic a o nachlazení není nouze. Viróza nebo chřipka jsou nepříjemné vždy, ještě hůř jsou na tom ale ti, kteří se živí svým hlasem. Pokud se infekce dostane na hlasivky, mohou přijít o hlas až na několik dní. Co dělat, abyste nepřišli o hlasivky a jak o ně pečovat?

Mnoho lidí je dnes zaměstnaných v různých call centrech, a jejich hlasivky tak dostávají pořádně zabrat. Pracovat se ale musí a hodiny strávené mluvením mohou náš organismus pořádně potrápit.

Velmi záleží na tom, jak dlouho mluvíme a také jakým tónem. Když budeme hodiny křičet zvýšeným hlasem, že nás uslyší i na druhém konci open space, rozhodně si moc nepomůžeme.

„Lidé, kteří hovoří sedm hodin denně, sedm dní v týdnu, mají samozřejmě větší riziko než ti, kteří hovoří například třikrát do týdne. Ještě větší problémy s hlasivkami mají ale lidé, kteří se živí zpěvem,“ vysvětluje praktická lékařka Lucie Nováková a podotýká, že na call centrech hrozí spíše riziko psychické újmy.

Pokud už skutečně začnete chraptit, můžete mít na hlasivkách infekci. Za prvé je potřeba začít pořádně odkašlávat. Pokud chraptíte déle než tří týdny, měli byste podstoupit takzvané laryngoskopické vyšetření hrtanu, které trvá jen několik minut a diagnóza díky němu bude mnohem jednodušší. Nejde totiž o úplně banální záležitost. Ztráta hlasu může indikovat laryngitidu, která je nebezpečná zejména u malých dětí, ale také rakovinu hrtanu.

Co pomáhá na hlasivky?

A jaká je prevence? Jak se o naše hlasivky co nejlépe starat? „Důležitý je pravidelný příjem vlažných tekutin. Lidé by se měli také vyvarovat přímého účinku klimatizace, kdy nejčastěji vznikají laryngitidy v kombinaci se studeným nápojem a hlasovou námahou,“ doporučuje lékařka s tím, že doma už by lidé v nadměrné míře využívající hlas moc mluvit neměli.

A jaké léky použít, jak se problémům bránit? Nováková doporučuje inhalaci Vincentky, která zvlhčí dýchací cesty. Vincentku ale můžete zkusit i kloktat. Ze začátku to sice může být nepříjemné a může se vám i zvedat žaludek, ale většina pacientů si na to po chvíli zvykne. Pokud to stále nejde, zkuste v poměru jedna ku jedné zředit Vincetku mlékem. Takto připravený nápoj ohřejte a následně kloktejte. „Dále je vhodný například Homeovox, což je homeopatický lék složený z výtažků bylin,“ popisuje odbornice.

Babské rady na ztrátu hlasu

Pokud už jsme u kloktadel, můžete zkusit i pár babských rad. Udělejte si třeba šalvějový nálev. Jednu čajovou lžičku šalvěje svařte s 250 ml vody. Šalvěj nechte chvíli vylouhovat a nápoj následně sceďte. Vlažný nálev kloktejte klidně pětkrát denně. A máme pro vás další radu: Mezi 2 kuchyňskými prkénky vymačkejte 2 lžičky šťávy z cibule a přidejte lžičku medu. Podávejte čtyřikrát denně.

Zkusit ale můžete i bylinkový čaj s medem. Léty prověřený je také lipový čaj nebo svařená cibule s majoránkou a medem. Látky v těchto ingrediencích totiž pomáhají k intenzivnějšímu slinění a díky tomu nás rychleji zbaví nechtěného hlenu.

Chcete vědět více o hlasivkách, jak fungují a co vypovídají o zdraví člověka? Čtěte ZDE.

VIDEO: Jak se zbavíte kašle pomocí bylin.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.