Drmek obecný | Moje zdraví

Drmek obecný

Drmek obecný (Vitex agnus-castus), lidově mnišský pepř, je subtropický keř z čeledi hluchavkovité. Bylinka je vhodná zejména pro ženy, protože se používá k léčbě gynekologických potíží (bolestivá menstruace, premenstruační syndrom, bolesti prsou apod.).

Popis

Drmek obecný (mnišský pepř) je keř či malý strom 1–3 m vysoký, patří do čeledi Verbenaceae (sporýšovité). Listy jsou dlanitě složené, pěti až sedmi četné, s dlouhými řapíky. Jednotlivé lístky jsou svrchu tmavě zelené, zespodu bíle plstnaté. Rostlina kvete modrofialově zbarvenými květy, které jsou uspořádány ve vrcholičnatých květenstvích. Plodem jsou drobné peckovice černohnědé barvy, které obsahují obvykle 4 semena.

Účinné látky

Z účinných látek obsahuje drmek hlavně vonné prchavé látky tzv. silice (limonen, cineol, pinen a sabinen). Dále flavonoidy (kaempferol, orientin a isovitexin) a hormonům podobné látky.

Účinky na zdraví

Drmek působí v těle podobně jako některé ženské hormony. Pomáhá při bolestivé a silné menstruaci a upravuje menstruační cyklus. Dále je vhodné používat bylinku při menopauze, akné, ženské neplodnosti a při prevenci samovolného potratu u pacientek s nízkou hladinou patřičných hormonů. Drmek pomáhá i při nachlazení a poruchách trávení, pomáhá i při léčbě akné. Působí také proti bakteriím a houbám.

Výskyt

Drmek pochází z jižní Evropy a západní Asie (především mediteránní oblast), pěstuje se často jako okrasná rostlina i pro své léčivé účinky v teplých oblastech celého světa. S drmkem obecným se lze setkat ve sbírkách některých českých botanických zahrad.

Sběr

Drmek se sbírá v září až říjnu. Zralé plody jsou malé, tvrdé, oválné pouze 2–4 mm v průměru, mírně ochlupené, červeno-hnědé barvy a vyskytují se na keři v květenstvích ve skupinkách až po 6ti plodech, odkud se vytřásají podle stavu zralosti, kdy již dosoušení není nutné.

Domácí recepty

Čaj

Jedna lžička sušených plodů drmku se zalije 250 ml vroucí vody a nechá asi 10 minut louhovat. Užívání je vhodné 2x denně po dobu 8 týdnů, pak se doporučuje týdenní pauza.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.