Pět nejčastějších chyb, které děláte v péči o pleť | Moje zdraví

Pět nejčastějších chyb, které děláte v péči o pleť

Video se připravuje ...
29. července 2020 • 06:00

Možná patříte k těm, kteří trpí nějakým kožním problémem a musí používat léčivou kosmetiku. Možná ale žádný zásadní problém nemáte, přesto vaše pleť není v úplně top formě. Proč? Není vyloučeno, že děláte jednu z následujících bežných chyb. Které to podle dermatologů jsou?

1. Spoléháte se na kosmetiku, že všechnu práci odvede za vás

Jedním z nejčastějších omylů bývá zpravidla ten, že kosmetika plná aktivních látek v boji proti stárnutí udělá zázraky. Zdraví a krása se ale odvíjejí především od zdravého životního stylu. Takže koenzym, výtažky z rostlin, kdyselina hylarunová ano, ale ideálně v kombinaci s dostatkem tekutin, vyváženou stravou, dosatkem pohybu a spánku. Určitě také víte, jak se na vašem zdraví dokáže podepsat stres. Jednoduchá rada, jak odstranit stres samozřejmě neexistuje. Můžete si ale přečíst tipy od psychologa, jak změnit myšlení a porazit stres nebo vyzkoušet deset jednoduchých cvičení, která proti stresu pomohou.

2. Neřešíte pleť od brady dolů

Další z častých chyb je to, že pro mnohé z nás končí obličej u lícních kostí, maximálně u brady. Jenže krk si také zaskouží péči, stejně jako dekolt. A zrovna krk by si zasloužil extra péči, protože je na něm vidět stárnutí velmi rychle. „Kůže na krku je velmi jemná, méně se mastí, a proto brzy stárne. Zato omladit ji bývá složitější. Ale máme metody, kterými to dokážeme,“ uvádí MUDr. Miloš Kravciv, dermatolog z Lékařského domu Praha 7. Abyste projevy stárnutí zpomalili, dodržujte několik pravidel. Pečujte o pokožku přípravky určenými pro oblast krku, používejte na krk přípravky s SPF. Důležitou roli v prevenci hraje také vaše životospráva. Určitě je dobré zvážit zvýšení přísunu omega 3 mastných kyselin a a nezapomínejte pít.

3. Pokožku příliš často čistíte

Jistě jste slyšeli, že před usnutím je pokožku třeba čistit. To je samozřejmě pravda, chodit spát s makeupem je jednou z nejhorších věcí, které můžete pokožce na obličeji udělat. Ovšem především u mastné nebo aknózní pleti rozhodně neplatí, že více čistění znamená lepší pleť. "Lidé si myslí, že čím více si umývají obličej, tím méně budo mít akné, ale většinou tomu tak není, “říká MUDr. Vivian Shi, dermatoložka a odborná asistentka z University of Arizona. "Když pleť neustále čistíte, přípravky mohou  obličeje odstranit přirozený ochranný film, na což kůže reaguje zvýšenou tvornou mazu, který ucpává póry a způsobuje černé tečky nebo akné," dodává odbornice pro Womenshealthmag.com. Pro vyváženou pleť doporučuje čistit ne více než dvakrát denně ideálně čističi na bázi oleje a poté hydratovat.

4. Používát příliš velké množství produktu

Ani u superkvalitní kosmetiky neznamená, že čím více produktu použijete, tím lepší efekt bude na vaši pleť mít. Naopak. Co způsobí přílišné čistění už víme, pokud si ale budete aplikovat například přílišné množství séra nebo krémů, mohou vám přípravky zůstávat na pokožce, ucpávat póry, způsobovat podráždění nebo vyšoušet pokožku. Mimo to docela plýtváte penězi. Jaké je ideální množství? Obličejového krému vám stačí množství ve velikosti hrášku. Množství obličejové masky nebo čisticí emulze by mělo odpovídat kuličce hroznového vína, séra naopak stačí množství odpovídající velikosti zrnka rýže.

5. Příliš tlačíte v oblasti očí

Oční okolí si zalouží péči, myslete ale na to, že tamní kůže je velmi jemná a jakékoliv tření způsobí vrásky mnohem jednodušeji a rychleji. Chcete-li odlíčit oči bez intenzivního tření, přidržte bavlněný tamponek s odličovačem na víčkách asi po dobu 30 sekund, poté ho jemně rozetřete. Také při nanášení krému buďte opatrní: používejte prsty a krém do pokožky jemně "vklepejte".

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.