5 nejčastějších mýtů o akné: Co je příčinou nepříjemných pupínků? | Moje zdraví

5 nejčastějších mýtů o akné: Co je příčinou nepříjemných pupínků?

18. března 2021 • 14:00

Akné rozhodně není pouze problémem dospívajících lidí. Trápí ženy i muže, objevuje se na více částech těla, nejčastěji však na obličeji. Právě kvůli tomu, že je tak snadno viditelné, umí narušit nejen naši fyzickou stránku, ale i psychickou. Kolem tohoto dermatologického problému však existuje mnoho mýtů. Pokud jim uvěříte, můžete tento problém ještě zhoršit. Jaké jsou ty nejčastější dezinformace o akné?

Trápí pouze mladistvé

Jak jsme naznačili, nejen dospívající se potýkají s akné. V tomto období se lidé s akné spíš jen seznámí, pak je ale komedony většinou provází celý život nebo se tu a tam objeví. Může za to především nerovnost mužských a ženských hormonů. „Příčinou či spouštěčem také mohu být genetické dispozice (zde se může jednat až o 50 % všech případů), kouření, stres nebo například špatná kosmetika. Občasným akné v dospělosti mohou trpět především ženy, například během menstruace či v těhotenství, kdy dochází k hormonálním změnám,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová.

Za akné může špatná hygiena

Rozhodně to není tak, že se akné objevuje pouze tehdy, kdy nedodržujete zásady hygieny. Za vznik pupínků (tzv. komedonů) může genetika, hormonální stav našeho těla či typ kůže. Hygiena pouze může stav akné vylepšit. Důležité je tedy umět pleť důkladně čistit. Nejlépe kosmetikou bez alkoholu a určenou pro typ vaší pleti. Pokud máte smíšenou pokožku, rozhodně nepomohou vysušující prostředky. Ty tvorbu mazu naopak vybudí.

Vymačkání pupínků nevadí

Je to lákavé, že? Vidíte pupínek a chcete jej „roznípat“. Bohužel si tím spíš uškodíte. Neodborné vymačkávání komedonů může vést ke vzniku infekce a vyrážka se pak déle hojí. Navíc vám mohou vzniknout jizvičky. Na narušenou pleť jako rychlou péči se proto doporučuje použít prostředky s obsahem kyseliny salicylové nebo čajovníku, tyto látky vysušují a urychlují hojení. 

Jizviček po akné se nelze zbavit

Jde to, ale jedná se o dlouhodobý proces. Měli byste začít s prevencí. Pokud je akné již velmi viditelné, je pro úspěšné vyhojení důležité zvolit správnou kombinaci celkové i místní léčby. To znamená, že v podobě přímé léčby byste měli využít přípravky s dezinfekčním a hojivým účinkem, v případě těžkých případů vám může dermatolog předepsat i léky, dokonce i antibiotika. „K místnímu ovlivnění akné lze s úspěchem využít i chemický peeling nebo mezoterapii. Pro vyhlazení jizviček a pigmentových skvrn po akné je pak ideální zjemnění postižených ploch pomocí laseru. V současné době je nejlepší volbou CO2 laser,“ říká dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Jak se starat o nové a staré jizvy, čtěte zde.

Čokoláda zhoršuje akné

Asi vás potěšíme. Rozhodně se vám po tabulce čokolády neosype obličej. Žádné průzkumy to zatím neprokázaly. Více než kakao obsažené v čokoládě může za zhoršení pleti rafinovaný cukr, takže spíš stačí volit čokolády s vysokým obsahem kakaa. Zajímavostí je, že podle jedné studie ženy mají tendence jíst více čokolády v období menstruace. A právě v této době, kvůli zvýšeným hormonálním změnám, se jim i zhoršuje stav pleti. Čokoláda je v tom tak nevinně.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.