Život s narcisem: Proč je tak těžké se z toho nezbláznit? | Moje zdraví

Život s narcisem: Proč je tak těžké se z toho nezbláznit?

Život s narcisem: Proč je tak těžké se z toho nezbláznit?
Problémy v manželství • Autor: iStock
9. listopadu 2022 • 06:00

Ideální vztah neexistuje, přesto by ve vztahu mělo být víc dobrého než zlého, aby fungoval, jak má. Co když ale potkáte člověka s narcistní poruchou? Rozhodně je potřeba být připraven a také vzít co nejrychleji nohy na ramena. 

Pokud potkáte někoho, kdo se bude jevit možná až příliš dokonale, měl by to pro vás být primární varovný signál. Lidé s narcistní poruchou osobnosti se totiž přesně takto projevují. 

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Jan Dvořák - Ze vztahu s psychopatem musíte utéct, zničí vám zdraví i psychikuVIDEO 

Když ptáčka lapají…

Poznáte partnera svých snů a od první chvíle máte pocit, že si snad tolik lásky ani nezasloužíte. Jenže ouvej, než se ve vztahu stačíte pořádně usadit, dostanete první facku. Z většinou milého a pozorného parnera je záhy někdo, koho vůbec neznáte. Budí se se špatnou náladou, osočuje vás, že nic neděláte dobře, a sem tam vám řekne, že partner, kterého jste nahradili, byl v mnoha směrech skutečně lepší. Jak se narcis projevuje a na co si dát skutečně pozor?

Snadná láska

Láska s narcisem se skutečně od samého začátku jeví jako ta pohádková. Partner s takovou poruchou je totiž hodný, milý, pozorný a vypadá to, že by vám snesl modré z nebe. To vše jen do té doby, než vás dostane. Pak totiž odkryje svou skutečnou tvář a vy budete jen lapat po dechu. 

První „varovná“ stopka

Jakmile vás narcis dostane, přijde odstrčení. Za to si s velkou pravděpodobností budete moci sami, ačkoliv si vůbec nebudete vědomi toho, že byste se čehokoliv dopustili. Jakmile totiž opadne prvotní poblouznění, bývají narcisové ve vztahu nespokojení a plní výhrad. 

Psychická zátěž

Pro partnera narcise tak nastane čas, kdy se cítí pod neustálým tlakem. Vše, co udělá, je špatné, nic není dostačující, a i kdyby jste se přetrhli vejpůl, nakonec by to stejně nestačilo. A tak se partner, který si v očích toho druhého nejprve připadal jako princ nebo princezna, najednou cítí nedostatečný. Tento způsob devalvace je však cíleným útokem každého narcise. Nastávají tak měsíce a někdy i roky, kdy čekáte, až se váš vztah opět zalije sluncem a dobré dny se vrátí tam, kde byly na začátku. Jenže k tomu už nikdy nedojde. 

Kdo tvoří narcise?

Jako všechno je i narcistická porucha spojená s dětstvím a většinou nedostatečnou láskou ze strany jednoho z rodičů. Důvod je prostý. Abychom se stali narcisem, musí nás na to nejprve někdo vytrénovat. Dítě neustále atakované jedním s rodičů pak považuje za zcela normální, že se tak bude chovat také ke svému partnerovi. 

Emočně plochý člověk

Pokud i vy žijete ve vztahu s narcisem, je třeba si uvědomit, že takový člověk byl, je a bude emočně plochý. Tudíž fakt, že se k vám na začátku choval naprosto božsky, nebude po pár měsících vůbec důležitý. To byla jen přetvářka a snaha vás zaujmout, protože ruku na srdce… Byli byste s takovým člověkem, pokud by se hned od začátku choval jako po pár měsících vašeho vztahu? 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.