Maskné – co je to, proč vzniká a jak se ho zbavit? | Moje zdraví

Maskné – co je to, proč vzniká a jak se ho zbavit?

Maskné – co je to, proč vzniká a jak se ho zbavit?
... • Autor: iStock.com
6. listopadu 2020 • 06:00

Klíče, mobil, peněženka a k této trojici, kterou si člověk kontroluje při odchodu z domova – přibyla aktuálně rouška. Většina z nás ji má nasazenou denně i na několik hodin. A to se pochopitelně projeví na pokožce našeho obličeje. Seznamte se s maskné. 

Rouška je jedním z důležitých nástrojů v boji proti epidemii respiračních onemocnění. Její nošení výrazně snižuje šíření nákazy, podle posledních výzkumů i chrání nositele před vyšší dávkou viru. To ale neznamená, že musí být každému příjemná. Někteří lidé například trpí podrážděním očí, jiným roušky dráždí pleť na obličeji a způsobují takzvané maskné. 

Co je maskné

Maskné je překlad anglického slova „mascne“, což je taková slovní hříčka ze slov „mask“ – rouška a „acne“ – akné. Je to tedy vyrážka způsobená nošením roušky. Objevuje se hlavně v místech, která jsou pod rouškou schovaná nebo na která rouška na obličeji těsně přiléhá. Což jsou lícní kosti, brada, místa kolem úst a na tvářích a také pod očima.

Proč vzniká

„Pod rouškou se udržuje zvýšená vlhkost, která v kombinaci s teplem ucpává póry,“ říká Howard Sobel, dermatolog společnosti Sobel Skin v New Yorku. Tím vznikají nevzhledné pupínky. Maskné ale nejsou jen pupínky nebo vyrážka. „Maskné vzniká i třením látky roušky o pokožku, kterou dráždí a způsobuje i další onemocnění, jako jsou kontaktní dermatitida, seboroická dermatitida nebo kopřivka,“ dodává odborník pro Good Housekeeping. A pokud máte citlivou pokožku nebo trpíte například růžovkou, mohou roušky spustit zánětlivou reakci.

Kdo je ohrožen

Maskné může trápit kohokoliv, nejen jedince s citlivou pokožkou. „U lidí, kteří již trpí kožními chorobami, jako je například zmíněná růžovka, se může vyskytnout podráždění větší,“ říká Dr. Sobel a dodává, že maskné může zhoršovat i nošení make-upu. Ten může pod rouškou ucpávat póry.

Jak tomu zabránit?

Navštivte dermatologa

V první řadě zjistěte, jaký vlastně máte problém. Pupínky nemusí být jen akné, ale například i kvasinková infekce, dermatitida nebo jiná zánětlivá onemocnění pokožky. „Každý z těchto stavů vyžaduje jinou léčbu,“ říká Dr. Sobel. Podle toho doktor doporučí léčbu, změnu návyku nebo obojí.

Vyberte správnou roušku

Každá rouška nebo respirátor mají své výhody a nevýhody. Bavlněná je prodyšná, ale rychle vlhne, respirátor moc cirkulace vzduchu neumožňuje. Vyzkoušejte, co vyhovuje nejvíce vám. Možná to bude více bavlněných roušek, které vystřídáte během dne. Velmi dobrým řešením jsou také nanoroušky, které účinně filtrují viry, zároveň jsou ale lehké a prodyšné.

Nepoužívejte jednorázové roušky opakovaně

Člověk samozřejmě nechce plýtvat a mnohdy se mu příčí vyhodit roušku, kterou měl na sobě jen pár hodin. Pokud vás ovšem trápí vyrážka, vaše rouška by měla být každý den čistá a sterilní. „Přikládat make-up a nečistoty z předešlých dní přímo na zanícenou tvář je nejhorší, co můžete dělat,“ říká doktor Sobel.               

Čistěte

Čistěte pleť, ale šetrně. Vsaďte na osvědčený přípravek, ať už je to čisticí gel, odličovací olej nebo třeba micelární voda, který vás nedráždí. Používejte také hydratační nebo výživné krémy. Pokud máte tu možnost, během dne si obličej opláchněte vlažnou vodou, usušte a znovu naneste tenkou vrstvu hydratačního krému. 

Omezte make-up

Jak už bylo řečeno, make-up může výskyt maskné ještě umocnit. Pokud nemusíte, nenoste ho. O to víc si třeba pohrajte s líčením očí, které s rouškou krásně vyniknou. 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.