Cottagecore: Životní styl, který ukazuje, jak je důležité mít domov | Moje zdraví

Cottagecore: Životní styl, který ukazuje, jak je důležité mít domov

7. listopadu 2020 • 06:00

Potřebu útulného domova, kde je člověk v bezpečí, jsme pocítili letos více než jindy. Události v době pandemie přinášely pocity nejistoty a leckdy i úzkost, a domov se tak stal místem, kde mohl člověk zažívat pocity radosti se svými blízkými. 

Cottagecore není nový koncept, jen během pandemie získává na síle: Pokud si na Instagramu zadáte hashtag #cottagecore, vyskočí na vás téměř milion příspěvků. O čem je vlastně cottagecore a jak ho můžete využít pro svoji psychickou pohodu?

Co je to cottagecore?

Představte si domácí útulno s upečeným koláčem, mlhou zastřený výhled do podzimní zahrady, deku, svíčku a rozečtenou knihu. Také vás to baví? Nejste sami, tenhle styl, který oslavuje návrat k tradicím, přírodě, pečení či společnému stolování, se zrodil z nostalgie a touhy po šetrnějším způsobu života, ale zejména po pomalejším. A v době pandemie se ukazuje být velmi důležitý pro psychickou vyrovnanost.

„Je to okouzlující, lehce fantastický až snový způsob života, který je oproštěn od stresu a rychlosti moderní doby,“ vysvětluje blogerka Sara McDaniel, autorka blogu Simply Southern Cottage. Je to něco, co si můžeme dopřát všichni a obzvlášť v této době bychom i měli: závan starých dobrých časů, chvíle strávené se svojí rodinou a trochu venkovského stylu bez moderních technologií.

„Pandemie většinu z nás nutí přehodnotit to, co je pro nás v životě důležité, co nám přináší štěstí a inspiraci. A to se může odrazit v našem bydlení, a domov se tak může stát jejich nejdůležitějším zdrojem,“ doplňuje designérka Krista Stokes z Maine ve Spojených státech pro Realsimple.com. Vaše kuchyň místo drahé restaurace. Vaše ložnice a postel místo malé místnosti v hotelu na dovolené. Vaše okolí na procházky místo výletů na turisticky atraktivní místa. Váš obývák místo muzea nebo galerie.

Jak na to?

„Zkuste si představit, že chcete svůj domov vnímat všemi smysly,“ radí Sara McDaniel. Začněte vůněmi: Používejte svíčky nebo aromalampy. Kupte si řezané květiny, pečte koláče. Vůně z trouby je jednou z těch „nejdomáčtějších“ vůbec. Zrak určitě potěší kus přírody u vás doma: věnec z podzimního listí, růžové lístky ve váze. Hmat můžete uspokojit měkkými přírodními materiály, kterými svůj byt nebo dům vybavíte: dekami, do kterých se můžete zachumlat a číst knížku, peřinami s příjemným povlečením, přehozy nebo polštářky. A co potěší vaši chuť, víte nejlépe vy sami.

Jiný způsob, jak se naladit na vlnu cottagecore, je představit si, jak žili vaši rodiče. Jak to u nich asi vypadalo a co je těšilo. Jak trávili čas spolu, jak stolovali, jak sdíleli své každodenní radosti. Současná doba – a nemusí být ani pandemie – může v řadě z nás vyvolávat zmatky. Malý krok k pomalejšímu venkovskému stylu ve vaší domácnosti může pomoci uklidnit stres, nastartovat vaši kreativitu a naladit se na pomalejší notu. Letošní rok zkrátka jasně ukazuje, že doma je prostě doma.

Inspiraci můžete načerpat v naší galerii:

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.