Zaostřeno na pitný režim: Kolik vody pít a jak je to s kávou? | Moje zdraví

Zaostřeno na pitný režim: Kolik vody pít a jak je to s kávou?

Zaostřeno na pitný režim: Kolik vody pít a jak je to s kávou?
... • Autor: istock.com
27. června 2023 • 14:00

Dostatečný pitný režim je základem zdravého těla. Pozor bychom si měli dát hlavně v létě, kdy hrozí dehydratace a s ní spojené zdravotní problémy. Kolik vody vypít, aby tělo mělo dostatek?

Pitný režim je poměrně diskutované téma. Co je pro jednoho moc, může být pro druhého málo.

Video se připravuje ...
Pavel Suchánek: Klidně si při sportu dejte slazené nápojeVIDEO 

Voda je ale nezbytná pro naše přežití. Pít tedy musíme. Správně hydratovaný organismus pomáhá správnému fungování orgánů, zejména ledvin.

To ale není vše. Pokud vaše tělo nebude přijímat dostatek tekutin, nebude dobře trávit živiny a tím pádem ani spalovat přijaté kalorie. U sportovců pak dostatek tekutin podpoří výkonnost. Ta při dehydrataci může klesnout.

Existuje „optimální“ množství? 

Obecně se říká, že by dospělý jedinec měl vypít 2–3 litry tekutin za den. Ovšem stejně jako u jídla je i pití tekutin silně odvislé od toho, jaké jsou nejen naše individuální potřeby, ale také fyzické předpoklady. Vliv má i klima či sportovní aktivita. S jistotou tedy nelze určit, jaké je optimální množsví tekutin na člověka. 

Co patří do pitného režimu?

Do pitného režimu nepatří jen voda, ale i další nápoje či strava, které během dne přijmeme. Jako příklad lze uvést smoothie, minerálky, ale také polévky či potraviny jako okurka či meloun, které samy o sobě obsahují hodně vody. 

Jak je to s kávou?

Ohledně kávy se vznáší poměrně velké „ale“, kdy vlastně nevíme, zda ji do pitného režimu počítat, či nikoliv. Jak víme, káva odvodňuje, to znamená, že má diuretické účinky. Proto ji mnozí z nás do pitného režimu nezapočítávají.

Novodobé studie však ukazují, že pokud to s kávou nebo např. černým čajem nepřeháníme a pijeme-li tyto nápoje v přiměřeném množství, nemají na odvodnění organismu nikterak výraznější vliv a do pitného režimu je tedy započítat můžeme.

Proč je voda důležitá?

Voda je nezbytná pro náš život. Voda ale také pomáhá při zácpě, bolestech hlavy, eliminaci ledvinových kamenů nebo při celulitidě, jejíž stav může výrazně zlepšit. Pro sportovce je pak důležitá zejména z těchto důvodů:

  • Voda je složkou všech tkání, svalů, mozku, krve a také kostí.
  • Voda odstraňuje oxid uhličitý ze svalů.
  • Transportuje glukózu a kyslík do celého těla.
  • Reguluje tělesnou teplotu.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.