Záněty močových cest: Jak na ně, aby nás už netrápily? | Moje zdraví

Záněty močových cest: Jak na ně, aby nás už netrápily?

Záněty močových cest: Jak na ně, aby nás už netrápily?
... • Autor: istock.com
5. prosince 2022 • 06:00

Zánět močových cest je nepříjemné a často bolestivé onemocnění, které zná téměř každá žena. Jak na ně, aby nás už netrápily?

Zánět močových cest zná téměř každá žena. Pálení a řezání při močení, často doprovázené bolestmi v podbřišku. Návštěva lékaře je pak jediné řešení, které se nabízí. Existuje prevence, která by pomohla? Ano!

Video se připravuje ...
Jak se chránit před zánětem močových cest a jaké jsou jeho příznaky?VIDEO 

Mezi nejčastější příznaky zánětu močových cest patří bolest, pálení a řezání při močení a také neustálé nutkání si odskočit. Množství moči bývá zpravidla velmi malé, potřeba močení však neustává. Doprovodnými příznaky jsou pak kromě bolesti v podbřišku také únava nebo zvýšená teplota. V horších případech se v moči může vyskytnout i krev, ta už však bývá varovných signálem, že je problém nutné řešit.

Nutnost léčby

Pokud zánět močových cest neřešíte, může přejít do další fáze, kterou je zánět močového měchýře, často doprovázený teplotou, silným výtokem, třesem, bolestmi zad a ledvin. V tomto případě je nutné navštívit lékaře. 

Rizikové faktory vzniku zánětu

Rizikové faktory vzniku zánětu močových cest jsou především nedostatečná hygiena, nedodržování pitného režimu, cukrovka, močové kameny či nechráněný sexuální styk. U mužů to pak může být zbytnělá prostata, co zánět močového měchýře může způsobit. Zánět močového měchýře postihuje mnohem častěji ženy. Důvodem je kratší močová trubice.

Pozor je třeba si dát také na prochladnutí, sezení na studeném povrchu a chození naboso, které může být převážně doma velice riskantní. Doma si totiž málokdy uvědomujeme, že je nám zima od nohou. Problém tak přijde nečekaně a my mnohdy ani nevíme, odkud se vzal. Dobré není ani setrvávat v mokrých plavkách, které mohou vést k prochadnutí i šíření bakterií. 

Co tedy pomůže?

Každému problému se dá předcházet, každý má řešení. Pokud jde o zánět močových cest, je potřeba dbát hlavně na:

Pitný režim. Vypít bychom tak měli zhruba 30 ml čisté vody na kilogram tělesné váhy. V případě, že už se zánět objeví, je nutné vynechat alkohol. I strava může být nápomocná. „Přínos může přinést i tzv. protizánětlivá strava,“ říká o prevenci nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

Vitaminy. Hlavně „céčko“. Vitamin C totiž umí okysličovat moč. Vytváří tak v močových cestách i močovém měchýři méně příznivé prostředí pro bakterie.

Brusinky. Brusinky mají antiseptické účinky, které jsou nejen při léčbě, ale zejména při prevenci těchto zánětů skutečným zázrakem. Brusinky jsou skvělé také pro náš žlučník, játra i ledviny.

Bylinky. S nimi je to sice běh na delší trať, pokud je ale budete užívat pravidelně, jejich účinek se jistě dostaví. Vhodnými bylinkami jsou: lichořeřišnice, zlatobýl, šalvěj, vrbovka, propolis nebo šípky.

Domácí léčba

Pokud se zánět objeví, je nutné ihned navýšit příjem tekutin. Je to důležité zejména proto, abychom účinně propláchli močové cesty. Tomu se občas někdo brání, zejména proto, že močení při zánětech není nejpříjemnější, pokud však překonáte počáteční diskomfort, vězte, že brzy přijde poměrně velká úleva. Zkusit můžete urologický čaj, který je kombinací všech potřebných bylin. 

Pokud cítíte bolest v podbřišku, zkuste nahřát ručník a ten si následně přiložte na spodek břicha. Noste ponožky a celkově se snažte být co nejvíce v teple

Zkusit však také můžete sedací koupele. Účinný je v tomto směru heřmánek nebo březové listí. A odpočívejte. Nemoc se totiž vždy tak trochu týká také hlavy. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.