V Česku je 850 tisíc diabetiků, zhruba 10 procent o nemoci neví! Změřte si hladinu cukru v lékárně | Moje zdraví

V Česku je 850 tisíc diabetiků, zhruba 10 procent o nemoci neví! Změřte si hladinu cukru v lékárně

V Česku je 850 tisíc diabetiků, zhruba 10 procent o nemoci neví! Změřte si hladinu cukru v lékárně
Pohyb a zdravý životní styl jsou nejlepší prevencí proti obezitě, která ovlivňuje vznik diabetu 2. typu • Autor: iStock.com
29. října 2018 • 06:00

Cukrovku člověk z počátku pravděpodobně nezaznamená, pokud mu na ni nepřijde při vyšetření lékař. Ještě než se diabetes definitivně projeví, dochází k poruše glukózové tolerance. Tento stav může trvat až deset let a v té době je možné dietou nemoc odvrátit. Musíte se ale včas o problémech dozvědět.

Jak zjistit, jakou máte hladinu cukru? Buď si necháte měřit hladinu cukru pravidelně každé dva roky v rámci preventivní prohlídky, nebo si ji můžete nechat změřit například v lékárně. Některé to nabízejí. Celý proces je velice jednoduchý. Měření si může provést každý sám pod odborným dohledem lékárníka, stačí jedno píchnutí do prstu.

„Pacient si v podstatě sám dle instrukcí lékárníka provádí měření glykémie neboli hladiny krevního cukru z kapilární krve z bříška prstu pomocí jednorázové lancety. Mírným zatlačením vytvoří kapičku krve, která se nabere na testovací proužek glukometru. Po vpichu se pokožka vydezinfikuje. Výsledky z glukometru lékárník pacientovi zapíše do speciální karty a vysvětlí. Celé to trvá řádově pár minut,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí BENU Lékárny v Mladé Boleslavi.

Lékárnice ale upozorňuje, že měření je vždy jen orientační a diagnózu může u pacienta určit pouze lékař. „Cílem této služby je odhalení diabetu 2. typu. Celá třetina nemocných v Česku o své cukrovce neví třeba proto, že nechodí na preventivní lékařské prohlídky. V lékárně můžeme odhalit nediagnostikované případy diabetu a pacienty s podezřením na diabetes odeslat k lékaři, aby případně diagnózu potvrdil a zahájil léčbu,“ říká doktorka Lánová. Zvýšenou hladinu cukru v krvi měl každý sedmý.

Nadváha a obezita škodí nejvíce

Diabetem 2. typu jsou ohroženi lidé s nadváhou a především pak ti obézní. Mezi příznaky patří vysoký krevní tlak, brnění v dolních končetinách, rozmazané vidění, paradentóza, problémy s koordinací a rovnováhou nebo pocit únavy. Ohrožen je i ten, v jehož rodině se cukrovka již vyskytla. Otestovat by se měly nechat ženy, které porodily dítě s hmotností nad 4,5 kg nebo měly těhotenskou cukrovku. Riziko vzniku diabetu lze také stanovit pomocí vyhodnocení dotazníku rizik diabetu.

Jak snížit hladinu cukru?

Jedním z nejlepších preventivních opatření je zdravé stravování. Vědci zjistili, že osmi z deseti případů onemocnění nejčastějším typem cukrovky se dá předejít změnou životního stylu. A zapomeňte na to, že musíte vynechat jen cukr, zdaleka to nestačí! Pro začátek bude dobré živočišné tuky nahradit rostlinnými, ale pozor, ne těmi ztuženými. Pro zdraví jsou důležité bílkoviny a v omezeném množství i sacharidy. Živočišných tuků bychom však měli konzumovat co nejméně.

Tuky by obecně neměly přesáhnout 30 procent denního energetického příjmu. Místo bůčku tedy upřednostněte libové bílé maso a na celozrnný chléb si namažte například tvarohovou pomazánku. Doporučuje se omezit příjem obilovin včetně rýže, brambor a kukuřice. Ideální je nedopřávat si moc sladkostí a dodržovat pravidelný pitný režim. Průměrně bychom měli vypít 2–3 litry tekutin denně, zásadně ale neslazených.

Pokud se chcete vyvarovat diabetu, udržujte se v kondici. Nemusíte se rovnou přihlásit na maraton, stačí do každodenních aktivit zařadit trochu pohybu. Jestliže do práce jezdíte hromadnou dopravou, vystupte o zastávku dříve a zbytek dojděte po svých. Místo výtahu se naučte občas chodit po schodech.

Ač se vám leckdy jednoduše nechce, zkuste se překonat. Vědci totiž zjistili, že pokud snížíte tělesnou hmotnost o jeden kilogram, klesne riziko onemocnění diabetem. Ještě lépe pak uděláte, když alespoň jednou týdně svůj oblíbený televizní pořad vyměníte za procházku. Nejvyšší riziko obezity totiž podle výzkumů hrozí lidem, kteří tráví větší čas sledováním televize a domácím vysedáváním.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.