Správná péče po koupání v bazénu, moři nebo rybníku. Jedna věc je základ | Moje zdraví

Správná péče po koupání v bazénu, moři nebo rybníku. Jedna věc je základ

Správná péče po koupání v bazénu, moři nebo rybníku. Jedna věc je základ
Správná péče po koupání zachrání pokožku • Autor: iStock.com
5. července 2023 • 06:00

Plavání, obecně koupání venku, je nejzábavnější letní aktivitou. Avšak voda, ve které se koupete, nemusí být pro vaši pokožku to nejlepší. Na co nezapomenout po plavání v bazénu, moři či rybníku?

Léto je určeno k tomu, aby se trávilo hodně času u vody, ať už se jedná o opalování nebo ochlazování se či plavání. Jen se koupejte, ale nezapomínejte před a po na svou pokožku. Chcete přece, aby zůstala zdravá i krásná i po dovolené či po letních koupacích aktivitách.

Video se připravuje ...
Lékařka o mýtech a chybách při opalování. Rakovinu kůže už mají i dětiVIDEO 

Plavání a koupání v bazénu

Chlor je chemická látka přidávaná do bazénů, aby vás chránila před bakteriemi, které v nich můžou růst. Ale vzhledem ke své žíravé povaze může být chlor příčinou dráždivé kontaktní dermatitidy, konkrétně červené, suché a svědivé kůže. Pokud strávíte v bazénu více než hodinu, uvidíte radikální rozdíl. Vaše pokožka je suchá, vlasy mastné, ale suché, nehty lámavé a mnoho dalšího. 

 Ochrana před

Abyste se vyhnuli nepříjemnému svědění a zarudnutí, dermatologové doporučují před vstupem do bazénu nanést na pokožku ochranný krém. Hledejte produkty s glycerinem, oleji nebo vazelínou. Bonus je, pokud obsahuje dimethikon, který tvoří těsnění mezi chlorem a vaší jemnou pokožkou. Avšak všichni víme, že ne všechny bazény umožňují aplikaci hydratačních krémů plavcům, protože se mohou vzájemně křížit s dezinfekčními chemikáliemi. Ověřte si před koupáním pravidla bazénu.

Ať už plavete na přímém slunci nebo v časných ranních hodinách, ochrana SPF je něco, co byste neměli opomenout. 15 minut před koupáním v bazénu se natřete voděodolným opalovacím krémem. Ten může zároveň fungovat jako bariéra mezi pokožkou a chlorem.

Pro přípravu vlasů na plavání odborníci doporučují navlhčit vlasy běžnou vodou a aplikovat bezoplachový kondicionér. Můžete použít i koupací čepici.

Péče po koupání

Poté, co vylezete z bazénu, je nutné se osprchovat, aby se okamžitě smyl chlor. K odstranění chloru z těla použijte jemný čisticí prostředek. Po sprchování nevynechávejte hydratační krém. Tentokrát platí, že čím hustší, tím lepší.

Zajistěte, aby každý centimetr vaší pokožky byl pokryt hydratačním krémem, a věnujte zvýšenou pozornost oblastem, kde je kůže tenčí, jako jsou oblasti pod očima, lokty a kůžička u nehtů. A znovu namažte SPF.

Péče o nehty

Neustálý kontakt s chlorem činí nehty křehkými a poškozuje zdravou vrchní vrstvu vašich přírodních nehtů. Chcete-li svým nehtům věnovat zvýšenou pozornost, vyhněte se příliš častému používání acetonových odlakovačů na nehty. Používejte běžný olivový olej nebo olej na kůžičku k masírování nehtové kůžičky každý večer a před manikúrou je chraňte hydratačním podkladovým lakem.

Koupání v moři

Doba mezi vykoupáním se v moři a osprchováním se by se měla co nejvíce zkrátit. Proto si vždy na pláži zkontrolujte, kde jsou oplachové sprchy. Nedávná studie publikovaná v časopise Environmental Research ukazuje, že účastníci měli po pobytu v oceánu na kůži zvýšený výskyt genů antibiotické rezistence (ABR). "Bakterie na pokožce po koupání v moři mohou mít větší odolnost vůči antibiotikům, takže je těžší je léčit," říká certifikovaný dermatolog a zakladatel a majitel AmberNoon Dr. Erum N. Ilyas, MD.

Ke snížení rizika vzniku kožních infekcí je nejlepší se osprchovat krátce poté, co jste byli v moři.

Není to nic objevného, zkrátka nejdůležitější věc, kterou musíte udělat po koupání v čemkoliv, je alespoň se opláchnout. Použití antibakteriálního mýdla  není nutnost – stačí mýdlo a voda, ty jsou účinné. Čištění pokožky mýdlem a vodou snižuje výskyt bakterií a infekcí.

Doktor Ilyas také doporučuje vyhýbat se lufám nebo žínkám, protože mohou zvýšit pravděpodobnost hromadění bakterií, které mohou pronikat kůží při sprchování. Raději se jen opláchněte a nechte bakterie odcestovat odpadem a nenechat je na houbičce.

Po koupání v moři nebo sladké vodě

Nečekejte s oplachováním kůže až na doma či hotel. Čím dříve, tím lépe.

Pokožku denně hydratujte hydratačními krémy.

Nesušte se na slunci. Po studené koupeli můžete být v pokušení lehnout si na ručník a nechat se osušit sluncem, ale pro pokožku to není moc prospěšné. Sušení na vzduchu povede k větší suchosti pokožky. Doporučuje se opláchnout se čistou vodou (viz výše) a poté se místo toho osušit bavlněným ručníkem. 

Po koupeli zas naneste krém s SPF. Podle Lucie van Koten, zakladatelky platformy Bio mapa, kde najdete vše, jak žít udržitelně a v souladu s přírodou, je vhodné klasický opalovací krém vyměnit za přírodní. Nabídka je velká a prospějete tím své pokožce i přírodě. A také pozor. V řadě zemí je používání chemických opalovacích prostředků zakázáno. Ověřte si svou destinaci. "O přírodních filtrech jste jistě už slyšeli. Přírodní filtry (Zinc Oxid, Titanium Dioxide) se do těla nevstřebávají. Ihned poté, co se jimi namažete, působí jako zrcadlo a sluneční paprsky odrážejí. Chrání navíc před UVB i UVA zářením. Jediné, co se u přírodních opalovacích krémů hlídá, jsou nano částice. Za posledních 5 let se však vyvíjejí nejrůznější druhy emulzí bez nano částic a u většiny značek už je nenajdete,” říká  bioblogerka Lucie van Koten.

Pokud je vaše pokožka po návratu domů z bazénu stále suchá/šupinatá, přejděte na hustší hydratační krém nebo mast. Pamatujte si, že pleťové vody nejsou tak hydratační jako krémy, to platí zejména pro obličej.

Tělo je myšleno komplet – speciální péči věnujte obličeji, uším, ale i chodidlům, na ta máme tendenci zapomínat.

Pozor na svědění po koupání 

Vyrážka jako pupínky či puchýře se může objevit po koupání v rybníku, sladkovodních jezerech a někdy i ve slané vodě. Svědění a vyrážka jsou obvykle způsobeny reakcí na drobné parazity ve vodě, kteří se vám zavrtají do kůže, když plavete nebo se brodíte v teplé, klidné vodě. Svědění je způsobeno alergickou reakcí na tyto parazity. Tito parazité se vyskytují u některých zvířat, která žijí v blízkosti rybníků a jezer, včetně hus, kachen a ondatry. Vajíčka parazitů se do vody dostávají přes odpad ze zvířat. Tito parazité nemohou v lidech přežít, takže brzy zemřou. Takže svědění i vyrážka vymizí během několika dní. Pokud ne či se začne objevovat v puchýřcích hnis, navštivte dermatologa.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.