Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Chodíte pravidelně na pedikúru? V létě je to téměř nutnost!

Chodíte pravidelně na pedikúru? V létě je to téměř nutnost!
Autor: istock.com
5. července 2021 • 06:00

Na pedikúru chodíme nejen kvůli ošetření a pěstění kůže a nehtů. Je to hlavně také preventivní procedura. Má předejít nejrůznějším potížím, které mohou potkat chodidla a mají spojitost i se zbytkem těla.

Vyřeší spoustu potíží s kůží i nehty

Na pedikúru chodíme nejen kvůli ošetření a pěstění kůže a nehtů. Je to hlavně také preventivní procedura. Má předejít nejrůznějším potížím, které mohou potkat chodidla a mají spojitost i se zbytkem těla.

Video se připravuje ...
Zaměřeno na manikúru a pedikúru! Co je v kurzu?VIDEO 

Je to právě pedikérka, která může včas upozornit na bortící se klenbu, na virové onemocnění typu bradavic, na blížící se vznik kuřího oka či vytvoření nehtové plísně a nasměrovat vás k lékaři či jinému specialistovi.

Trápí vás plíseň na nehtech? Odborník radí, jak se jí zbavit.

S namáčením nebo nasucho

Někdo preferuje takzvanou mokrou pedikúru, kdy se nohy nejprve namáčejí v teplé vodě a pak se změklá tkáň ošetřuje. Jiní nedají dopustit na suchou neboli také medicinální přístrojovou pedikúru, která využívá řadu nástrojů. Vysokoobrátkový certifikovaný přístroj s frézami je v rukou odborně proškolené pedikérky velmi užitečným služebníkem pro každého, kdo chce mít nohy v pořádku. Odbornice na pedikúru detailně ošetří nehtové okolí a nehty samotné. Dokáže je vyhladit, řešit nerovnosti. Další frézy má na otlaky a kuří oka. Přístrojová pedikúra nikdy nesmí pálit ani bolet! Pokud bolí, jde o špatně zvolenou nebo tupou frézu či nesprávné nastavení otáček. Nebojte se ptát své pedikérky na stav svých nehtů a chodidel. Lze odhalit každý nešvar a klienta s ním obeznámit, aby se podle toho mohl zařídit.

Hlídáte si své zdraví

Někdo by se mohl ptát, proč se z této péče dělá taková věda. Tak například proto, že když se nehtová kůžička důkladně neošetří, vznikne pnutí, následně prasklina a ta může posloužit jako vstupní brána pro infekci do těla. Bradavice, o kterých třeba ani nevíte, ohrožují i členy rodiny. Můžete je přenášet (nebo získat) všude, kde se chodí naboso, a nemusí to být jen u bazénu nebo v sauně, ale třeba i v hotelu nebo na návštěvě. Ze stejných zdrojů si můžete přinést i plísně nohou. Nebo si je „opatříte“ při zapaření po celodenním pobytu v uzavřené obuvi. Pokožka mezi prsty zarudne, svědí, pálí, později šupinatí. Nehtová plíseň se objevuje i po poranění, kdy se odlučuje nehet od lůžka. Vzniká tak prostor, který nežádoucí mikroorganismy chápou jako pozvání k návštěvě. Stačí i takzvaný ukopnutý palec. Nejprve o ničem nevíte, plíseň nebolí. Pak se objeví na nehtu skvrna, která mění barvu i povrch. Neřešená plíseň poškozuje nehty trvale. Kvasinková spora postupně sžírá keratinové vrstvy, nehet se stává pórovitější, křehčí. V poslední fázi se začne drolit a zbytní. Pak v domácích podmínkách v podstatě ani nejde zkrátit, o nevábném pachu nemluvě. Při dlouhodobém přehlížení se infekce dostává i do krevního oběhu. To vše dokáže pedikérka odhalit v rané fázi a upozorněním na problém dát klientovi čas a možnost předejít dalšímu rozvoji onemocnění.

Diabetici potřebují zvýšenou péči

„Přístrojovou pedikúru by určitě měli podstupovat diabetici. Pro ně je šetrnost ošetření naprostou prioritou. Neměli by si sami ani stříhat nehty, aby si nezpůsobili špatně se hojící zranění. Diabetikův nehet je křehký, je třeba velké opatrnosti při ošetřování,“ upozorňuje pedikérka a členka České podiatrické společnosti Lenka Kubizňáková. Takovému klientovi nejen ošetří nehty, ale také zkontroluje chodidlo, jestli například kamínek v botě nezpůsobil zranění, o kterém sám diabetik kvůli snížené citlivosti nohou třeba ani neví a ono se může takřka bez povšimnutí zanítit a působit potíže.

Video se připravuje ...
Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na létoVIDEO 

Nehty se dají formovat

Je důležité, aby se pedikérka stále vzdělávala ve svém oboru, protože ten skýtá nepřeberné možnosti péče. Jednou z nich je například nehtová protetika (náhrada). Je to vlastně pomoc, díky které se speciálním protetickým gelem šikovně doplní chybějící části nehtu na noze (po úraze, zranění), což zabrání deformaci okolní měkké tkáně. Nehet je pak jako nový. Nehtová náhrada je velice důležitou součástí psychické rovnováhy, hlavně u žen. Jak ďábelsky umí bolet neošetřovaný zarostlý nehet, o tom řada lidí ví své. Zde se jako řešení nabízejí nehtová rovnátka. „Dá se jimi předejít velmi bolestivému chirurgickému zákroku. Metoda je neinvazivní a aplikace je bezbolestná. Klient dochází zhruba po měsíci na pravidelné kontroly. Někomu postačí tři návštěvy, jiný jich potřebuje šest i více. Rovnátka vybíráme společně přímo na míru, buď plastová, nebo kovová,“ dodává Lenka Kubizňáková.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, který koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: Adéla Bornová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.