Sexuální život seniorů. Jaký je? Jaké mají možnosti si ho stále užívat? | Moje zdraví

Sexuální život seniorů. Jaký je? Jaké mají možnosti si ho stále užívat?

Sexuální život seniorů. Jaký je? Jaké mají možnosti si ho stále užívat?
Intimita v seniorském věku • Autor: iStock.com
28. října 2022 • 06:00

Sex v šedesáti letech nebude zcela jistě stejný jako ve dvaceti, ale i tak může být stále příjemný. Pokud je. O intimních slastech a strastech seniorského věku se veřejně moc nemluví, ale to ani v rodinném prostředí. Je opředen řadou mýtů a často bývá tabu. Přitom i ve starším věku je a má být sex součástí života. Jaký je tedy sexuální život seniorů? 

Na rozdíl od některých mýtů není sex jen pro mladé. Mnoho seniorů si svou sexualitu užívá i do 80 let a dále. Zdravý sexuální život je naplňující a dobrý i pro další části našeho života – jako je fyzické zdraví a sebeúcta. Zeptali jste se někdy svých rodičů či prarodičů, jak vypadá milostný život po šedesátce? Nejspíše ne, neboť se jedná o téma, do kterého se nikomu nechce. Navíc z výzkumů ve společnosti vyplývá, že staří lidé o sex nestojí, což si myslí 17 % mužů a 23 % žen ve věku 40–80 let. Přitom 66 % mužů a 75 % žen ve věku 60+ alespoň 1–4krát měsíčně cítí potřebu pohlavního uspokojení a 54 % někdy masturbuje. Je pravda, že sexuální rovina hraje v lidském životě důležitou roli i na jeho sklonku. 

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmuVIDEO 

Holandské výzkumy například prokázaly, že kvalitní sexuální život může seniorům a seniorkám pomáhat jako účinná prevence proti typickým nemocem stáří, jako je demence. Zahraniční výzkumné pokusy také potvrzují, že ačkoli sexuální zdraví výrazně ovlivňuje kvalitu života, senioři si sami od sebe jen zřídkakdy řeknou o pomoc. Pokud ale impuls přijde zvenčí, jde to lépe. Například když se jich někdo kvalifikovaný se stejným zájmem ptá na bolavá kolena i na intimní oblast. Pokud se téma sexuality normalizuje, výrazně to zvýší procento těch, kdo si řeknou o pomoc také v sexuální oblasti. Podpora v oblasti sexu v seniorském věku je důležitá pro Petru Hamerníkovou, DiS., ředitelku vzdělávání v neziskové organizaci Freya, z. s., která seniory a seniorky podporuje, aby žili naplno – i v oblasti sexuality a vztahů.

Co komplikuje sex v seniorském věku?

Když pomineme erektilní dysfunkce u mužů a suchost vaginy u žen, mezi nejčastější překážky se řadí poruchy hybného aparátu a nejrůznější pohybová omezení. Schopnost provádět různé sexuální polohy může limitovat také obezita. Dále se uvádí, že až 75 % léků může ovlivňovat naši sexuální vitalitu. U lidí v seniorském věku se to často může týkat například léků na cukrovku či vysoký krevní tlak. Chuť na sex může snižovat i relativně častá deprese, která v některých případech jde ruku v ruce s další významnou bariérou: samotou. Na krizovou linku pro seniory mnohdy volají vážně nemocní lidé, fyzické bolesti pořád snášejí lépe než svoji osamělost.

Mezi nejčastější překážky senioři uvádějí u žen vaginální suchost a bolestivost a muži problémy s erekcí. Obě pohlaví se shodují na nízkém libidu, absenci partnera, pohybových omezení, depresi způsobenou osamělostí, ale i na užívání léků či prodělané onkologické léčbě.

Vliv na sexuální život, a to nejen v seniorském věku, má i emocionální prožívání. V pozdějším věku se těšíme menšímu množství rozptýlení či vyrušení, máme více času a soukromí a neobáváme se těhotenství, díky čemuž mnoho starších párů uvádí, že mají lepší sexuální život. Jiní dospělí se však mohou cítit ve stresu ze zdravotních problémů, finančních potíží a dalších změn životního stylu. Deprese může bezesporu snížit chuť na sex.

Jak si udržet zdravý a příjemný sexuální život v seniorském věku?

Sex nemusí být pro vás nebo vašeho partnera stejný, jako když jste byli mladší. Ale sex a intimita mohou být stále přínosnou součástí vašeho života. 

Mluvte se svým partnerem 

I když je těžké mluvit o sexu, sdílení vašich potřeb, přání a starostí vám může pomoci více si sex a intimitu užít. Je v pořádku cítit se zranitelný. Váš partner se pravděpodobně také cítí zranitelný. Mluvte mezi sebou nebo pomocí terapeuta.

Požádejte o pomoc odborníka

Navštivte svého praktického lékaře či odborníka v oblasti, ve které se léčíte, který vám může pomoci s výběrem léků, které pomáhají v sexuální oblasti, nebo s odhalením těch, které sexu brání. Pokud máte potíže s udržením erekce, řekněte to svému poskytovateli. Problémy s erekcí mohou být jediným varovným signálem srdečního problému. Pokud máte obavy o svůj testosteron, požádejte svého lékaře o radu. Navštívit můžete také sexuálního terapeuta či sexuologa. Terapeut může vám a vašemu partnerovi pomoci s konkrétními problémy. Kvalifikovaný terapeut vám může pomoci pochopit vaše potřeby, vaše obavy a osvěžit váš pohled. Požádejte svého praktického lékaře o doporučení. Mezi odborníky, kteří se sexualitě v seniorském věku věnují, patří například MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM., urolog a sexuolog v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. 

Rozšiřte svou definici sexu

Styk je jen jedním ze způsobů, jak mít plnohodnotný sexuální život. Dotyky, líbání a další intimní kontakty mohou být pro vás i vašeho partnera odměnou. Jak stárnete, vy a váš partner můžete mít různé sexuální schopnosti a potřeby. Buďte otevření hledání nových způsobů, jak si sexuální kontakt a intimitu užít.

Změňte svou rutinu

Jednoduché změny mohou zlepšit váš sexuální život. Změňte denní dobu, kdy máte sex. Vyzkoušejte raději ráno – kdy jste osvěžení z dobrého spánku a kdy je hladina testosteronu pravděpodobně vyšší – než na konci dlouhého dne. Protože to může trvat déle, než se vy nebo váš partner vzrušíte, věnujte více času romantice. Vyzkoušejte novou sexuální polohu nebo najděte jiné způsoby, jak se romanticky a sexuálně propojit.

Najděte nové propojení

Pokud je teď fyzicky příliš intimní, najděte si nové způsoby, jak se spolu bavit. Užívání si nových zážitků může zvýšit úroveň vaší aktivity, náladu, a dokonce i vaše libido. Smějte se spolu. Smysl pro humor je důležitý pro zmírnění stresu, který může bránit vaší schopnosti být intimní.

Nevzdávejte se romantiky

Pokud jste ztratili partnera, může být těžké si představit zahájení dalšího vztahu. Ale socializace stojí za námahu pro mnoho svobodných seniorů. Nikdo nepřeroste potřebu citové blízkosti a intimity.

Sex seniorů v domovech pro seniory

42 % mužů a 52 % žen se domnívá, že by v pobytových domovech měla být povolená prostituce. V Česku až 58 % klientů pobytových domovů pro seniory zmiňuje, že přechod do této služby ovlivnil sexuální stránku jejich života. Jedním z nejčastějších důvodů je právě pokles soukromí. To vyplynulo například z výzkumů publikovaných v diplomové práci Aleny Grombířové – Sexuální život seniorů žijících v sociálních zařízeních. Najde se ale i relativně malé procento těch, kterým přechod do pobytového zařízení naopak přinesl příležitost k seznámení. 

Existují také velké rozdíly mezi pobytovými zařízeními – některá vnímají sexualitu jako nedílnou součást života a základní lidské právo, jiná chápou naplnění v sexuální oblasti spíš jako nadstavbu. Existují i domovy, kde je personál schopný zařídit soukromou chvíli i těm, kdo nemají jednolůžkový pokoj. Nebo pozvat na přání klienta striptérku či pracovnici externí služby. Zatímco jiné domovy se sexualitou vůbec nepracují.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.