Sexuálně přenosné choroby: Které nás ohrožují nejvíce? | Moje zdraví

Sexuálně přenosné choroby: Které nás ohrožují nejvíce?

Sexuálně přenosné choroby: Které nás ohrožují nejvíce?
Lidé jsou v sexu méně zodpovědní, než dřív. • Autor: istock.com
3. srpna 2023 • 06:00

Ačkoliv jsou sexuálně přenosné nemoci strašákem nás všech, dost často je začneme skutečně řešit až ve chvíli, kdy se nakazíme. To už může být pozdě. Ne všechny pohlavní nemoci lze vyléčit. 

Pokud jde o sexuálně přenosné choroby, je třeba rozlišit ty, které můžeme chytit pouze pohlavním stykem, a ty, které lze chytit i jinak a jinde. 

Video se připravuje ...
Sexuálně přenosné choroby: MUDr. Štěpán MachačVIDEO 

Mezi pohlavně přenosné nemoci, které se šíří mezi sexuálními partnery, patří HIV a AIDS, kapavka, syfilis nebo žloutenka. 

Syfilis se projevuje vředem vzniklým na pohlavních orgánech. Ten posléze náhle zmizí. Řada lidí tak onemocnění zjistí až v pozdějším, horším stadiu. Obecně platí, že pozitivita syfilidy nastává až za měsíc.

Oproti tomu kapavka se u nakažených projeví mnohem dříve. Muže i ženy většinou trápí silný nažloutlý výtok vytékající z penisu nebo pochvy. 

Poměrně problematickým onemocněním jsou chlamydie. Ty mohou být zcela bezpříznakové. Někdy se s nimi tělo popere samo, jindy se bohužel chlamydie zjistí až ve chvíli, kdy se žena dozví, že je neplodná. 

Prevence je základ

Pokud máte rizikový pohlavní styk, doporučuje se navštívit lékaře. Ten vám provede potřebné testy. Není však třeba panikařit a běžet k lékaři hned zítra. Pamatujte, že ne všechny pohlavní choroby se projeví rychle, někdy je potřeba pár týdnů počkat

Stud stranou

Řada lidí se testům na pohlavně přenosné choroby záměrně vyhýbá. Důvodem jsou strach a stud, které mají. Tím však mohou sami sobě doslova zavařit. Čím dříve tedy začnete pohlavní chorobu léčit, tím dříve máte šanci ji zastavit. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.