Sexuální život v ohrožení: 3 překážky, které mohou zcela zruinovat váš intimní vztah | Moje zdraví

Sexuální život v ohrožení: 3 překážky, které mohou zcela zruinovat váš intimní vztah

Sexuální život v ohrožení: 3 překážky, které mohou zcela zruinovat váš intimní vztah
.. • Autor: Shutterstock
28. června 2023 • 06:00

V sexu se musíme naučit být otevření. Jakmile toho nejsme schopní, je to cesta do záhuby. Alespoň co se našeho vztahu a jeho fungování týče. Sex je totiž velkou součástí fungujícího partnerství a chtě nechtě může ovlivnit nejen naši postel, ale také ostatní sféry společného soužití.

Jaké jsou 3 hlavní překážky, které v sexu máme, a proč je dobré se je naučit překonávat?

Video se připravuje ...
Velký horoskop lásky na rok 2023VIDEO 

Vnitřní nejistota

Tou to všechno začíná a možná i končí. Jakmile jsme si sami v sobě nejistí, plní pochybností, že nejsme dost dobří, že nemáme právo si říct, co chceme a nechceme, můžeme tuto nejistotu přenést na partnera.

Každý chce žít s někým, kdo si věří, líbí se sám sobě a nebojí se mluvit o tom, co nejen v sexu, ale především ve vztahu vlastně chce. Zde je dobré se zastavit a zjistit přesnou příčinu toho, proč sami o sobě vlastně pochybujeme.

Je to kvůli tomu, že žijeme v neustálém strachu, že nás partner může vyměnit za někoho lepšího nebo hezčího, nebo jde o celkový strach z toho, že pokud budeme otevření, vylekáme svou drahou polovičku?

Řešení je nasnadě. V obou případech na sobě musíte pracovat. Pokud nejste spokojení se svým tělem, musíte pro něj něco udělat. A pokud se bojíte krachu vztahu, položte si otázku, zda je tato obava skutečně založená na reálném základu. Vždyť jistotu nebudete mít s nikým a v naprosto žádném soužití.

Strach z odsouzení

Další překážkou, která nás v sexuálním životě může neblaze ovlivnit, je strach z odsouzení. Máte zkrátka strach, že když otevřeně promluvíte o svých touhách a představách, tak si váš partner řekne, že jste „divní“.

Tady však zkuste všechny pochybnosti hodit za hlavu. Každý má rád sex jinak, pro každého představuje vzrušení něco jiného, a když konečně uvolníte úzkost a necháte sexuální život plynout podle svých představ, věřte, že stejnou pohodu přenesete na svého partnera a ten vám tak poděkuje. Navíc třeba zjistíte, že stejné představy má i on. Proto se nebojte a mluvte.

Odmítnutí

Další důvod, proč nechceme mluvit o svých sexuálních představách, je strach z toho, že uslyšíme „ne!“. Jenže lepší se zeptat než se hloupě domnívat. Pokud se nezeptáte, nikdy nebudete vědět. Proto je lepší slyšet ne a pak nechat partnera přemýšlet, a dát mu tak čas k určitému závěru dojít než to tutlat v sobě a pravdy se nikdy nedobrat.

Navíc je dobré naučit se nebrat si odmítnutí osobně. To, že nám partner sdělí, že se na něco necítí a že něco nechce, ještě neznamená, že nás nemiluje a že ho vztah s námi už nebaví.

Jak podle vás vypadá randění v současnosti?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.