HIV: Věci, které MUSÍTE vědět! | Moje zdraví

HIV: Věci, které MUSÍTE vědět!

Video se připravuje ...
14. července 2023 • 06:00

HIV neboli virus imunitní nedostatečnosti člověka napadá buňky tvořící imunitní systém každého z nás. Konkrétně se jedná o T-lymfocyty nebo CD4-lymfocyty. Ty mají za běžných okolností chránit naše tělo před infekcemi a virózami. Pokud jsou ale narušeny vlivem HIV, tuto funkci ztrácí.

Jak se přenáší?

Virus HIV se obvykle přenáší tělními tekutinami, jako jsou mateřské mléko, sperma, vaginální sekret, krev, anální sekret atd., nakaženého jedince do těla zdravého, tedy nenakaženého jedince.

Video se připravuje ...
Freddie Mercury – výjimečný zpěvák změnil pohled na hudbu i na nemoc AIDSVIDEO 

Abychom byli zcela konkrétní, virus se z těla nakaženého do těla nenakaženého dostává přes slizniční povrch konečníku, vaginy, penisu a někdy také úst při sexu. Nákaza virem HIV je ale možná také transfuzí krve, nitrožilním užíváním drog nebo jiným sdílením jehel.

Jak se rozhodně nepřenáší?

Řada lidí se nakaženého člověka tzv. štítí dotknout. Tady ale není třeba se bát. Kontakty, jako jsou objetí či podání ruky, se virus HIV rozhodně nepřenáší. Stejně tak je nemožné nakazit se HIV prostřednictvím slin.

HIV versus AIDS

Mezi HIV a AIDS, tedy syndromem náhlého selhání imunity, je poměrně dlouhá cesta. Nutno podotknout, že pokud je HIV zjištěn včas, nemusí do stadia AIDS nikdy dojít. AIDS bývá někdy označován jako III. stadium HIV. Obecně platí, že aby byl pacient diagnostikován s AIDS, musí hodnota jeho T-buněk klesnout pod hodnotu 200. Pro srovnání: hodnota T-buněk naprosto zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 500 až 1200.

Způsoby a výhody léčby HIV

HIV je nevyléčitelná nemoc. To znamená, že pokud se u člověka jednou potvrdí, nikdy nemůže zcela zmizet. Léčba HIV probíhá pomocí antiretrovirových léků. Ty s sebou přináší hned několik výhod. Účinně brání další replikaci viru a zároveň pomáhají napravit škody, které virus v těle stihl napáchat. Pokud se tedy nakažený začne léčit včas, má podle odborníků šanci žít stejně dlouho jako zcela zdravý jedinec.

Jak se HIV projevuje?

Někteří lidé bez testu nezjistí, že jsou HIV pozitivní. Ti, u kterých se příznaky projeví, mívají příznaky podobné chřipce. Mohou mít horečku, zimnici, být více unavení. Můžou je ale také provázet bezdůvodná bolest hlavy či střevní potíže. Problémem HIV je především to, že tyto příznaky, pokud jsou, jsou přítomné pouze na začátku. Poté odezní a nakažený nemusí celé roky vědět, že je nemocný.  

A co AIDS?

Jakmile však HIV přejde do stadia AIDS, příznaky se projeví zcela jistě a v mnohem větší míře. Jsou jimi především rychlý úbytek váhy, neustále se opakující horečka, zduření lymfatických uzlin, které je konstantní, vředy na sliznici úst, genitálií či konečníku a léze na kůži.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.