7 jídel, která prospívají střevům a imunitě. Jezte je denně | Moje zdraví

7 jídel, která prospívají střevům a imunitě. Jezte je denně

7 jídel, která prospívají střevům a imunitě. Jezte je denně
Autor: istock.com
9. března 2024 • 06:00

Správná funkce střev je klíčová nejen pro trávení, ale také pro imunitní systém a duševní zdraví. Probiotika jsou základním prvkem zdravých střev, a proto je důležité, abyste je přijímali v dostatečném množství. Zajímá vás, kde všude je můžete najít?

Kysané zelí

Pokud se řekne superpotravina, každý si představí asi nějakou vzácnou asijskou plodinu. Málokdo by tento pojem spojoval s něčím tak obyčejným, jako je kysané zelí. Ale právě ono je teď světovou potravinou číslo jedna. Nejenže pomáhá s trávením, dokáže také aktivovat imunitní systém a působí i proti rakovině. Navíc pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a je bohaté na vitaminy. Více o zelí si přečtěte zde.

Kombucha

Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj, který se připravuje z oslazeného černého nebo zeleného čaje. O fermentaci se tu stará symbiotická kolonie bakterií a kvasinek. Také ona obsahuje řadu probiotických bakterií s pozitivními účinky na správný chod střev a též antioxidanty, které brání stárnutí buněk. O kombuše se říká, že pomáhá doplnit energii a hubnout, přesvědčivější studie ale chybí. Každopádně o tom, že některým může srovnat zažívání, není pochyb.

Kimči

Podobně jako kysané zelí je i kimči fermentovaný výrobek ze zelí pekingského, původem z Koreje. K zelí se přidává i další zelenina a přísady, namátkou třeba mrkev, česnek, chilli papričky, rybí omáčka nebo i mořská řasa. Zkvašený výrobek se pak přidává k dalším jídlům nebo do nich.

Jogurt

Pokud hovoříme o zdraví střev, bude jogurt vždy číslem jedna. Pokud patří k vašim oblíbeným potravinám, zkuste dát občas přednost skyru nebo jogurtu řeckému, protože obsahují více bílkovin. Jen si vždycky zkontrolujte na etiketě, že jste vybrali v případě řeckého jogurtu tu variantu, která zároveň neobsahuje velké množství tuku.

Kefír

Ještě více probiotik než jogurt má kefír. Vždy je ale dobré vsadit na neochucené výrobky. Pokud vám nechutná, vyzkoušejte kefírové mléko, které není tak kyselé. Vždy si všímejte i dalších výživových hodnot jako je třeba tuk.

Tempeh

Tempeh patří také mezi fermentované výrobky, jeho základem jsou sójové boby. Kromě probiotik obsahuje také vitamin B12. Tempeh se prodává i v uzené variantě a je skvělou náhradou za maso nebo tofu.

Polévka miso

A naposledy kvašený výrobek, tentokrát z Japonska. Tradiční polévka miso se vyrábí z kvašených sójových bobů, do kterých se přidají obiloviny, jako jsou například žito, ječmen, případně rýže nebo fazole. Používá se například při přípravě polévek.

Autor: Pavla Skurovcová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.