Stresují vás Vánoce? Na vině je tento problém! Jak se ho zbavit? | Moje zdraví

Stresují vás Vánoce? Na vině je tento problém! Jak se ho zbavit?

Stresují vás Vánoce? Na vině je tento problém! Jak se ho zbavit?
Psychické problémy během vánočních svátků • Autor: iStock.com
18. prosince 2023 • 04:55

Radost, klid a pohodu často zastíní strach, nervozita, smutek či úzkost. Psychika se dostává do ohrožení. Vánoční čas se bohužel stává i obdobím, kdy řada problémů zesiluje. Proč se to děje?

Během roku se neustále pohybujeme ve zběsilém kolotoči povinností a od Vánoc si slibujeme, že náš čas bude věnován jen rodině a nám samým. Deset dní však celý rok nespasí, ba naopak na nás v mnohém vyvinou ještě větší tlak. Aby těchto deset dní bylo dokonalých, bez hádek, žádné nudy, plných pozitivní energie a hlavně spousty výjimečných chvil. Možná si dáváme až moc velký cíl.

Video se připravuje ...
Recept proti vánočním depresím? Setkávání s lidmi a zdravý pohyb, radí psychologVIDEO 

Jsme sami, nebo naopak moc spolu

Vánoční čas je obdobím, kdy lidé tráví delší čas mimo práci, ať už dobrovolně čerpají dovolenou, aby mohli být se svými blízkými, nebo kvůli celofiremní dovolené. A právě s tím souvisí podle psycholožky online poradny Mojra.cz Mgr. et Mgr. Veroniky Pavliskové dva typy nejčastějších problémů: „Lidé, kteří jsou sami, častěji podléhají melancholii, mohou se objevovat úzkosti a deprese a u lidí, kteří tráví Vánoce v rodinném kruhu, častěji eskalují vztahové problémy, plynoucí z toho, že jsou lidé delší dobu pohromadě.

Tomu, kdo je sám, se najednou naskytne desetidenní volno, kdy na něj dopadají otázky týkající se jeho života, které si musí pokládat. Stejně tak společné trávení času blízkých, kteří na tak intenzivní interakce nejsou zvyklí, vyvolá problém. Rodina, která není zvyklá společně stolovat a trávit spolu 24 hodin denně, si s tím neví rady. Proto je dobré se kromě vánočních příprav připravit i na to, že budete sami či spolu.

Konec roku – potřeba bilancovat

Konec roku je specifickým časem. Člověk začíná bilancovat, hodnotit uplynulý rok, přemýšlí, jak by mohl věci změnit či jak svůj život lépe uspořádat. Setkáváme se s problémy, které si sami nevytváříme. Konec roku je náročným obdobím pro všechny. Ti, kdo jsou se svým životem spokojeni, ho zvládnou lépe. Ti, které žene touha rychle ještě něco stihnout či změnit, mohou upadat do pocitu bezmoci, strachu či úzkosti.

Honba za dokonalostí

Jeden z problémů, který si lidé vytvářejí během Vánoc z větší části sami, je stres, aby vše bylo perfektní – uklizeno, nakoupeno, napečeno, připraveno. „Člověk by si měl uvědomit to, co je opravdu důležité, a myslet na to, že Vánoce mají být především svátky klidu a pohody, a že když napečeme o jeden druh cukroví méně nebo neumyjeme okna a místo toho budeme trávit čas s rodinou, přinese nám to daleko více radosti,“ zdůrazňuje psycholožka Pavlisková.

Seznam povinností, co je třeba nakoupit, udělat, zajistit, nemá konce a vždy bude něco třeba. Dřímá-li v nás osobnost perfekcionisty, máme to ještě těžší. Nebojte se požádat o pomoc s přípravami či zkrátka něco oželte. Utřený prach za skříní neudělá z Vánoc pohodový čas. A přestaňte se porovnávat – s kamarádkou, sestrou, televizní reklamou či filmovými Vánocemi.

Dokonalé dárky

Dáváním dárků vyjadřujeme vztah k druhému. Ukazujeme tím to, že nám na člověku záleží, i to, jaký emocionální vztah s ním máme. Často nám ale také nastavuje zrcadlo. Nesnažíme se super skvělým dárkem získat obdiv? Lásku, kterou během roku zapomínáme dávat? Ukázat okolí, že na to máme stejně jako oni? Nebo jen splnit povinnost Vánoc? Odpovědí je pak zklamání obdarovaného, zaskočení či nelibost. Zběsilá honba za dokonalými dárky nás vysiluje a působí nám stres a nesplněné očekávání z reakce obdarovaného často smutek a zlost. Není proto méně a opravdově nakonec víc a pohodově?

Video se připravuje ...
Jaké potraviny vám zlepší náladu?VIDEO 

Hlavně dodržet vánoční rituály

Pro duševní pohodu člověka je důležité se o ni starat během celého roku, a ne jen o Vánocích, kdy je v médiích prezentována dokonalost, která nemá s běžným životem nic společného. O Vánocích získáváme často přesvědčení, že během nich musíme dokázat, že máme stejně jako všichni ostatní fungující rodinu, která umí projevit blízkost, dokáže se stmelit při tradicích a hádky v ní neexistují. „I v době vánoční je normální mít občas nějaké starosti, je normální být občas unavený a není ostuda požádat někoho o pomoc,“ připomíná psycholožka Veronika Pavlisková. Udělat si Vánoce podle svých pravidel a možností je cestou k jejich příjemnému prožití. Tradice a rituály pomáhají lidi sbližovat, držet rodinnou soudržnost, lidé se díky tomu potkávají a tráví čas spolu, ale je důležité myslet na to, že všeho moc škodí, a pokud je toho moc, mohou rituály naopak přinášet stres.

Strach, že se něco pokazí

To, co do své mysli vkládáme, má vliv na to, co se nám děje. Jestliže už předem víme, že se něco pokazí, u vánočního stolu nastane hádka, jídlo se nepovede, stáváme se přecitlivělí k jakémukoliv sebemenšímu problému. Partner nepřiměřeně zvýší hlas při zdobení stromečku či pronese poznámku k jídlu a oheň už je na střeše. I když se vlastně nic nestalo. Vy jste přece tušili, že se něco stane. Povznést se nad malichernosti, umět být nad věcí. Nehroutit se z toho, že světýlka na stromečku přestala svítit v ten nejdůležitější moment, ale místo nich zapálit svíčky. Každá krize se dá vyřešit.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.