Prsní implantáty: Před operací zjistěte, zda máte záruku, pak je pozdě | Moje zdraví

Prsní implantáty: Před operací zjistěte, zda máte záruku, pak je pozdě

Prsní implantáty: Před operací zjistěte, zda máte záruku, pak je pozdě
Autor: iStock.com
6. prosince 2018 • 06:00

Riziko postupují ženy, které se rozhodují pro prsní implantáty. Většina z nich si totiž před operací nezjistí, jaké záruky na kvalitu a trvanlivost zákroku a použitého materiálu jim výrobce dává. Jak tomu předejít?

Samotné rozhodnutí, zda plastiku prsou ano, či ne, a výběr vhodného pracoviště jsou tak složité, že mnoha ženám unikne, že by se měly zajímat také o záruky na implantáty. Většinu informací navíc ženy získávají z internetových diskuzí.

Je to logické, ve chvíli, kdy se člověk rozhoduje pro tak závažnou operaci, nechce myslet na rizika. Přitom doživotní záruka výměny implantátu při jeho prasknutí nebo například finanční podpora na úhradu reoperace jsou zcela zásadní. Proto by si každá žena měla zjistit, zda nehrozí, že případné problémy s implantátem bude muset později uhradit sama.

„Z mé dlouholeté praxe ale vím, že řada pacientek se o záruční program začne zajímat, až když dojde k problému. Například k prasknutí implantátu. To je chyba, protože rozsah záruk a podmínky čerpání se u různých výrobců značně liší,“ říká MUDr. Karel Urban z pražské kliniky plastické chirurgie Esthé.

Jak vybírat prsní implantáty?

„Obecně se dá říci, že čím je kvalita implantátů vyšší, tím je riziko pooperačních komplikací nižší. Proto výrobci nejkvalitnějších prsních implantátů, jaké používáme na naší klinice, mohou pacientkám poskytnout velmi široké záruky – mohou si to jednoduše vzhledem k nízké četnosti komplikací dovolit,“ dodává lékař Karel Urban.

Mnoho žen se ale rozhoduje jen podle ceny. Vystavují se tím ale riziku. Čím jsou prsní implantáty levnější, tím spíše hrozí, že na operaci budou muset pacientky přijít opakovaně, a to i ze zdravotních důvodů  například prasknutí implantátu.

Dalším rizikem je vznik takzvané kapsulární kontraktury  objevuje se po týdnech až měsících od zvětšení prsou, ale i později. Studie říkají, že 60 procent všech kapsulací se objeví v prvních šesti měsících po zvětšení prsou, každopádně v pěti procentech případů je potřeba reoperace.

Dalším problémem je takzvaný serom, jde o tkáňovou tekutinu, která se hromadí v ráně. Serom se hromadí pod kožními laloky a prosakuje mezi stehy. Zvyšuje nebezpečí infekce a zpomaluje hojení.

Dražší mají obvykle větší záruky

Nespokojenost s implantáty vzniká také z estetických důvodů. K nim může dojít zvláště v případě levnějších značek, kdy kapkovitý implantát s měkkým gelem jednoduše po několika letech ztratí původní tvar. „Svým klientkám, které si přejí přirozený tvar poprsí, rád doporučuji anatomické implantáty s pevnějším, takzvaným form-stable gelem. S tímto typem implantátů dokážeme nejen zvětšovat objem, ale také cíleně tvarovat prs, navíc již máme zkušenost, že požadovaný tvar se udrží dlouhodobě,“ popisuje lékař.

Podle něj studie dokazují, že tyto implantáty mají absolutně nejnižší riziko postoperačních komplikací a reoperace je v jejich případě nejméně pravděpodobná. “Jejich záruční program vznikl na základě desetiletých studií, které vypovídají o nejnižší sledované četnosti komplikací. I proto jsou kryty nejširšími zárukami,“ vysvětluje MUDr. Urban.

Levnější implantáty se tak podle něj pacientce obvykle nevyplatí, protože v případě nutnosti výměny implantátu musí počítat s nemalými finančními výdaji nejen na novou operaci, ale i s náklady spojenými s rekonvalescencí nebo ušlou mzdou.

Pokud se rozhodnete pro zvětšení prsou a chcete záruky, tak opravdu pozorně čtěte obchodní podmínky. Co všechno záruční program hradí a v jakém případě. Zda výrobce poskytuje záruku na téměř všechny eventuality, které by mohly nastat. Zda záruka pokrývá nejen riziko prasknutí, ale i jiné možné výše zmíněné komplikace. V případě prokázané ruptury (prasknutí) výrobce může poskytnout i nějakou finanční náhradu na novou operaci.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.