Proč si nemnout oči? Podle lékaře hrozí jeden vážný a nebezpečný problém! | Moje zdraví

Proč si nemnout oči? Podle lékaře hrozí jeden vážný a nebezpečný problém!

Proč si nemnout oči? Podle lékaře hrozí jeden vážný a nebezpečný problém!
Během psychické nepohody (vzteku, strachu, rozčilení, přepracování a podobně) vidíme podstatně hůř. • Autor: is¨
9. března 2024 • 06:00

Praktikujeme to téměř automaticky, aniž bychom si toho byli vědomi. Otíráme si oči a zdá se nám zcela normální. Proč bychom to ale dle odborníků dělat neměli? Hrozí vážné poškození!

Oči si mneme z mnoha důvodů. Ať už jsou to svědivé alergie, zánětlivá onemocnění, nebo jen syndrom suchého oka, často si saháme do očí, abychom jim ulevili. 

Video se připravuje ...
Jak chránit oči před poškozením modrým světlem?VIDEO 

Pokud i vy patříte mezi ty, kdo sem tam do oka sáhnou, možná byste měli zpozornět. Hrozí vám totiž poměrně dost nepříjemností, a dokonce si můžete poškrábat rohovku. „Časté mnutí oka mechanicky dráždí rohovku a deformuje ji, dokonce se při opakovaném dlouhodobém tření i ztenčuje. Opakované mnutí očí může způsobit trvalou deformaci rohovky se zhoršeným viděním,“ uvádí Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Jaké jsou další důvody, proč své oči mneme?

Dalším důvodem častého mnutí oka je přítomnost cizího tělíska. Sami to znáte, například při sportu nebo procházce v lese je toto poměrně častým jevem. Něco nám spadne do oka, to se rázem stane slzícím a my máme pocit, že to za každou cenu musíme vyndat.

Stejné je to v případě, že nám do oka spadne řasa. Avšak ať už se jedná o jakýkoliv cizí předmět, odbornící varují, abychom si do oka nesahali. Nebo alespoň ne neopatrně. 

„Právě mnutí oka při výskytu cizího tělíska je nebezpečné. Může dojít k poškození povrchové vrstvy, jejíž funkcí je ochrana oka, k oděrkám nebo podráždění očního okolí. Zároveň se zvyšuje riziko infekce a s ní spojená zánětlivá onemocnění očí. Nebezpečný je i tlak, který je na oko během mnutí vyvíjen. Může vést i k výkyvům nitroočního tlaku, což je rizikové zejména u pacientů s glaukomem. Ta¨ké může docházet k podspojivkovému krvácení. Pokud se do oka cizí tělísko dostane, snažte se ho opatrně vyjmout čistým kapesníkem či důkladně umytým prstem. Pomůžou také umělé slzy. Ty mohou cizí tělísko z oka vyplavit. Pokud se nedaří, urychleně navštivte očního lékaře,“ doporučila Zuzana Halašová, lékařka zlínské oční kliniky Gemini.

Vliv klimatizace na naše oči

Častou příčinou svědění, a tím pádem častějšího sahání si do oka, je pak syndrom suchého oka. Je dokonce tak častým jevem, že se považuje za jedno z civilizačních onemocnění současnosti. Důvodem je častý pobyt v prostorách, které jsou klimatizované, ale také časté hledění do počítače, mobilu nebo tabletu. Tím, že upřeně hledíme do monitoru, často nemrkáme, aniž si to uvědomujeme. Důsledkem toho je osychání oka a následné řezání a pálení.

Umělé slzy jako rychlá úleva

Pokud suchostí očí trpíte, jako první vám budou nápomocné umělé slzy. Kapky, které účinně zvlhčí oko, neboť plně kompenzují nedostatek skutečných slz a v počátku velmi dobře daný problém řeší. 

Přestože jsou umělé slzy skvělým řešením při počátečních obtížích, z dlouhodobého hlediska byste se měli zaměřit na příčinu, tj. důvod, proč suchostí očí trpíte.

Kapky z krve jako účinný lék

Ano, čtete správně. Abyste vyřešili jádro problému, je potřeba hledat jeho příčinu. Přirozenou a účinnou léčbou suchého oka jsou pak kapky vyrobené z krve pacienta. Odebraná krev se odstředí a upraví tak, že vzniknou čiré kapky obsahující řadu přirozených léčebných látek, které povrch oka regenerují. 

Mocná akupunktura

Ta je považována za vůbec nejúčinnější metodu, jak syndrom suchého oka vyléčit. Je však potřeba, aby byla prováděna skutečným odborníkem, který je na akupunkturu pro léčbu suchého oka speciálně vyškolen.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.