Naražená kostrč: 3 hlavní příčiny, které stojí za tímto problémem! | Moje zdraví

Naražená kostrč: 3 hlavní příčiny, které stojí za tímto problémem!

Naražená kostrč: 3 hlavní příčiny, které stojí za tímto problémem!
Autor: istock.com
15. března 2023 • 14:00

Naražená kostrč je poměrně častý problém, o kterém se ale bohužel stále příliš nemluví. Důvodem je její umístění v intimní oblasti a z toho vyplývající stud o problému hovořit. To je však chyba, protože jeho odstranění je rychlé a většinou jednoduché.

Proč vzniká „naražená kostrč“?

Způsobů, jak se dopracovat k naražené kostrči, je hned několik. Mezi ty nejčastější patří:

Úraz či pád

K nejčastějším příčinám bolestí v této oblasti pánve patří pád či úraz. Bolesti se většinou dostaví brzy poté, nebo naopak i s odstupem několika měsíců. Následkem pádu dojde k otřesu pánve a kostrče, na což zareaguje svalstvo pánevního dna ochranným spasmem (stažením), který sám od sebe neodezní a způsobuje úponové bolesti u kostrče.

Video se připravuje ...
Čtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou zádaVIDEO 

Dlouhodobý sed, špatné držení těla

Druhou nejčastější příčinou je vystavování pánve a kostrče dlouhodobému sedu, ať již v práci, nebo v autě. Z důvodu ochablosti sedu dochází k přetěžování páteře a tím i kostrče. V důsledku tohoto přetížení vznikají ve svalovině pánevního dna spoušťové body, které jsou bolestivé. Kvůli spoušťovým bodům se pánevní dno dostává do nerovnovážného napětí, což často způsobuje bolesti v oblasti kostrče.

Pooperační stav

Třetí příčinou, která může stát za tímto problémem, je stav po operaci v oblasti pánve či břišní dutiny. Jizvy, které po operaci zůstaly, i když jsou drobné, mohou způsobit zvýšenou přilnavost měkkých tkání v oblasti podbřišku a pánve, v horším případě se mohou vytvořit srůsty. Tyto jevy poté způsobují nerovnováhu v napětí měkkých tkání v oblasti svalstva pánve a kostrče, což způsobuje bolesti.

Jak se projevuje „naražená kostrč“?

Naražená kostrč se ve velké většině skutečně projevuje bolestí přímo u kostrče, která má tendenci se zhoršovat při sezení. Čím déle člověk sedí, tím více bolest narůstá a často donutí pacienta k postavení se a krátké chůzi, aby došlo alespoň k částečné úlevě. Avšak při návratu do sedu se bolesti znovu dostavují. Potíže však nemusejí být jen v oblasti kostrče, mohou se objevovat a šířit do oblasti celé pánve a následně i pohlavních orgánů.

Problémem však může být také dlouhodobý stoj, který je způsobený poruchou svaloviny pánevního dna. Tím, jak svalovina pánevního dna nepracuje harmonicky, je pro ni dlouhodobý stoj velmi náročný, poměrně rychle dojde k přetížení a objeví se bolest. Úlevou poté bývá chůze nebo leh.

U žen se může objevovat bolestivá, nepravidelná menstruace a bolestivý pohlavní styk.

Co pomáhá?

Účinným řešením z dlouhodobého hlediska je především fyzioterapie, která pomáhá obnovit rovnováhu svalstva pánevní oblasti. Nejefektivnější terapií je mobilizace kostrče přes konečník (per rectum), při které dojde k uvolnění přetíženého svalstva v oblasti pánve a obnoví se správné postavení pánve, a tím držení celého těla.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.