Proč seniory trápí často zácpa a jak se jí vyhnout? | Moje zdraví

Proč seniory trápí často zácpa a jak se jí vyhnout?

Proč seniory trápí často zácpa a jak se jí vyhnout?
Proti zácpě pomůže u seniorů vhodná skladba jídelníčku • Autor: iStock.com
23. června 2017 • 06:00

Zácpa, která mladého člověka obvykle jen krátce obtěžuje, se může u seniora stát alfou a omegou jeho života. Jaké jsou nejčastější příčiny zácpy u seniorů a jaká je pomoc? 

Zácpa neboli obstipace představuje stav, kdy dochází ke změnám ve vyprazdňování stolice (defekace), fyziologické potřeby, jejíž uspokojování pomáhá organismu udržet rovnováhu uvnitř organismu (homeostázu). Chronickou zácpou trpí podle různých kritérií až čtvrtina obyvatel Evropy. Její výskyt se zvyšuje s věkem, chronickou obstipaci udává 26 % mužů a 36 % žen ve věku nad 65 let. Při normální defekaci je pocit potřeby přiměřený, vyprázdnění koordinované a pocit po defekaci uspokojivý. U prosté zácpy pocit potřeby chybí, vyprázdnění je namáhavé a přetrvává i po něm pocit neúplného vyprázdnění. U spastické zácpy je potřeba doprovázena bolestmi břicha, jež převládají i po úkonu, a samotné vyprázdnění je obtížné.

Příčin je více

Z patofyziologického pohledu se zácpa dělí podle příčin na extraintestinální (mimo trávicí ústrojí) a gastrointestinální s organickou a funkční poruchou zažívacího traktu. „Velmi častou příčinou zácpy u seniora bývají nevhodné stravovací návyky, především nedostatek tekutin a vlákniny ve stravě," uvádí MUDr. Marie Skalská z Pro Fit Institutu. Z metabolických příčin může být zácpa způsobena některými chronickými chorobami, například diabetem, hypotyreózou, roztroušenou sklerózou, parkinsonismem, vliv mají rovněž některá gynekologická onemocnění, vředy v trávicím traktu nebo urolitiáza (tvorba částeček či kamínků v ledvinách a močových cestách).

Často bývá zácpa průvodním jevem deprese a některých dalších duševních onemocnění. Na zhoršení stavu se rovněž mohou podílet některé léky. Jde například o léky na snížení cholesterolu nebo snížení kyselosti žaludku (antacida), některá antidepresiva, opioidy, kodein, diuretika a léky s obsahem alkaloidů. U seniora často dochází k poruše motility, například v důsledku systémové poruchy pojiva, v trávicím traktu může dojít ke vzniku zánětu, nádorů nebo zánětlivých stenóz (zúžení), senior může trpět poruchami defekace v důsledku mechanických vlivů (rektální prolaps, nekoordinovaná funkce pánevního dna) nebo potíží v anální oblasti (například hemoroidů či poranění kostrče). Příčinou akutní funkční zácpy může být snížení příjmu tekutin, zvýšené ztráty při pocení nebo třeba nově nasazený lék.

Vše se zpomaluje

Každý člověk stárne a jeho organismus prodělává změny. Chybějící chrup, poruchy polykání, snížené množství slin v ústech - i tyto zdánlivé maličkosti mohou spustit lavinu změn, které nakonec vedou k poruchám vyprazdňování ve smyslu zácpy. Poruchy polykání způsobené sníženou tvorbou slin mohou vést k odmítání pokrmů bohatých na vlákninu, změněná hybnost (motilita) vede ke zpomalení času potřebného k tranzitu potravy střevem, změna v mikroflóře střev způsobí neudržení vody v místech střeva, kde je zapotřebí pro dobrou pasáž.

Snížení svalové síly a pružnosti v oblasti pánevního dna a břišních svalů vede k nedostatečnému tlaku na evakuaci stolice. Senior si často neuvědomuje, že by se měl napít. Regulace minerálního hospodářství totiž rovněž prochází změnami souvisejícími se stárnutím - v části mozku zvané hypotalamus dochází ke snížení citlivosti osmoreceptorů, což se projeví sníženým pocitem žízně. Ztíženou defekací často trpí nemocní upoutaní na lůžko.

„Jedním z rizikových faktorů zácpy je bezesporu hypomobilita neboli snížená schopnost pohybu. Je charakterizovaná omezeným rozsahem pohybových aktivit, hlavně chůze, a celkově omezenou pohyblivostí. Příčinou je somatická bolest (např. svalová bolest či kloubní omezení), u mnoha seniorů jde o nechuť k pohybu a ztrátu motivace. Na zácpě se podepisují kognitivní poruchy a deprese při sebepéči nesignalizováním základních potřeb (příjem tekutin, stravy, dodržování pravidelného režimu vyprazdňování)," uvádí ve své diplomové práci Zácpa, její prevence a řešení z pohledu seniora studentka katedry ošetřovatelství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Bc. Lenka Hofmanová.

Roli hraje i psychika

 „Na zácpě se mohou podílet psychosociální faktory: ztráta zájmu o pohybovou aktivitu při psychickém zatížení, strach z pádu a zlomeniny, nechuť chodit na procházky. Při pobytu seniora v ústavu může hrát roli v rozvoji zácpy stud, nedostatek času, nedostatek soukromí, ale i nevhodná poloha při defekaci. Nelze přehlédnout ani nevhodné prostředí toalety," vyjmenovává Bc. Hofmanová. Podle geriatra, doc. MUDr. Zdeňka Kalvacha, Ph. D., bývá zúžení zájmu na biologické potřeby projevem snížené schopnosti adaptace a deprivace jiných potřeb zejména u osamělých a starých lidí žijících v ústavních zařízeních. Časté jsou stesky starých lidí, jež se týkají pocitů nedokonalého vyprázdnění a nadměrné stolice.

Co pomáhá?

„V léčbě zácpy se užívají tři základní režimová opatření," říká MUDr. Skalská. Stěžejní je podle jejích slov zvýšený příjem vlákniny: „Studiemi potvrzená je účinnost těchto skupin potravin: celozrnného pečiva, otrub, čočky, aloe vera, minerálních vod se středním obsahem minerálů, z ovoce pak švestek, jablek nebo rebarbory," uvádí lékařka. Dále studie podle jejích slov hodnotily příznivě směsi ovoce (datle, rozinky, koncentráty z fíků a švestek), projímavé džemy, pudinky a sušenky. Co dalšího patří k vydatným zdrojům vlákniny? Ovesné vločky, cizrna, lilek, cukety, rajčata, avokádo, meloun, okurky, hroznové víno. Pomáhá též vypít nalačno sklenici vlažné vody s pár kapkami citronu a během dne mátový nebo meduňkový čaj. Proti zácpě je vynikající lněné semínko (nejlepší je lžičku semínek přidat do polévky nebo jiného pokrmu a chvilku vařit) nebo například konopná semínka, která navíc obsahují množství bílkovin, rostlinných sterolů a esenciálních mastných kyselin. Chcete-li se o prospěšných účincích konopného semínka dozvědět více, podívejte se na internetové stránky: www.carun.cz.

Zvýšený příjem vlákniny musí být doplněn odpovídajícím množstvím tekutin. „Doporučuje se příjem 1,5 až 2 litrů denně, aby vláknina mohla nabobtnat - bez dostatečného množství vody nebude účinná," upozorňuje lékařka. Vlákniny by však nemělo být příliš mnoho, aby v těle nebrzdila vstřebávání důležitých minerálů. A co ještě příznivě ovlivní střevní flóru? Zakysané mléčné výrobky, kefír, jogurt, stejně působí i tučné mléko. Senioři by se neměli vyhýbat ani čerstvě kysanému zelí nebo šťávě z něj. Díky obsahu tuků jsou nápomocné ořechy či mandle.

Jídelníček seniora potřebuje dohled

Máme-li hovořit o seniorech, neměli bychom vynechávat všeobecná výživová doporučení. Není vhodné snižovat množství bílkovin, i když je jejich využití s přibývajícím věkem nižší. „Zvýšená nemocnost v tomto stadiu života navíc klade zvýšené nároky na dostatečný příjem bílkovin a též na jejich kvalitu. Upřednostňovat je třeba bílkoviny živočišné, jež najdeme v mase, mléce a mléčných výrobcích či vejcích. Tepelnou úpravou je třeba zvýšit jejich stravitelnost. Vhodná je přírodní úprava, co možná nejjednodušší," doporučuje ve svém komentáři nutriční terapeutka DS Háje (domova pro seniory) Evžena Janovská, DiS. 

Potřeba energie může podle jejích slov klesat v souvislosti se snížením aktivity, platí to však jen v situaci, kdy jde o jinak zdravou osobu, a to zejména vlivem některých chronických onemocnění (srdeční, respirační nedostatečnosti). Skutečnou energetickou potřebu je třeba určit podle konkrétní situace dané osoby. Pozornost by měla být při výživě seniora zaměřena rovněž na vitaminy. „V souvislosti s vyšší nemocností seniorů je potřeba vitaminů často zvýšená. Důležitý je zejména příjem antioxidantů - vitaminu E, betakarotenu, vitaminu C. Častý je deficit kyseliny listové a vitaminu B12. Velmi důležité je předejít dehydrataci - špatným zavodněním organismu se kromě zácpy zvyšuje riziko trombóz.

Dehydratace způsobuje nepříjemný pocit v ústech, častější je výskyt infekce močových cest. Dochází ke snížené perfuzi (průtoku krve) mozkem, což způsobuje zmatenost, snadněji nastane nerovnováha elektrolytů v organismu. Důležité je tedy popíjení nápojů v průběhu celého dne, v množství minimálně dva litry," uzavírá nutriční terapeutka.

Zácpou trpí ten, kdo během 12 týdnů v předchozích 12 měsících:

  • Měl defekaci (vyprázdnění) méně než 3x za týden.
  • U něhož byla přítomna tuhá stolice u více než 25 % defekací.
  • Měl pocit nedostatečného vyprázdnění u více než 25 % defekací.
  • Musel vyvinout nadměrné úsilí při evakuaci stolice u více než 25 % defekací.
  • U něhož byla potřeba manuálních manévrů (pomocí ručních hmatů) k vybavení stolice (k vyprázdnění). 

Pro vznik zácpy je rozhodující obsah vody ve stolici. Jakmile stolice tuhou a její průchod poklesne pod 70 %, stává se trávicím traktem se zpomaluje.

Zácpu může mimo jiné způsobovat dlouhodobé užívání a nadužívání laxativ - léků, jež mají za úkol pomoci právě při zácpě. Užívají-li se jinak, než je doporučeno, mění peristaltiku střeva, což vede k degenerativním změnám svalů a nervů střeva. 

Pozor! Akutní zácpa spolu se zástavou plynů a kolikovitými bolestmi břicha může být projevem akutní střevní neprůchodnosti, jež vyžaduje okamžité lékařské ošetření a další postup. 

Co zhoršuje zácpu 

Nevhodné potraviny: maso, uzeniny, cukrovinky, čokoláda, moučníky z vajec a mouky, dorty, nugát, marcipán, sirupy, těstoviny, černý čaj, kakao, slazené sirupy, limonády, bílé pečivo. Nevhodná úprava potravin: smažení, uzení. 

Odborná spolupráce: MUDr. Marie Skalská, Pro Fit InstitutFoto popis| MUDr. Marie Skalská

JAK NAOPAK VYLÉČIT PRŮJEM? PODÍVEJTE SE NA VIDEO:

Video se připravuje ...
VIDEO 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.