Chcete přestat kouřit? Na dovolené máte ideální příležitost! | Moje zdraví

Chcete přestat kouřit? Na dovolené máte ideální příležitost!

Chcete přestat kouřit? Na dovolené máte ideální příležitost!
Obecně je dovolená dobrou příležitostí k odložení cigaret • Autor: iStock.com
20. června 2017 • 06:00

Odvykání kouření je práce na celý úvazek. Zda uspějete, závisí mimo jiné na tom, za jakých podmínek odvykáte. Poslední cigaretě můžete dát sbohem třeba na dovolené.

Můj děda kouřil 60 „líp" denně. Umřel v 65 letech na rakovinu plic, když mi bylo patnáct. Asi i proto jsem se nenaučila kouřit, i když bylo mnoho okamžiků, kdy mne to velmi lákalo. Jakmile si totiž zapálíte cigaretu a vdechnete kouř, nic už není jako dřív. Do těla se vám vplíží nikotin, plicní sklípky začne pomaličku slepovat dehet, následovaný dalšími jedovatými produkty spalování, jež dále pronikají do krve.

Jenomže to špatné dlouho nevnímáme - s prvním „šlukem" vystřelí dávka nikotinu přímo do „centra odměny" v mozku, jež zareaguje rychlostí blesku a zaplaví krevní oběh dopaminem. Právě ten na tváři kuřáka vyvolává výraz nejvyšší blaženosti. Říkáte si, že jedna cigareta denně nevadí? Omyl - jakmile si mozek na pravidelnou dodávku nikotinu zvykne, postupně začne vyžadovat jeho další a další přísun. 

V mozku totiž dochází k nenápadnému, leč plynulému zvyšování počtu nikotinových receptorů, které uspokojí pouze nikotin. Není-li jeho dodávka úměrná množství receptorů, dostaví se abstinenční příznaky způsobené jeho nedostatkem. Postupně se vytváří tolerance k dávce. Je to stejné jako u ostatních drog. K vyvolání dalšího příjemného pocitu je zapotřebí stále více cigaret, více tabáku, větší množství „šluků". Pak už nekouříte proto, aby vám bylo lépe, ale proto, abyste se přestali cítit hůře (nepociťovali abstinenční příznaky). Fyzická závislost vzniká asi do 2 let od začátku a projeví se až u 80 % kuřáků. Nikotinové receptory reagují na nedostatek nikotinu a způsobují abstinenční příznaky. Tyto receptory už nikdy nezmizí, a tak se jen těžko i přes vyléčení ze závislosti můžete stát jen „příležitostným" kuřákem.

Pomoc odborníka je druhý důležitý krok

O tom, jak přestat kouřit, už bylo napsáno mnohé. Léčba odborníků zahrnuje intervenci a farmakologickou léčbu. „Zde je šance vyšší až desetinásobně, po roce zůstává bez cigaret kolem 40 % pacientů. Cokoli, co pomůže, je dobré, ale když to nejde, je namístě se obrátit na odborníky," uvádí přední odbornice na léčbu závislosti na tabáku doc. MUDr. Eva Králíková, CSc., z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

K léčbě závislosti se vždy musíte rozhodnout vy sami. Odborníka potřebujete pro posílení vůle a také vám může pomoci prostřednictvím farmakologické léčby. „Existují tři druhy léků: nikotin volně prodejný v lékárně, mohou být jakékoli. Podstatné je nevzpomínat na kouření jako na něco krásného, o co jsme byli ochuzeni, ale jako na něco, čeho jsme se chtěli a dokázali zbavit. A mít z toho radost. To je obecně klíč k úspěchu," dodává lékařka. ve formě náplastí, žvýkaček, pastilek, ústního spreje nebo rozpustného filmu, a dále dva léky, které musí předepsat lékař," vyjmenovává docentka Králíková. 

Ať už s pomocí, nebo bez ní, skoncovat s kouřením na každý pád stojí za to. Jen si představte, co všechno na vás jako nekuřáky čeká: lepší celková kondice, lepší stav srdce a cév, posílené mozkové funkce, lepší paměť, méně vrásek, zářivá pleť, lepší sex, nižší hladina cholesterolu, kvalitní spánek- „Soustředila bych se hlavně na pozitivní stránky v praktickém životě: nebude mi cítit z úst, nebudou mi zapáchat šaty, nemusím se starat, zda mám cigarety, budu mít víc peněz, víc času, nebudu zkracovat život svému psovi."

Do hotelu, na pláž, do přírody – bez cigaret

Před námi jsou nejhezčí dva měsíce v roce, děti mají prázdniny a dospělí si berou dovolenou. Bývá to zároveň krásný čas, kdy nemusíte myslet na každodenní starosti a stres, najednou máte časovou rezervu, nemusíte spěchat. „Obecně je dovolená dobrou příležitostí k odložení cigaret: opustíme své prostředí, den prožíváme jinak, potkáváme jiné lidi. Snadněji se tak zbavíme spojení cigaret s typickými situacemi, činnostmi či osobami. Zejména pokud trávíme dovolenou s nekuřáky nebo v zemích, kde se na veřejnosti prakticky nekouří - to pomohlo řadě našich pacientů," říká lékařka.

Podle ní by odvykací dovolená měla trvat co nejdéle, ale nejkritičtější bývá první týden. Dobře připravenému a motivovanému kuřákovi však může pomoci i ten. Kam se na nekuřáckou dovolenou vydat? „Kouření ve vašem okolí je pochopitelně nepřítelem úspěšné léčby závislosti na tabáku. Je dobré cigarety kolem sebe nemít! Také ti, kdo žijí nebo pracují s kuřáky, to mají těžší," uvádí odbornice.

Ušetříte až 30 000 za rok

„Kdybych měl na vybranou, kam bych jel na dovolenou? Tam, kde se kouření považuje obecně za přežitek a kde na cigarety hned tak nenarazíte. Nebo zkuste zemi, kde je pořádné horko, v tom se také špatně kouří," připojuje radu odnaučený kuřák Kryštof. „Kouření tabáku je chronické onemocnění, to znamená, že se často vrací. Závislost na tabáku je silnou závislostí, které není jednoduché se zbavit, a pokud se to napoprvé nepovede všem, neměli by mít pocit méněcennosti - nejsou neschopní, jsou závislí. Průměrně je úspěšný pátý pokus a z neúspěchů je třeba se poučit: co pomohlo, proč jsem se vrátil ke kouření, co příště v takové situaci udělat, abych si nezapálil," uklidňuje lékařka. A možná pomůže ještě jeden argument: Při kouření jedné krabičky denně utratíte za rok v průměru přes třicet tisíc korun. Dost na docela slušnou dovolenou, nemyslíte?

Dámy, chcete-li se o dovolené odnaučit kouřit, plánujte to na první polovinu menstruačního cyklu. S tímto zjištěním přišli vědci z Pittsburské univerzity. Účastnice studie kouřily v průměru 20 let 20 cigaret denně. Svého návyku se snažily zbavit v průměru třikrát. Abstinenční příznaky, jež mimo jiné zahrnují depresi, úzkost či přecitlivělost, byly pozorovány v menší intenzitě u žen, jež skončily s kouřením mezi 1. a 14. dnem svého cyklu, oproti těm, které přestaly kouřit od 14. dne cyklu až do začátku menstruace.

Kouřením až k depresi

Z poněkud neobvyklého úhlu se na nikotinovou závislost nedávno podívali kanadští vědci z univerzit v Torontu a Montrealu. Zajímaly je účinky nikotinu na psychiku dospívající mládeže. Výsledky studie byly publikovány v časopisu Addictive Behaviours. Podle vědců zdání, že kouření přináší lidem jen libé pocity, klame. Ačkoli z krátkodobého hlediska cigareta působí jako psychická vzpruha, v dlouhodobějším horizontu je kouření u dospívajících spojeno s častějším výskytem depresivních příznaků. 

Vliv tabáku na náladu dospívajících vědci zkoumali pomocí dotazníků u více než 600 mladých studentů z měst i venkova, rozdělených do tří kategorií. V první byli nekuřáci, ve druhé ti, kdo kouřili bez ohledu na svůj psychický stav, a ve třetí byli kuřáci, kteří používali cigaretu pro povzbuzení a zlepšení nálady. Po zhodnocení všech dotazníků došli vědci k závěru, že studenti používající cigarety jako prostředek k zaplašení deprese jsou naopak ve vyšším riziku, že se u nich deprese časem zhorší. Riziko prohloubení deprese bylo u kuřáků významně větší než u mladých lidí s depresí, kteří nekouřili. Příznaky deprese se nakonec významně zhoršovaly poté, co mladí lidé s kouřením začali. (Zdroj: www.medicalnewstoday.com)

Zajímavý „návod", jak si zošklivit kouření, poskytl francouzský psycholog a spisovatel Laurent Gounelle v knize Bůh chodí po světě vždycky inkognito. Postava „Boha" přikazuje hrdinovi románu zapalovat si cigarety v nejnevhodnějších a nejméně očekávaných momentech: během pracovní porady, při večeři, ve tři hodiny v noci a hned poté ve čtyři, nechávat nedopalky na nočním stolku vedle postele, kde mu čpí přímo pod nos-, což nakonec vede k tomu, že se hrdinovi kouření zcela zprotiví - nemůže si totiž zapálit se vší tou pohodou okolo, naopak je buzen, vytrháván ze spánku a z pracovního procesu, až se nakonec naštve, vzbouří proti příkazu a kouřit přestává. 

***
Chcete-li využít vytržení ze stereotypu pro zbavení se závislosti na cigaretách, měli byste mít vlastní plán, co v jednotlivých situacích místo kouření dělat, a také byste si měli nechat předepsat léky. Ty mohou potlačit abstinenční příznaky, takže dovolenou bez cigaret můžete prožít ve větším klidu a psychické pohodě.

Závislost na tabáku je nemoc

V ČR jí trpí přibližně 2,2 milionu lidí a ročně kvůli ní předčasně zemře kolem 16 tisíc pacientů; ti vinou kouření ztratí v průměru 15 let života. Přestává-li kuřák kouřit sám, bez léků a odborníka, po roce nekouří jen asi 4 ze 100. Ti ostatní by se měli obrátit na svého lékaře, lékárníka či některé z center pro závislé na tabáku - kontakty jsou na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku (www.slzt.cz). Těchto center je v ČR přes 40, léčba v nich je hrazena ze zdravotního pojištění a úspěšnost je desetinásobná oproti pokusu „jen tak".

Trpí nejen plíce, ale i zuby

Kuřáky prozradí nejen zažloutlé prsty a typický závan z úst, ale také jejich zubní sklovina se zabarvuje do šedivých až nažloutlých odstínů.

Odborná spolupráce: doc. MUDr. Eva Králíková, CSc., Centrum pro závislé na tabáku, 3. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN v Praze

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.