Nedávejte dětem alkohol. Může to způsobit následující potíže, varují odborníci | Moje zdraví

Nedávejte dětem alkohol. Může to způsobit následující potíže, varují odborníci

Nedávejte dětem alkohol. Může to způsobit následující potíže, varují odborníci
Alkohol a děti • Autor: iStock.com
9. března 2024 • 06:00

První setkání s alkoholem zažívají děti v domácím prostředí, kde jej často ochutnají. A to je špatně! Jaké následky to může pdole odborníkl mít?

Jaký postoj bude mít dítě k alkoholu, ve velké míře určují rodiče. Dítě už v nízkém věku vnímá, jak alkohol rodiče pijí, jeho množství, ale i chování pod jeho vlivem. V jakých situacích je alkohol nedílnou součástí a kdy dítěti dají poprvé ochutnat. Doušek piva, srk vína či šampaňského se může zdát nevinný, ale přináší i svá úskalí. Dítě si na chuť alkoholu zvyká. Když povyroste, není výjimkou, že si může dát s rodiči nízkoalkoholický nápoj. Přechod k běžnému pití alkoholu je pak jednoduchý. Alkohol je však, a to nejen pro děti, nebezpečným jedem. 

Video se připravuje ...
Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholuVIDEO 

Čísla mluví jasně

Podle evropské studie SPAD je ČR na 4. místě v míře podle prevalence pití alkoholu u dětí a mladistvých. Jsme také v první trojce zemí, kde teenageři alkohol nejsnáze seženou. 84 % rodičů vnímá pití alkoholu u dětí v ČR jako velký problém. Podle 85 % je také alkohol pro děti škodlivý, 79 % míní, že i malé množství alkoholu může mít negativní dopad na zdraví dětského organismu. Podle 76 % rodičů by děti do 18 let neměly pít alkohol vůbec.

Kde se děti poprvé s alkoholem setkávají a jaký postoj mají rodiče k alkoholu u dětí, vyplývá z výzkumu, který vypracovala organizace Suchej únor ve spolupráci s výzkumnou agenturou Nielsen Admosphere v rámci kampaně Nechmel děti, která má za cíl inspirovat rodiče k uvědomělému přístupu při podávání alkoholu dětem. Sběr dat proběhl online v únoru 2022. Analýza dat se uskutečnila na reprezentativním vzorku 1006 rodičů dětí ve věku 3–15 let. Výsledek?

Skoro dvě pětiny českých rodičů nabídly svému dítěti alkohol před jeho 15. rokem. Více než pětina rodičů zároveň přiznala, že svým potomkům (mladším 15 let) alespoň občas dají alkohol k ochutnání při společenských událostech. 57 % rodičů dokonce soudí, že je lepší, když dítě ochutná alkohol před osmnáctinami v domácím prostředí. Podávání alkoholu nezletilým je v ČR nelegální, a to i v případě, že se tak děje v rámci rodiny a doma. Každý rodič, který podá svému dítěti byť nízkoalkoholický nápoj, překračuje zákon. 

Záleží, jak se k tématu alkoholu postaví rodič

Všichni víme, že alkohol může být pro děti nebezpečným jedem. Alkohol tlumí centrální nervový systém a způsobuje nízkou hladinu glukózy v krvi (cukru). Děti, které pijí alkohol, mohou mít záchvaty, upadat do bezvědomí i následkem konzumace alkoholu zemřít. To platí o alkoholických nápojích (pivo, víno, likér) a alkoholu obsaženém v ústních vodách a dalších produktech osobní péče. Většina mladých dospívajících ještě nepije. A nesouhlas rodičů s pitím alkoholu mladistvými je hlavním důvodem, proč se děti rozhodnou nepít. Takže nenechte se mýlit, rodič svým postojem může dítě, zda bude pít alkohol, nebo ne, ovlivnit. Studie za studií ukazují, že i během dospívání mají rodiče obrovský vliv na chování svých dětí. I když během dospívání mají na dítě vliv zejména kamarádi a rodiče se cítí odstrčeni, děti své rodiče poslouchají – když s nimi o alkoholu mluví. Téma alkohol rozhodně zařaďte do společné konverzace.

Povídejte si se svými dětmi o alkoholu

Mnoho dětí a dospívajících zkouší alkohol na konci základní školy a na střední, tedy dříve, než je pro ně legální pít. Rodiče mají velký vliv na rozhodnutí svého dítěte o pití alkoholu. Mluvte se svými dětmi brzy a často o užívání alkoholu, rozhodně dříve než vyrostou. National of Institute on Alcohol, Abuse and Alcoholism přináší rady, jak s dětmi o alkoholu mluvit.

Předškoláci

Předškoláci nejsou připraveni na mnoho informací o alkoholu. Ale můžete jít dobrým příkladem tím, že budete pít zodpovědně (nebo vůbec), budete aktivní a budete jíst zdravě. Pokud mají děti otázky týkající se alkoholu, odpovězte na ně jednoduše a upřímně.

Věk 4 až 7 let

Mluvte o alkoholu, když se téma objeví, přirozeně. Pokud se například díváte na televizi a vidíte reklamu na alkohol, můžete se svého dítěte zeptat, zda ví, jak pití alkoholu ovlivňuje tělo. Udržujte informace jednoduché, například: Alkohol zpomaluje tělo i mysl, po něm je těžké odhadnout, jak je voda hluboká, nebo jak rychle se blíží auto. Navíc lidem po konzumaci alkoholu zapáchá z úst! Pokud se vaše dítě ptá, proč je v pořádku, když pijí dospělí, ale ne děti, vysvětlete mu, že pití může poškodit růst a vývoj těla a zvyšuje riziko problémů s pitím v pozdějším věku.

Věk 8 až 11 let

Děti v tomto věku už slýchají o účincích alkoholu a o tom, proč je nebezpečný pro rostoucí tělo a mysl, mají útržkovité informace ze školy, rodiny, médií či knih. V tomto období už je namístě zmínit i krátkodobé účinky alkoholu a povídat si o nich a co mohou způsobit. Jedná se o zkreslený zrak, sluch a koordinaci, změněné vnímání a emoce, zhoršený úsudek, což může vést k nehodám, utonutí a dalšímu rizikovému chování, zápach z úst, kocovina. Jelikož dítě v tomto věku už má představu, jak funguje tělo a k čemu slouží jednotlivé orgány, můžete mluvit i o dlouhodobých účincích, jako jsou poškození jater, ztráta chuti k jídlu, žaludeční problémy, poškození srdce a mozku, ztráta paměti.

Děti chtějí v tomto věku zapadnout mezi své kamarády, proto naučte své dítě, jak je důležité myslet a jednat jako jednotlivec.

Věk 12 až 17 let

Dospívající léta jsou časem, kdy je dobré být dobrým posluchačem a udržovat komunikační linky otevřené. Buďte dítěti dobrým příkladem. I když se zdá, že vaše děti neslyší, co říkáte, studie ukazují, že rodiče skutečně ovlivňují chování dospívajících. Teenageři chtějí být oblíbení a přijímáni přáteli. Pomozte svým dětem procházet různými situacemi, aby byli připraveni. Co mohou říct na večírku, když jim někdo nabídne drink? Co když někdo, s kým by měli jet autem, pije? Promluvte si společně a dejte svému dospívajícímu vědět, že vám může kdykoli zavolat nebo napsat a vy je vyzvednete bez přednášek nebo trestů. Mluvte také o dalších důvodech, proč nepít, mezi které patří:

Pití v mladém věku může později vést k problémům s alkoholem.

U dospívajících, kteří pijí, je větší pravděpodobnost, že budou dříve sexuálně aktivní a že budou mít nechráněný sex.

U dospívajících, kteří pijí, je větší pravděpodobnost, že budou mít problémy ve škole.

Pití může poškodit sportovní výkon.

Pití do 18 let je nezákonné.

Pití může vést k dlouhodobým změnám mozku.

Přednáška o faktech týkajících se alkoholu a používání zastrašovacích taktik může u dospívajících způsobit, že se uzavře. Vyjadřujte se jasně a řekněte, že nechcete, aby pil. Pokud má někdo v rodině problémy s alkoholem, ujistěte se, že váš dospívající ví, že by to mohlo zvýšit pravděpodobnost, že se u něj rozvine problém s alkoholem.

Co jiného mohou rodiče dělat?

Rodiče jsou vzory, a to i pro dospívající. Jděte tedy dobrým příkladem tím, že budete pít zodpovědně (nebo vůbec), nebudete používat alkohol jako prostředek proti stresu a po pití nikdy nebudete řídit. Pravidelné a upřímné rozhovory s vašimi dětmi jim pomohou činit správná rozhodnutí.

Přesto by si rodiče měli dávat pozor na problémy a stanovit pravidla. Požádejte své dítě, aby k vám bylo upřímné, pokud zkusí alkohol. Pokud si myslíte, že vaše dítě pilo a neřeklo vám to, neignorujte to. Pokud si myslíte, že jde o vážný problém, obraťte se na lékaře.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.