Nikotinové sáčky: Co jsou zač a proč ohrožují hlavně děti? | Moje zdraví

Nikotinové sáčky: Co jsou zač a proč ohrožují hlavně děti?

Nikotinové sáčky: Co jsou zač a proč ohrožují hlavně děti?
Nikotinové sáčky • Autor: istock.com
10. května 2022 • 06:00

Nikotinové sáčky se čím dál více stávají módním trendem. Do popředí se dostávají hlavně jako náhrada cigaret pro ty, kteří se snaží skoncovat s kouřením. Jejich rostoucí popularita bohužel zasáhla i dětskou komunitu, kde se právě tato závislost těší poměrně značné přízni.

Nikotinové sáčky jsou náhradou cigaret, a to především u lidí, kteří se snaží skončit s kouřením. Do rukou dětí ale nepatří, i tak jsou u spousty z nich používané a velmi oblíbené.

Video se připravuje ...
Jak vytrestat kuřákaVIDEO 

Co jsou nikotinové sáčky?

Nikotinové sáčky jsou malé poměrně nenápadné sáčky o velikosti žvýkačky, které obsahují nikotin. V ústech si jich nevšimnete, nezabarví vám zuby a neobsahují tabák.

Sáčky mají různé příchutě i intenzitu. To vše v závislosti na obsahu nikotinu v nich obsaženého. Průměrná cena jednoho balení se pohybuje kolem sta korun. Na rozdíl od žvýkacího tabáku je v sáčcích jen jeho jedna součást – nikotin. Jde o tabákový alkaloid a drogu, kterou je možné v ČR legálně užívat od 18 let.

Jak se nikotinové sáčky užívají? 

Sáček si uživatel buď vloží pod horní či spodní ret, nebo jej přežvykuje. V ústech si jej ponechá obvykle 15 až 30 minut. Jeho účinky se tam projevují drobným mravenčením. Po vymizení brnění se má sáček vyhodit do koše, případně schovat pro další použití.

Nikotinové sáčky jsou alternativou zejména pro ty, kteří se snaží odnaučit kouřit. Navíc jsou diskrétní a bez zápachu. Problémem však je, že právě díky těmto vlastnostem se staly oblíbenou součástí života mladší generace a dětí.

Problém u mládeže a dětí

Na nikotinové sáčky na konci února upozornila na sociální síti Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) a její pracoviště, které u závislých dětí léčí psychické poruchy: „Víte, že je v poslední době mezi dětmi na základní škole a mladistvými velkou módou žvýkací tabák? Má sice méně negativních vlivů na organismus než samotné kouření, ale je vysoce návykový. Totéž platí o dalším trendu: nikotinových sáčcích. Žvýkání tabáku je méně škodlivé pro plíce, srdce a cévy, ale lokálně narušuje sliznici ústní dutiny a zažívacího ústrojí včetně sliznice žaludku, protože ho uživatelé při žvýkání polykají. A silná závislost na tabáku/nikotinu nastupuje velice rychle,“ varovala VFN, pod níž spadá i Klinika adiktologie v pražské Apolinářské ulici.

V roce 2018 průzkum GYTS (Global Youth Tobacco Survey) ukázal, že zkušenost se žvýkacím tabákem má až 5 % dětí ve věku 13–15 let

Možná rizika užívání u dětí

Ani užívání nikotinových sáčků však není bez rizika. Nikotin působí na lidský organismus jako jed. U dětí se jeho účinky projevují jinak než u dospělých. Může například poškodit vývoj mozku, protože nikotin je zčásti neurotoxický. U dětí se také rychleji rozvíjí fyzická závislost.

Skryté nebezpečí sáčků tkví i v tom, že koncentrace nikotinu je v nich vyšší než u jiných tabákových výrobků. „Jeden sáček průměrně obsahuje 4–7 mg nikotinu. Na trhu jsou ale dostupné varianty s mnohonásobně vyšším obsahem, například až 50 mg nikotinu na jeden sáček. Pro srovnání – nejsilnější nikotinová žvýkačka, která se používá pro snížení chuti na cigaretu při odvykání (a je určená dospělému pacientovi), obsahuje 4 mg nikotinu,“ upozorňuje adiktolog Adam Kulhánek.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.