Probiotika: Jsou skutečným přínosem pro naše tělo a odkud brát ta nejlepší? | Moje zdraví

Probiotika: Jsou skutečným přínosem pro naše tělo a odkud brát ta nejlepší?

Video se připravuje ...
25. srpna 2022 • 06:00

Říká se jim "dobré bakterie", které mají kladný vliv na naše střeva i trávení. Jak moc jsou ale skutečným přínosem?

Probiotika napomáhají trávení jídla, útočí na patogeny v těle, pomáhají při průjmech a ulevují od projevů ulcerózní kolitidy. Celkově mají kladný vliv na střeva a zažívání.

Video se připravuje ...
Naďa Harenčáková vysvětluje, jak cvičit, aby se nám zlepšilo trávení a zrychlil metabolismus.VIDEO 

Zdraví začíná ve střevech

Právě ve střevech se nachází více než polovina buněk, které jsou zdrojem protilátek. Ty slouží jako prevence zánětlivých procesů v těle. Dostatek zdravých bakterií drží nejen střeva, ale následně i zbytek těla v rovnováze.

Pokud je střevní mikroflóra v pořádku, jakákoliv pravděpodobnost zdravotních obtíží se snižuje. Celková imunita se naopak zvyšuje.

Která jsou nejlepší a kde je najdeme?

Probiotika jsou součástí běžné stravy.

Acidophilus - probiotikum, které je součástí jogurtů, mléka, misa a tempehu. Podle  metaanalýzy zveřejněné v magazínu Food Bioscience v srpnu 2020 má právě ono pozitivní vliv na náš imunitní systém.

Bifidobacterium -  probiotikum, které je běžnou součástí mléčných výrobků, jako je jogurt či kefír. Dále ho najdeme také v misu, tempehu, nakládané zelenině neboli pickles, kimchi, v některých octech a vínech, v kysaném zelí a kváskovém chlebu. Zmírňuje záněty a podle studie z roku 2017 podporuje imunitu.

Jogurty s obsahem živých kultur pak obsahují Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus (L. bulgaricus) a S. thermophilus. Obě tyto látky jsou spojovány s příznivými účinky na imunitní systém. Lactobacily stojí také za správnou funkcí střev, a zejména po léčbě antibiotiky pomáhají obnovit střevní mikroflóru

Co střevní mikroflóře škodí? 

Tak jako probiotika střevům pomáhají, existují potraviny, které jim škodí. Mezi ně patří zejména průmyslově zpracované potraviny jako polotovary, chipsy či fastfoody, alkohol a potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru

Probiotika jako doplňky stravy

Pokud nezískáte dostatek probiotik potravou, můžete je tělu dodat v podobě doplňků stravy. Jejich výhodou je, že jsou součástí nejrůznějších produktů: od pomerančového džusu přes arašídové máslo až po běžné tabletky.

Probiotika mají kladný vliv na náš imunitní systém. Ten však vždy začíná u zdravého životního stylu, pestré a na živiny bohaté stravy a kvalitního spánku.

Nejlepším způsobem, jak si udržet zdravou střevní mikroflóru, je konzumace pestré stravy. Pokud hladovíte, máte velmi nízkou nebo také naopak vysokou váhu, imunitní systém vašeho těla nebude fungovat tak, jak má. Základem by tak měla být "strava založená na ovoci, zelenině, obilovinách a oříšcích," jak doporučuje Pieter Cohen, který působí na Harvard Medical School.

Podle studie z března 2020 je kvalita střevní mikroflóry závislá také na objemu přijímané vlákniny.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.