Parkinson: Jak se projevuje? Zabírají na něj léky nebo konopí? | Moje zdraví

Příznaky Parkinsonovy nemoci: Jak ji poznat a léčit?

Příznaky Parkinsonovy nemoci: Jak ji poznat a léčit?
Při Parkinsonově nemoci zanikají některá centra v mozku • Autor: iStock.com
13. listopadu 2017 • 13:59

Parkinsonova nemoc je známá především díky velké propagaci léčby, respektive zmírňování příznaků konopím. Jde však o vážnou a velmi nepříjemnou nemoc, která hodně bolí a ubírá na kvalitě života. Jaké jsou její projevy a existuje vůbec dostupná léčba?

Parkinsonova nemoc postihuje nervovou soustavu. Dochází při ní k postupnému zániku neuronů v určitých centrech mozkového kmene. To znamená ztrátu neuronů obsahujících dopamin – látku, která je velmi důležitá pro přenos vzruchu. Pacient pak přestává ovládat své svaly. Proto je také jedním z projevů Parkinsonovy nemoci neovladatelný třas končetin a obličeje.

Příčin této choroby je uváděno mnoho. Můžou ji způsobit prodělaný virový zánět mozku, otrava manganem nebo oxidem uhelnatým, úraz nebo dlouhodobé užívání některých léků, jako jsou antidepresiva nebo narkotika. Svou roli hraje také dědičnost. Některé zdroje, například studie Izraelských vědců, uvádějí také souvislost mezi pesticidy a Parkinsonovou nemocí.

Příznaky Parkinsonovy nemoci

Mezi příznaky Parkinsonovy nemoci patří strnulý výraz tváře, svalová ztuhlost, zpomalené pohyby, klidový třes prstů ruky, později také třes víček, čelisti, jazyka, čela a dolních končetin, únava, ztížená mluva, deprese a závratě. Častým projevem jsou třes či pocity únavy a ztuhlosti v končetinách a zádech, křeče, častější zácpa a problémy se spaním.

Pacienti mohou budit dojem i téměř zdravých lidí a na druhé straně s vypětím sil jenom ztuhle sedět či naopak trpět pohyby, které nemohou ovládat vůlí. Parkinsonova choroba je onemocnění typické pro lidi starší 50 let, avšak může se objevit i u pacientů mladších, kolem 40 let.

Léčba Parkinsonovy nemoci

Léčba Parkinsonovy nemoci bohužel není možná. Lékaři dokáží jen zmírnit průběh nemoci. Předepisují léky, které dodávají tělu chybějící dopamin. Právě z toho důvodu je doporučováno užívání konopí, které jednak tlumí bolest, kterou nemoc přináší, a hlavně pomáhá tělu v tvorbě dopaminu. Lze ho nejen kouřit, což není příliš zdravé, ale také ho používat jako koření na vaření a pečení. Problémem je česká legislativa, která pěstování marihuany příliš neholduje, a také možný vznik (zejména psychické) závislosti. Což je ovšem nutné porovnávat s podobným rizikem u užívání léků.

Ke zmírnění příznaků se také využívají bylinky a různá homeopatika. Více o nich čtěte ZDE.

Operace mozku při Parkinsonově nemoci

V některých případech je možné chirurgické řešení - operace mozku. To přichází na řadu však až po vyčerpání všech ostatních možností. Poškození či zničení nervových buněk je totiž trvalé, a proto má operace nezanedbatelná rizika. Principem tohoto zákroku je buď stimulace, nebo zničení určité oblasti mozku, čehož se dosáhne zavedením tenké jehly do mozkové tkáně. Směr a hloubka zavedení jehly jsou předem vypočteny na základě počítačových zobrazovacích metod – tomografie.

Jedním z těchto zákroků je pallidotomie. Používá se pouze u pacientů s agresivním průběhem onemocnění nebo u pacientů, kde již léky nezabírají. Do lebky se vyvrtá malý otvor, jímž se dovnitř dostane elektrická sonda. Pomocí této sondy se zničí malá část nervové tkáně nazývaná bledé jádro (globus pallidus), o němž se většina odborníků domnívá, že při Parkinsonově chorobě je nadměrně aktivní.

Další možností je stimulace mozku (DBS = deep brain stimulation). Provedení zákroku spočívá v implantaci velmi tenké elektrody do části mozku zvané globus pallidus nebo do subthalamického jádra. Tato elektroda vysílá slabé elektrické impulsy, které stimulují mozek a blokují nervové signály způsobující příznaky, a tím zlepšují motorické funkce.

V budoucnu by pacientům s Parkinsonem mohly v léčbě nemoci pomoci také nanonáplasti.



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.