Přestaňte se hrbit a změňte svůj život k lepšímu | Moje zdraví

Přestaňte se hrbit a změňte svůj život k lepšímu

Přestaňte se hrbit a změňte svůj život k lepšímu
. • Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC
14. ledna 2023 • 06:00

Postoj těla jednoznačně souvisí s tím, jak se cítíme a jak sami na sebe nahlížíme. Lidé, kteří se chtěji schovat, často kulatí svá zdá ve snaze se co nejvíce skrýt před okolním světem. 

Správné držení těla rozhodně prospívá našemu zdraví. A to nejen fyzickému, ale také duševnímu. Proto bychom si na tom, jak držíme své tělo a jak sami sebe "nosíme", měli dát záležet.

Video se připravuje ...
Cvičení na bolavá zádaVIDEO 

Dobrou zprávou je, že na obojím lze pracovat. Tělo je totiž jediné místo, kde skutečně musíme žít. Můžete se přestěhovat na druhý konc světa, své tělo si ale vždy vezmete s sebou. 

Základ v dětství

Špatné držení těla získá většina z nás v dětském věku. Na vině je přílišné sezení u počítačových her, ale také přetížené školní aktovky. Dítě tak často není za školní aktovkou skoro vidět. 

Rizika špatného držení těla

Zakulacená záda nejsou jen estetický problém. Špatné držení těla může uškodit mnohem více, než se na první pohled může zdát. Jsou to především pády, které jsou se špatným držením těla spojené. Pokud totiž nedržíme tělo tak, jak bychom měli, nevědomky posouváme své těžiště jinam a tím narušujeme rovnováhu

Pády převážně v pokročilém věku jsou pak spojené s vyšším rizikem úrazu, jelikož s přibývajícím věkem nemáme tak pevné kosti. 

A co dech?

Špatné držení těla jde však mnohem dál. Studie ukázaly, že právě špatné držení těla brání lidem nadechnout se zplna. Důvodem je omezením hrudního koše a trvalé stlačení bránice. V okamžiku, kdy je brániční sval nefunkční, nedochází k potřebné ventilaci a tkáňovému dýchání. Z dlouhodobého hlediska se snižuje kapacita plic, dech není využíván naplno a jako důsledek se dostaví nedostatek energie a únava

Únava očí či bolest v ramenou

Pokud se hrbíte a bolí vás ramena, není se vlastně čemu divit. Hrbení může dokonce ovlivňovat oči a v některých případech vyvovat migrény. Tělo je totiž spojená nádoba, kde jedno ovlivňuje druhé. 

Jak na hrbení

Abychom hrbení předešli nebo se ho zbavili, je potřeba aktivního životního stylu. Stále dokola omílané téma, které je však skutečně založeno na pravdě: Bez pohybu to nejde. Pohyb, tedy ten optimální, skutečně zajistí, že vaše záda budou krásně rovná a hlavně bezbolestná. Pohybem totiž nejen že svaly svého těla protáhnete, ale také je zpevníte. Aktivní svaly pak zpevňují kostru a zajistí vitálnější tělo do vyššího věku. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.