Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Muži sobě: Proč si i muži musí hlídat své pohlavní orgány?

11. listopadu 2021 • 14:00

Muži, rakovina se nevyhýbá ani vašim pohlavním orgánům. Proto se vám připomíná samovyšetření každý měsíc. Můžete o něj požádat i partnerku či partnera. Celých 30 % výskytu rakoviny totiž odhalí právě vaši milovaní, kteří vás mají hezky po ruce.

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. V listopadu vám přinášíme články o mužských pohlavních orgánech.

Varlata a prostatu je třeba hlídat!

Varlata jsou párový pohlavní orgán mužů uložený v šourku, mimo dutinu břišní, kvůli nižší teplotě, která je nutná pro správný vývoj spermií. Kromě spermií produkují i mužské pohlavní hormony – testosteron. Mimo varlat je nutné myslet také na prostatu, předstojnou žlázu, která má velikost zhruba vlašského ořechu. Je uložená v malé pánvi pod močovým měchýřem a prochází jí močová trubice. Prostata vytváří 15 až 30 % objemu ejakulátu, který dodává spermiím energii. Varlata i prostata mohou onemocnět zánětem, ale také rakovinou. Rakovina prostaty patří dokonce mezi nejčastější nádorová onemocnění mužů u nás.

Video se připravuje ...
Animace zákroku léčby prostaty a záznam výkonu na kameřeVIDEO 

Rakovina varlat nečeká na stáří

Mezi rizikové faktory obou nádorů patří věk. U rakoviny prostaty je to věk nad 50 let. Nejčastěji se však nálezy objevují mezi 60. až 80. rokem věku. Rakovina varlat se může objevit už dříve, patří mezi nejčastější nádor mužů ve věku mezi 20 až 40 lety. Riziko také zvyšuje výskyt těchto onemocnění v rodině. U varlat je rizikovým faktorem i nesestouplé varle. Jenže zvýšené riziko vzniku nádoru je i ve varleti, které sestouplé bylo, a tak je potřeba nezanedbat samovyšetření u každého muže.

Ihned k urologovi

Rakovina varlat se projevuje bulkou, zvětšením, otokem nebo bolestí v této oblasti. Rakovina prostaty je nebezpečná tím, že je dlouho bezpříznaková. Pokud se projeví, objevují se problémy s močením v podobě bolestivého močení, jeho častější frekvence nebo jde o časté noční močení. Dále se může objevit i krev v moči, na tu ale pozor. Krev v moči se nejčastěji objevuje i při zánětu. V každém případě je to ovšem příznak, který je nutné konzultovat s lékařem. Pokud si něco nahmatáte na svém varleti či se objeví příznaky související s prostatou, nečekejte! Ihned zavolejte svému praktickému lékaři nebo rovnou urologovi a sdělte mu, že se objevil některý z příznaků. Lékař vás pak pošle na další vyšetření.

Preventivní opatření

K prevenci těchto onemocnění patří samozřejmě často skloňovaný zdravý životní styl. Tedy je třeba myslet na pravidelný spánek, zdravou stravu, pravidelný pohyb a samozřejmě na vyhýbání se alkoholu a kouření (i tomu pasivnímu).

Chvilka pro samovyšetření

Varlata i prostatu je důležité pravidelně kontrolovat ideálně jedenkrát měsíčně. Vyberte si jeden konkrétní den v měsíci, například první středu v měsíci, a varlata pravidelně samovyšetřujte. Jak na to, najdete na webu www.loono.cz/ samovysetreni Prostatu kontroluje po 50. roce urolog na preventivní prohlídce, kterou byste od tohoto věku měli absolvovat každý rok. Pokud se však v blízké rodině (bratr, otec) vyskytla rakovina prostaty, měl by muž mít svého urologa již od 40 let.

Nejčastější otázky

K čemu mi je samovyšetření?

Samovyšetření varlat je nejjednodušší a nejdostupnější způsob, jak odhalit onemocnění varlat a včas navštívit lékaře.

Zvyšuje časté chození do sauny, počítač na klíně nebo nošení telefonu v kapse riziko rakoviny varlat?

Zvýšená teplota varlat a rakovina varlat spolu nesouvisejí. Ve varlatech se ale tvoří spermie, kterým vyhovuje nižší teplota, okolo 33 stupňů. Zahřívání varlat může tedy snižovat plodnost.

Jak synovi vysvětlit samovyšetřování?

Nejjednodušším způsobem je poslat mu Loono manuál, který samovyšetření detailně vysvětluje. Zhlédnout může také video o samovyšetřování na YouTube kanálu Loono. Veškeré podklady naleznete na webu www.loono.cz

Co se děje při preventivní prohlídce u urologa?

Urolog muži vyšetří pohlavní a močové ústrojí pohmatem. Obvykle také odebere vzorek moči a podle uvážení a potíží může ještě odebrat krev nebo vyšetřit varlata či ledviny a močové cesty ultrazvukem.

Proč se hlídá hodnota PSA?

PSA je bílkovina, kterou produkuje každá prostata, neboť je nutná k normální funkci spermatu. Za normálního stavu je většina PSA vylučována do semene, kde způsobuje jeho zkapalnění. Pouze malá část se dostává do krve a je detekovatelná. V případě porušení vnitřní architektury prostaty se větší část PSA začne dostávat do krve a způsobí zvýšené hladiny. Hladina PSA v krvi může být zvýšená u mužů s karcinomem prostaty, nezhoubným zvětšením prostaty nebo s infekcí prostaty.

Co je to benigní hyperplazie prostaty a objevuje se u mužů často?

Benigní hyperplazie prostaty – česky také nezhoubné zvětšení prostaty – trápí přibližně 40 % mužů po 50. roce života. Výskyt tohoto onemocnění stoupá s každou další dekádou života, přičemž u mužů starších 70 let jsou změny ve tkáni prostaty prokazatelné prakticky u všech. Projevuje se potížemi s močením (přerušované, časté nebo bolestivé) a objevit se také může i nutkání na močení, například při neúplném vyprázdnění se krátce po vymočení opět ozve potřeba jít znovu.

Souvisí rakovina prostaty s benigním zvětšením prostaty?

Ne, muži se zvětšenou prostatou nemají vyšší riziko vzniku rakoviny prostaty ve srovnání s muži s nezvětšenou prostatou. Příznaky rakoviny prostaty se však velmi podobají příznakům BHP, proto je velmi důležité vyhledat lékaře, když se příznaky objeví, a docházet pravidelně na preventivní prohlídku, aby se případné změny odhalily včas.

Co si zapamatovat?

Rakovina prostaty patří mezi nejčastější rakovinová onemocnění mužů u nás. Ačkoli se rakovina prostaty týká především mužů po 50. roce, rakovina varlat se týká nejčastěji mladých mužů. Nádor na varleti se projevuje bulkou, zvětšením, otokem nebo bolestí v této oblasti. Nádor prostaty je nebezpečný tím, že je dlouho bezpříznakový. Pokud se projeví, objevují se problémy s močením (bolestivé močení, časté močení nebo časté noční močení, ale i krev v moči). Pokud se objeví některý z příznaků, nečekejte a kontaktujte svého praktického lékaře nebo rovnou urologa, který provede patřičná vyšetření. K prevenci těchto onemocnění patří samozřejmě často skloňovaný zdravý životní styl. Tedy pravidelný spánek, zdravá strava, pravidelný pohyb a samozřejmě nekouření a vyhýbání se alkoholu. Dále je také důležité varlata i prostatu pravidelně kontrolovat. Varlata zkontrolujte 1x měsíčně doma samovyšetřením. Prostatu kontroluje po 50. roce věku urolog 1x ročně na preventivní prohlídce.

Jak na samovyšetřování a co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono svou kampaní #prsakoule, která se věnuje právě prevenci onkologických onemocnění a také prevenci rakoviny prsu. Na webu preventivniprohlidka.cz naleznete, jaké prohlídky máte navštěvovat podle svého věku a pohlaví.

MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono Je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny.

Celý článek o mužských pohlavních orgánech si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.