8 jednoduchých tipů, které vám pomohou s bolestí zad | Moje zdraví

8 jednoduchých tipů, které vám pomohou s bolestí zad

8 jednoduchých tipů, které vám pomohou s bolestí zad
Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC
1. prosince 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Téměř každý z nás se někdy setkal s bolestí zad. Tento problém se netýká jen seniorů, ale čím dál častěji i mladších lidí. Může za to zejména sedavý způsob života a nedostatek pohybu. Většina však řeší bolest zad analgetiky, která jsou z dlouhodobého hlediska pro naše tělo škodlivá. Zádům lze ulevit i jinak!

1.      Hýbejte se

Jednou z nejčastějších příčin bolesti zad je právě nedostatek pohybu. Pohyb je velmi důležitý jako prevence oslabení svalů a jejich zhoršené funkce. Nejlepším lékem na bolavá záda je tak kombinace fyzické aktivity (alespoň 30 minut denně), cviků na posílení středu těla a strečink.

2.      Dopřejte tělu kvalitní spánek

Nekvalitní matrace či špatná poloha během spánku může rovněž způsobit problémy se zády. V posteli strávíme asi třetinu života, a proto se vyplatí investovat do kvalitní ortopedické matrace. Při bolesti zad se doporučují spíše latexové matrace, které přesně podepírají a kopírují části těla, které to potřebují. Pokud máte potíže s krční páteří, nezapomínejte ani na kvalitní anatomický polštář a spěte raději na boku.

3.      Seďte správně

I když musíte trávit 8 hodin v práci u počítače, je důležité mít u sezení správnou polohu. Snažte se sedět rovně a nehrbit se. Nohy by měly v kolenou svírat pravý úhel a chodidla by se měla celou plochou dotýkat podlahy (nikdy si nedávejte nohu přes nohu). Výška pracovního stolu by měla být totožná s výškou loktů. Předloktí a nadloktí by tak mělo svírat pravý úhel. Co se týče monitoru, měl by být ve vzdálenosti 50-70 cm a jeho horní hrana by měla být v úrovni očí. Odborníci rovněž doporučují na sezení speciální ergonomickou židli nebo gymnastický míč, na kterém při balancování více zapojíte svaly.

4.      Vyhněte se jednostranné zátěži

Příčinou bolesti zad může být i jednostranná zátěž. Pokud pracujete v kanceláři, měňte často polohy a dávejte si přestávky od sezení. Vhodné je během dne zařadit také pár protahovacích cviků či krátké procházky. Pro páteř je totiž nepřirozenější poloha ve stoje, a tak jsou každodenní procházky skvělým lékem i prevencí bolavých zad. Pozor si dávejte i při zvedání těžkých věcí.

5.      Zajděte si na masáž

Mnoho lidí volí masáž až ve chvíli, kdy je bolest zad nesnesitelná nebo je trápí již delší dobu. V tomto případě jedna masáž nic nevyřeší. Při akutní bolesti se doporučuje masáž jednou týdně. Pro prevenci a udržení zdravých zad stačí chodit na masáže jednou za měsíc. Obecně platí, že účinky masáže přetrvávají cca 14-21 dní. Každý člověk by měl poznat, jaká četnost návštěv mu vyhovuje.

6.      Suché teplo

Pokud si při problémech se zády napouštíte horkou vanu, děláte velkou chybu. Na bolesti zad je nejlepší suché teplo. Pokud nevlastníte infračervenou lampu, postačí vám nahřátý ručník nebo speciální gelové polštářky. Podobné nahřívací polštářky si můžete vyrobit i doma. Potřebujete k tomu jen kus látky a třešňové pecky. Polštářky stačí nahřát v mikrovlnné troubě a udrží teplo i desítky minut.

7.      Vyzkoušejte tejpování

Kineziologický tejp je pružná páska, která uvolní receptory bolesti v problematické oblasti, zvýší průtok lymfy a uvolní cévy, díky čemuž podpoří přirozený proces regenerace a uleví od bolesti. Aplikaci tejpu nechte raději na odborníkovi, nejlépe masérovi nebo fyzioterapeutovi.

8.      Vsaďte na konopné mazání

Jestliže vás již delší dobu trápí bolest, ztuhlost a přetížení pohybového aparátu, pak rozhodně vyzkoušejte hřejivé konopné mazání. Thermolka je vhodná pro seniory i osoby trpící následky sedavého či fyzicky náročného zaměstnání. Originální receptura s konopím, jedlí sibiřskou a směsí bylin regeneruje a ulevuje od bolesti i ztuhlosti zad. Hřejivý efekt kapsaicinu navíc příjemně prohřeje celý pohybový aparát. Díky složení na bázi konopí a bylin je navíc vhodná i pro dlouhodobé užívání, např. u osob s vleklými či chronickými obtížemi pohybového aparátu. Thermolka je k dostání v lékárnách nebo na e-shopu.

Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.