Pocení: Co o nás říká a co ho způsobuje? | Moje zdraví

Pocení: Co o nás říká a co ho způsobuje?

Pocení: Co o nás říká a co ho způsobuje?
Proč nepoužívat deodorant? • Autor: iStock.com
15. září 2022 • 06:00

Pocení je velmi důležitý tělesný proces, bez kterého se náš organismus neobejde. Tělu prospívá, okolí na něj ale ne vždy reaguje dobře. Co ho způsobuje a co pomáhá?

Vylučování potu, který tvoří z 90 až 99 % voda a zbytek mix chemických látek, jako je sůl, močovina, kyselina mléčná, kreatinin, amoniak a mastné kyseliny, je zcela přirozený projev lidského organismu

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: ImunitaVIDEO 

Pozitiva pocení

Pocení, pokud je v mezích normálu, tělu jednoznačně prospívá. Zvenčí nás ochlazuje a také se díky němu vylučují toxiny. 

Průměrně člověk vyloučí asi litr potu během dne. Během horkých dnů, vlivem těhotenství, nemoci nebo užívání některých léků se jeho množství samozřejmě zvyšuje. Vyloučenou vodu je pak třeba do těla doplnit. 

Negativa pocení

Hlavním negativem pocení je, že kvůli němu přitahujeme bodavý hmyz. Ten se totiž orientuje na základě čichu. Pot a jeho zápach od nás také odpuzuje ostatní lidi, zvláště pokud zapáchá.

Proč je cítit?

Příčin, které způsobují zápach potu, je několik. Způsobuje ho rozklad bakterií, které se na našem těle nacházejí, a také to, co sníme a vypijeme. Skladba našeho jídelníčku skutečně určuje, jak moc nás okolí bude cítit. Pokud jsme si dopřáli česnek, cibuli, vydatně kořeněné jídlo, trochu víc piva či jiného alkoholu, musíte počítat s tím, že o tom okolí bude vědět. 

Pot a zdraví

Pot však nevypovídá pouze o tom, jak vypadá náš životní styl. Pot je také skvělým indikátorem našeho zdraví. Možná to znáte sami, že vůně vašeho potu je rozdílná v případě, že cvičíte, jste ve stresu nebo po hádce s partnerem.

Pokud je však pot člověka nepříjemně cítit i v případě, že nebyl ve stresu ani nejedl potraviny, které jsou aromatické, měl by vyhledat lékařskou pomoc.

Obecně ale platí, že je pocení přirozenou součástí tělesných projevů. „Pokud je v pořádku imunitní systém, pocení je obvykle přiměřené fyzické aktivitě a venkovní teplotě. Udržovat imunitní systém v dobrém stavu významně pomáhají beta-glukany – polysacharidy, které se ve vysoké koncentraci nacházejí například ve výtažcích z hlívy ústřičné,“ řekl Ing. Adrián Doboly z biotechnologické laboratoře Natures.

Samozřejmě, samy o sobě beta-glukany nezmohou moc, pokud nedodržujeme rovnováhu v jiných oblastech života – ve stravě, odpočinku, spánku, pohybu či sportu.

Pocení jako nemoc

Pokud se člověk nadměrně potí i přesto, že není vystaven nadměrné aktivitě či jakékoliv jiné zátěži, měl by vyhledat lékařskou pomoc. S velkou pravděpodobností se totiž jedná o hyperhidrózu. Nemoc, která je projevem nepřiměřené aktivity potních žláz na některých částech těla (podpaží, dlaně, obličej, podkolenní jamky). Tady obvykle nepomáhají ani antiperspiranty, ani úprava stravy. Nadměrné pocení (doprovázené úbytkem tělesné hmotnosti a vyšším tepem) může být také projevem hyperfunkce štítné žlázy

Rychlá fakta o pocení

Lidský organismus se vylučováním potu potními žlázami ochlazuje. Nadměrné pocení (hyperhidróza) je ale choroba, která si vyžaduje lékařskou péči.

Pokud je člověk zdravý, má v pořádku imunitní systém a dodržuje hygienické zásady, pot by neměl výrazně zapáchat.

Když je pot cítit a aroma je tak nepříjemné, že od člověka odhání nejen ostatní lidi, ale i komáry, může to být signál, že se v těle vyskytuje vážnější problém (choroba).

Pozor na stravu, obzvláště ta aromatická je v potu výrazně cítit

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.