Mozek: Spotřebuje až pětinu veškeré energie. Jak se o něj správně starat? | Moje zdraví

Mozek: Spotřebuje až pětinu veškeré energie. Jak se o něj správně starat?

Mozek: Spotřebuje až pětinu veškeré energie. Jak se o něj správně starat?
I spánku může být příliš • Autor: iStock.com
30. května 2023 • 14:00

Mozek je řídící orgán lidského těla, který pracuje nepřetržitě celý život, a to i během spánku. Odhaduje se, že každý den přijde až o 78 tisíc neuronů. Proto je důležité o něj nejen pečovat, ale také nezapomínat na prevenci.

V poměru k velikosti těla má člověk největší mozek ze všech obratlovců. Skládá se z miliard neuronů, které se různě propojují, a každá z těchto buněk nervové tkáně může vytvářet tisíce spojení, tzv. synapsí. Řídí a kontroluje veškeré tělesné funkce od trávení přes řeč až po vnímání emocí.

Správná péče i prevence jsou základ

„Aby mozek správně pracoval, je potřeba mu věnovat dostatečnou péči. V první řadě je proto nutné dbát na pestrou a vyváženou stravu,“ vysvětluje MUDr. Kristina Slavíková, revizní lékařka VoZP.

Jelikož mozek spotřebuje každý den velké množství energie, je třeba ji pravidelně doplňovat. „Například vejce a ořechy díky svým živinám podporují kognitivní funkce mozku a paměť. Borůvky, káva a další potraviny bohaté na antioxidanty mají zase neuroprotektivní funkci. Podpůrné látky lze doplňovat i vhodnými suplementy,“ říká MUDr. Slavíková. „Strava ovšem není vše. Pro správnou činnost mozku je důležitý také pravidelný pohyb, ale i cvičení mozkových buněk a dostatečný a kvalitní spánek,“ dodává revizní lékařka. 

Na spánek nezapomínat

Pokud se cítíme unavení nebo přetížení, může to souviset s nedostatkem serotoninu v našem těle. Tento hormon nám totiž pomáhá udržovat mozek v rovnováze. Kvalitní spánek pak slouží k tomu, abychom zregenerovali a znovu získali potřebnou míru energie. Pokud je tato rovnováha narušena, důsledkem může být špatná koncentrace, zhoršená nálada nebo právě poruchy spánku. Dalšími důsledky narušené rovnováhy může být také bolest zad nebo bolest hlavy.

Pokud cítíme, že něco není v pořádku a náš mozek nepracuje tak, jak má, je třeba změnit některé návyky a také upravit životní styl. Velmi účinné je dodržovat stálý rytmus dne.

 

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.