Homeopatikum z kuchyňské cibule Allium cepa pomůže na rýmu i na nervy | Moje zdraví

Homeopatikum z kuchyňské cibule Allium cepa pomůže na rýmu i na nervy

Homeopatikum z kuchyňské cibule Allium cepa pomůže na rýmu i na nervy
Autor: iStock
8. září 2020 • 06:00

Lék Allium cepa je vyroben z kuchyňské cibule, rostliny z čeledi liliovitých. Působí na sliznice horních cest dýchacích, spojivky, střevo a nervový systém.

Allium cepa používám ve své praxi velmi často. Pro lék je, zvláště u malých dětí, typická rýma s odřeným nosem, která po podání léku ustupuje velmi rychle, v podstatě během několika hodin. Rýma buď vymizí, nebo se změní, sekret zhoustne a stane se nedráždivým. Dojde-li však ke změně charakteru výtoku, je nutné podle jeho vzhledu změnit i homeopatický lék.

Další možností použití léku z cibule je počáteční stadium černého kašle s bolestí v hrtanu, záchvaty kašle s doprovodnými zažívacími obtížemi (velká plynatost). Při tomto onemocnění podáváme lék v ředění 9 CH, 5 granulí po každém záchvatu kašle.

Rýma sezónní i alergická

Typickým onemocněním pro výběr tohoto léku je rýma, často i alergického původu. Pacient začne hodně kýchat, z nosu mu vytéká hojný vodnatý sekret – často z nosu přímo kape jako z nedotaženého vodovodního kohoutku. Rýma je dráždivá, pálí na kůži i sliznici jako oheň a odírá horní ret a okraje nosních dírek. Pacienta rovněž svědí oči, které slzí, zde ale sekrece není dráždivá. K obrazu onemocnění se často přidává suchý záchvatovitý kašel vyvolaný škrábáním v hrtanu a ochraptělost s bolestí v krku. Při kašli pacient pociťuje bolest, jako by sliznice byla úplně rozedřená. Proto se snaží nekašlat a při kašli se drží za krk. Stav nemocného se vždy zhoršuje v teple, v teplém pokoji a večer, ke zlepšení naopak dochází v chladu a na čerstvém vzduchu.

Lék podáváme v případě akutního nachlazení a rýmy (infekční, alergické či vazomotorické) s uvedenými příznaky v ředění 9 CH a v dávce 5 granulí každou půlhodinu. V závislosti na zlepšení stavu intervaly mezi dávkami léku prodlužujeme a dále podáváme 3x denně 5 granulí až do úplné normalizace stavu.

Jedná-li se o rýmu alergickou, doplňujeme terapii ještě lékem Poumon histamine 15 CH, 5 granulí 3x denně. U alergických projevů můžeme použít homeopatickou léčbu též preventivně. V tomto případě podáváme kombinaci léků Pollens 30 CH a Allium cepa 15 CH – 5 granulí od každého ráno po probuzení. Homeopatika je vhodné začít užívat měsíc před začátkem sezony a dále po celou dobu pylové sezony. Dojde-li ke zhoršení stavu a k výskytu alergické rýmy, výtoku z očí nebo kašle, podáváme uvedenou kombinaci homeopatik každou hodinu, po zlepšení potíží intervaly mezi dávkami léků postupně prodlužujeme.  

Dospělí pacienti, kteří do mé poradny přicházejí často po několika letech léčby alergií v alergologické poradně a kteří trvale užívají antihistaminika, jsou velmi příjemně překvapeni, když v kombinaci s homeopatickými léky jejich potíže během několika hodin téměř vymizí. A pokud pak začnou léky užívat preventivně, dojde po nějaké době k tak výraznému zlepšení, že je možné vysadit i léčbu antihistaminiky a v případě potřeby použít pouze homeopatický lék. 

Allium cepa má velmi dobrý efekt v případě tzv. fantomových bolestí – dojde-li z různého důvodu k amputaci končetiny a pacient si přesto stěžuje například na pocit bolesti v místě, kde už žádnou tkáň nemá. Tehdy se podává kombinace léků Allium cepa 15 CH a Hypericum perforatum 30 CH, 3x denně 5 granulí od každého. Reakce na homeopatickou léčbu je ovšem individuální, proto je u chronických případů alergické rýmy nutná návštěva lékaře-homeopata, který kromě akutního léku vybere ještě tzv. terénní lék a ten umožní organismu změnit celkovou reaktivitu dlouhodobě.

Článek vyšel v časopise Moje zdraví. V aktuálním čísle se dozvíte, jak dosáhnout balancu mezi životem pracovním a soukromým. Čekají vás tipy, jak ulevit bolavým zádům, rozhovor s Ondřejem Gregor Brzobohatým, čtení o inkontinenci a další zajímavé tipy pro zdravý život. K dostání na stáních nebo v našem iKiosku.

Autor: red

Autor: MUDr. Kateřina Formánková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.