Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Pozor na nemocné žíly: Proč je hlídat a kdy navštívit lékaře?

11. července 2022 • 14:00

Mám jen oteklé nohy, pomyslíte si, ale už i to vás může varovat před problémy s žilním systémem. Nejen viditelné varixy nebo metličky jsou důvodem k návštěvě lékaře.

Vaše oblíbené boty vám nejsou, v lýtkách cítíte tíži, nebo už dokonce svíravou bolest. Vaše žíly se už nechovají jako zdravé, které dokážou všechnu krev vracet zpět do srdce, ale část krve se hromadí v žilách dolních končetin. Bez dodržování režimových opatření a bez léčby se bude žilní onemocnění vyvíjet dál.

Video se připravuje ...
Křečové žílyVIDEO 

Nepřetěžovat spodní část těla

Ano, krev v žilách zrychlí pohyb, a proto je prevencí vzniku křečových žil. „Speciálně pro žíly je důležité zapojení žilněsvalové pumpy, která napomáhá dobré práci žilního systému dolních končetin,“ říká MUDr. Robert Vlachovský, Ph.D., z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně a z Centra žilní chirurgie VASCUMED. Jenže platí nějaké „ale“. Omezte cvičení s těžkým závažím. Při takové zátěži se hlavně ve spodních částech těla zvyšuje nitrožilní tlak a krev nemůže plynule proudit. Dejte přednost posilování vleže a střídejte ho s jógou, pilatesem nebo strečinkem na podložce. Vhodné nejsou aktivity s velkými otřesy a skoky, aerobik a nedoporučuje se ani sjezdové lyžování. Naopak výborná je chůze a jízda na kole.

Hledat pomoc

I praktický lékař vám v případě potřeby může předepsat venofarmaka, léky na posílení žilní stěny, případně kompresivní punčochy. „Při včasné léčbě venofarmaky a kompresivními pomůckami můžeme dosáhnout toho, že se žilní onemocnění výrazně zpomalí. Pravda ale je, že není trvale vyléčitelné,“ říká praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková z Prahy.

Pozor na horko

Teplo roztahuje žíly, proto třeba v létě mají všichni nateklejší nohy. Nohy se zdravými žilami stačí zvednout nad úroveň srdce, případně zchladit třeba sprchou. Žilám s oslabenou stěnou takové řešení nestačí. Kvůli nedostatečné funkci žilních chlopní se krev hromadí dole v nohách a žíly se tím roztahují. Horko tedy nemoc spíš zhorší. Škodí i náhlé teplotní změny. Na to je potřeba si dát opravdu pozor.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.