Mějte radost z menopauzy: Co dělat, aby to bylo nejlepší období v životě ženy | Moje zdraví

Mějte radost z menopauzy: Co dělat, aby to bylo nejlepší období v životě ženy

Mějte radost z menopauzy: Co dělat, aby to bylo nejlepší období v životě ženy
... • Autor: istock.com
13. ledna 2023 • 06:00

Když se řekne menopauza, většina žen se zděsí. Představují si totiž toto období téměř jako konec života. Tak tomu ale být vůbec nemusí a menopauza může být klidně nejlepším obodobím života ženy.

Menopauza je postupné ukončení menstruačního cyklu. U většiny žen nastává kolem 50. roku života. Nutno dodat, že slovo menopauza je pro spoustu žen hanlivým pojmem. Evokuje v nich totiž jakousi ztrátu ženskosti. Tak tomu ale není. To, že žena přestane menstruovat, přece neznamená, že přestává být atraktivní, že ji její partner už nebude milovat nebo že nemůže dál být úspěšnou byznysmankou.

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou - 7. díl Cvičení v menopauze: Jak zůstat fitVIDEO 

Menopauza není konec

Nejen, že menopuaza není konec, dokonce může být  novým začátkem. Hodně při tom záleží na tom, jak se na toto období díváme. A co jsme ochotné pro sebe udělat. Projev menopauzy je často spojený s naším životním stylem. Ať chcete nebo ne. Cvičíte? Stravujete se vyváženě? Nebo se jen válíte na gauči, protože ve vašem věku už přece nic nemá smysl?

Věk je v dnešní době naprosto bezvýznamné číslo. Je vám jen tolik, na kolik se cítíte. A je úplně jedno, jestli je to dvacet anebo padesát. A ačkoliv je menopauza spojená s hormonálními změnami, ne každá žena ji musí nutně vnímat negativně

Perimenopauza

Období menopauzy předchází perimenopauza. To jest období, během kterého v těle ženy postupně ubývá estrogen a progesteron. Hormony, které jsou zodpovědné právě za menstruaci.

Během perimenopauzy v těle nastávají hormonální změny, které každá žena vnímá jinak. Menstruace se díky úbytku hormonů postupně vytrácí, až se zastaví úplně. Ačkoliv je perimenopauza i menopauza projevují u každé ženy jinak, k obecným projevům patří:

  • Nepravidelný menstruační cyklus
  • Slabší krvácení může střídat slnější bez zjevného důvodu
  • Návaly horka a pocení
  • Výkyvy nálad a celkový pokles psychiky
  • Ztráta chuti na sex
  • Vaginální suchost
  • Poruchy spánku 

První příznaky perimenopauzy se mohou dostavit už během 40. roku života. Pokud se vám menstruace občas opozdí a v noci se probouzíte zpocené je na čase si připustit, že ve vašem těle dochází k úbytku ženských pohlavních hormonů.

Hlavu vzhůru

Perimenopauza ani menopauza však nejsou tragédií. Dokonce lze obojí pomerně hravě řešit. A to snadněji, než si myslíte. Stačí se zaměřit na zdravý životní styl, lépe jíst, cvičit a mít dostatek odpočinku. Všechny tyto aspekty totiž podporují hormonální rozvonováhu.

Jak jíst?

Pokud je vaším přáním projít menopauzou bez větších výkyvů, je potřeba stravovat se správně. Jak vypadá strava vhodná pro menopauzu? Měla by být vyvážená, plná makro i mikronutrientů, naopak ponížená o zbytečné tuky, cukry a přemíru kofeinu. Hormonální změny totiž mohou způsobit ukládání tuku v problematických partiích. Tedy v oblasti bříška a boků. 

Sportem ku zdraví

Nemusíte být olympionik, ale sportovat je zkrátka potřeba. A to nejen během menopauzy. Sport pomáhá udržovat hormonální rovnováhu našeho těla a zabraňuje nežádoucímu ukládání tuku do tukových zásob. Obecně se doporučuje sportovní aktivita po dobu nejméně 30 minut alespoň 3krát týdně. Ideální je střídat více sportovních aktiv naráz. 

Kvalitní spánek

Relaxace a regenerace organismu jsou pro ženy v menopauze stejně důležité jako strava a pohyb. Proto by ženy procházející hormonálními změnami něměly spánek opomíjet. Dopručuje se 7 hodin spánku každý den. 

Pomohou bylinky

Pokud vám výše zmíněné nestačí a rády byste v tomto období svého života udělaly maximum, podpořte přicházející menopauzu správnými bylinkami. V přírodě je síla a tady to určitě platí dvojnásob. Nejúčinnějšími bylinkami je třezalka, ploštičník a červený jetel. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.