Ramsay-Huntův syndrom: Jaké má příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Ramsay-Huntův syndrom: Nemoc, kterou trpí i Justin Bieber

Ramsay-Huntův syndrom je nebezpečná a extrémně bolestivá nemoc, která může mít i trvalé následky. Většina lidí ji ale prodělá bez následků a je pro ně zcela neškodná.

Tímto poměrně vzácným syndromem trpí i zpěvák Justin Bieber, který šokoval své fanoušky videem, kde má ochrnutou polovinu obličeje. 

Příčina Ramsay- Huntova syndromu

Příčina tohoto poměrně vzácného onemocnění je poměrně banální. Stojí za ní úplně běžný virus, který většina z nás již prodělala. Tím virem je varicella zoster, původce planných neštovic. Nejedná se o nijak nebezpečný vir. Většinou postihuje zejména děti, a proto je brán jako jedna z dětských nemocí. Nebezpečí hrozí těhotným ženám nebo fyzicky oslabenému jedinci. Pokud jste navíc v dětství prodělali plané neštovice, je pravděpodobnost tohoto syndromu v dospělosti poměrně malá.

Skutečnost je přece jen trochu jiná. Jakmile se tento virus do těla jednou dostane, zůstává v něm v latentní podobě po celý život. Stačí oslabení imunitního systému a virus se znovu přihlásí o slovo. Tentokrát ale ne jako neštovice, ale v podobě pásového oparu – onemocnění kůže, které se zprvu projeví prudkou bolestí v postižené oblasti. Tou nejčastěji bývá hrudník, trup či oblast krku. Následují puchýřky, zarudnutí kůže a rychlé zvýšení citlivosti. 

Kdo je nejvíce ohrožen?

V okamžiku, kdy pásový opar v ojedinělých případech napadne lícní nerv, vzniká další typ onemocnění: Ramsey-Huntův syndrom. Primárním projevem je vyrážka na jednou z uší nebo přímo v něm. Důsledek toho je pak částečné či úplné ochrnutí svalů obličeje.

To ale není všechno. V horších případech může následovat částečné či úplné poškození sluchu. Ohroženy jsou také oči, u kterých tento syndrom způsobuje vysychání rohovky.

Nejvíce ohroženi jsou starší lidé nad 60 let a jedinci s oslabenou imunitou. Jak ale ukazuje případ Justina Biebera, žádný věk není skutečným mezníkem.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.