Lupénka: 5 věcí, které je dobré vědět, abychom nebyli ve stresu | Moje zdraví

Lupénka: 5 věcí, které je dobré vědět, abychom nebyli ve stresu

Lupénka: 5 věcí, které je dobré vědět, abychom nebyli ve stresu
Autor: istock.com
26. ledna 2022 • 06:00

Lupénka neboli psoriáza patří mezi onemocnění, která jsou stále tak trochu obestřena tajemstvím. Lékaři zatím nevědí, co přesně ji způsobuje. U nás ji má přibližně čtvrt milionu pacientů, ale spousta z nich neví, že lupénka může mít mnohem závažnější projevy, než jsou puchýřky či odlupující se šupinky. 

Co bychom o lupénce měli vědět?

1. Lupénka není jen vyrážka

Jedná se o typ autoimunitního onemocnění, kdy tělo nedokáže rozeznat rozdíl mezi zdravými buňkami a cizími tělesy. Výsledkem je, že bílé krvinky a ostatní složky našeho obranného systému napadají svou vlastní tkáň. V ní pak dochází k chronickému zánětu a v případě psoriázy k několikanásobnému zvýšení produkce nových kožních buněk. Typickým projevem nemoci jsou vyvýšená červená ložiska pokrytá stříbřitě lesklými šupinkami. To se následně projevuje svěděním nebo pálením a při škrábání tato místa jemně krvácí. Je třeba si uvědomit, že lupénka není pouze obyčejná vyrážka a rozhodně nesouvisí se zanedbanou hygienou. 

Video se připravuje ...
Jaký je život s lupénkou v Česku?VIDEO 

2. Lupénka není nakažlivá

Obavy z přenosu nemoci jsou naprosto zbytečné. Lupénka není nakažlivá. Proto se nemusíte bát podat pacientovi ruku nebo pobývat v jeho blízkosti. Lupénka je částěčně dědičným onemocněním, a to zhruba ze 30 %. Nutno dodat, že se nedědí nemoc jako taková, ale pouze náchylnost k ní. Pro rozvoj nemoci jsou podstatné také spouštěcí faktory, například poranění kůže, stres, alkohol, kouření nebo některé léky. 

3. Moderní medicína na lupénku stačí

Ačkoli psoriáza není zcela vyléčitelná, moderní medicína, například biologická léčba, dokáže úspěšně potlačit její příznaky a projevy. Pacient tak s nemocí může žít, aniž by ho omezovala víc, než je nutné.

4. Psoriáza se obvykle vyvíjí v dospělosti

Nemoc se nejčastěji objevuje u mladších lidí mezi 15 a 35 lety. Druhým vrcholem je pak období nastupujícího stáří, zejména od 55 let. Pokud jste v rizikovém věku a máte podezření, že se u vás objevují příznaky psoriázy, neodkládejte návštěvu dermatologa. I v případě lupénky totiž platí, že pro úspěšnou léčbu je rozhodující včasná diagnostika.

5. Lupénka neznamená konec života

Jakkoliv je lupénka nepříjemná, není nutné podléhat skepsi. Dobrou zprávou je, že 80 procent lidí má jen mírnou formu onemocnění. Dalším, kteří jsou postiženi vážnějšími formami, například psoriatickou artritidou, dokáže pomoct lékařská věda.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.